Hybrid Virtual Classroom KULeuven winnaar EUNIS award en de global wide AVIXA award 2020

The Hybrid Virtual Classroom KU Leuven,  an interactive, scalable and cost-effective classroom setting that enhances the (remote) learning experience
Dit project is de overall winnaar van de Avixa/Eunis award en zal ook mondiaal gepresenteerd worden. De presentatie op het EUNIS congres is hier te zien. 
De KU Leuven presenteert van 0:35 tot 16:00

Tijdens de online EUNIS conferentie in juni 2020 heeft Annelies Raes laten zien hoe hun Hybrid Virtual Classroom is ontstaan en hoe het gebruikt wordt.  
In 2016 is men gestart met het bedenken van deze zaal en sinds 2018 wordt de ruimte intensief gebruikt.
Tijdens de video presentatie van 15 min. ziet men de ruimte en vertelt Annelies uitgebreid hoe het werkt voor de docent en welke technische ondersteuning er is. De KULeuven heeft campussen over verschillende steden in Vlaanderen en deze ruimte biedt de mogelijkheid om de studenten te verbinden.
Nu in de covidpandemie zijn drie van deze ruimtes omgevormd tot een virtual classroom en komen docenten graag daar ‘lesgeven’ omdat ze meer contact voelen met hun studenten (die groot op schermen te zien zijn) dan dat ze dat achter hun laptop thuis zien in een videoonferencingtool.

Dit project is een mooi voorbeeld van een hybrid virtual classroom en heeft tevens veel documenten en bronnen opgeleverd die veel informatie bevatten voor instellingen die ook denken over een dergelijke ruimte.
 

Annelies Raes presenteert de Hybrid Virtual Classroom KULeuven
Annelies Raes presenteert de Hybrid Virtual Classroom KULeuven

Meer bronnen:
SURF heeft eind 2018 een werkbezoek georganiseerd naar deze innovatieve ruimte en daar is een publicatie van verschenen, klik hier

De KU Leuven heeft in nov 2019 een onderzoek gepubliceerd bij Springer:
A systematic literature review on synchronous hybrid learning: gaps identified   

De KULeuven heeft  in 2016 het TECOL-project opgezet (Technology-Enhanced Collaborative Learning) een ontwikkel-, implementatie- en onderzoeksproject.
Hun rapport over het hele project is te vinden in dit bericht  https://communities.surf.nl/artikel/tecolrapport-kuleuven-een-must-read-for-learningspaces-experts 

Hier is meer te lezen over het project Lecture+
The hybrid virtual classroom has been built in the context of the LECTURE+ project which started on 01.04.2017 and ran until 30.09.2019
 

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties