Immersive rooms en de impact op praktijkonderwijs

Immersive rooms zijn in opkomst in het Nederlandse onderwijs. Verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland hebben deze technologie al omarmd en zetten deze in om hun onderwijs te verbeteren. SURF organiseerde peer visits bij een aantal instellingen, waarbij deelnemers een immersive room konden ervaren. Dit artikel belicht enkele praktijkvoorbeelden en de impact van immersive rooms op het onderwijs.

Wat zijn immersive rooms?

Immersive rooms zijn fysieke ruimtes die zijn uitgerust met geavanceerde technologieën zoals projecties op meerdere wanden, interactieve schermen, en geavanceerde audio- en videoapparatuur. Deze ruimtes creëren een ervaring die studenten onderdompelt in realistische scenario's. Dit maakt het mogelijk om complexe situaties na te bootsen en praktijkervaring op te doen in een veilige omgeving. De technologie wordt vaak gebruikt in vakgebieden zoals geneeskunde, verpleegkunde, social work, en zelfs in creatieve disciplines zoals filmproductie.

Wil je zelf een immersive room inrichten en inzetten in je onderwijs? Volg dan dit webinar op vrijdag 27 september om 11.00 uur. Sprekers uit onderstaande praktijkvoorbeelden komen in dit webinar aan het woord. 

Praktijkvoorbeeld Hogeschool Windesheim

Hogeschool Windesheim heeft een immersive room ingericht om zorgstudenten voor te bereiden op de praktijk. De ruimte bevat levensechte poppen en apparatuur waarmee studenten medische situaties kunnen oefenen. Dit bevordert de kennisoverdracht van theorie naar praktijk, waardoor studenten beter voorbereid zijn op hun toekomstige beroep. De ruimte wordt gebruikt voor verschillende zorgminoren en biedt een veilige omgeving waar fouten gemaakt kunnen worden zonder consequenties. Windesheim ontwikkelt veel van de inhoud zelf en krijgt daarbij technische ondersteuning van praktijkondersteuners, softwareleveranciers en studenten van een multimediaopleiding. De positieve resultaten hebben geleid tot plannen voor een mobiele immersive room die breder ingezet kan worden en nieuwe studenten kan werven. 

Lees meer over dit praktijkvoorbeeld  

Praktijkvoorbeeld Hogeschool Inholland

Inholland heeft een immersive room als pilotproject opgezet in Amsterdam. Deze ruimte biedt beroepsauthentieke opdrachten en activerend onderwijs, ondersteund door projecties op drie wanden en geavanceerde audio- en video-opnames. Dit zorgt voor een maximaal leerrendement. De opleidingen verpleegkunde en social work zijn de eerste gebruikers van deze ruimte. Met een investering van twee ton verwacht Inholland kostenbesparingen en een verhoogd onderwijsrendement. Het project kent uitdagingen zoals integratie in het onderwijs en beheerstructuur, maar biedt potentieel voor kostenbesparing en brede inzet binnen de instelling.  

Lees meer over dit praktijkvoorbeeld  

Praktijkvoorbeeld Breda University of Applied Sciences (BUAS) & Pro Systems

De praktijkvoorbeelden van Breda University of Applied Sciences (BUAS) en leverancier Pro Systems zijn net iets anders ingestoken dan de eerste twee. BUAS heeft geen immersive room, maar een XR-stage. Deze XR-stage bestaat uit een ledscherm van 8 bij 3.5 meter dat wordt gebruikt voor ‘real-time computer-aided video production’ en wordt toegepast voor diverse educatieve doeleinden en onderwijsevenementen zoals e-sports en dans. Het praktijkvoorbeeld van Pro Systems is een immersive room van een leverancier, geen gebruiker in het onderwijs maar geeft een interessante inkijk in de gebruiksmogelijkheden van immersive technologie. Zij werken samen met MARIN voor maritieme toepassingen en noodsituaties, waarbij real-time informatie wordt geïntegreerd voor betere besluitvorming. 

Lees meer over dit praktijkvoorbeeld  

Innovatieve leermethode

De praktijkvoorbeelden van Hogeschool Windesheim, Inholland en BUAS laten zien dat deze nieuwe immersive room technologie impact heeft op het onderwijs. De evaluatie en uitbreiding van het gebruik van deze ruimtes laten zien dat de toekomst van het onderwijs steeds meer gericht zal zijn op innovatieve leermethoden. 

Wil je meer weten over immersive rooms en de praktijkvoorbeelden? Meer informatie is te vinden op de pagina Immersive rooms in het onderwijs. Of schrijf je in voor het webinar op vrijdag 27 september om 11.00 uur waarin je leert hoe je een immersive room opzet én inzet in je onderwijs. 

Immersive rooms

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties