Kijk onze webinars over online en blended onderwijs terug

De Vraagbaak Online Onderwijs organiseert regelmatig webinars over online en blended onderwijs. Deze worden door de kijkers met gemiddeld een 7,7 beoordeeld. Benieuwd naar onze webinars? Bekijk nu de dertien opnames van de afgelopen twee jaar terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet. 
 

  • VR in het onderwijs 
  • Online samenwerken en (peer)feedback 
  • Kennisclips en podcasts 
  • Programmatisch toetsen 
  • Betekenisvol leren 
  • Blended Learning 

Webinars over VR 

1. Studenten voorbereiden op VR. Hoe doe je dat? 

De rol van Virtual Reality (VR) in het onderwijs wordt steeds groter. Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen, wordt duidelijk dat het belangrijk is om studenten goed voor te bereiden op VR-trainingen. Sprekers Tim Tijs, Iris Zwart en Gilles Obourdin gingen daar in het webinar dieper op in. 

Bekijk hier het webinar

 

2. Zelf VR/AR inzetten. Een goed idee!?  

De belangstelling voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR) groeit sterk. Het wordt steeds vaker ingezet in het onderwijs. In dit webinar werden de voor- en nadelen van VR, AR en MR in het onderwijs besproken. Die bewustwording is nodig om een goede afweging te kunnen maken. Het stappenplan dat werd gepresenteerd, kan daar praktisch bij helpen. 

Bekijk hier het webinar

 

3. Webinar Feedbackvormen in VR 

Feedback geven op zo’n manier dat dit het leerproces van de student voedt en verder helpt? Dat is een hele uitdaging. VR-toepassingen bieden extra mogelijkheden tot het geven van (automatische) feedback, maar maken het ontwikkelen van de juiste mix van feedback complex. In dit webinar gingen de sprekers hier dieper op in. 

Bekijk hier het webinar

student met VR bril
Foto: Pexels

Webinars over samenwerken en (peer)feedback 

4. Uptaking interaction & feedback in writing exercises 

Hoe kun je de schrijfvaardigheid van studenten verbeteren? Welke rol spelen interactie en feedback daarbij? En hoe organiseer je dit? In dit webinar leer je hoe je de kwaliteit van schrijfvaardigheid verbetert door middel van online feedback en/of peerfeedback. (Het webinar is in het Engels) 

Bekijk hier het webinar

 

5. Webinar Zelfregulatie feedback en reflectie stimuleren in online onderwijs 

Hoe stimuleer je zelfregulatie en reflectie in (online) vaardighedenonderwijs? In het webinar maak je kennis met twee online tools, ontwikkeld door de Open Universiteit, die de voortgang en prestaties van studenten inzichtelijk maken. Beiden zijn in te zetten voor peerfeedback, maar waar FROCOLE zich focust op het proces binnen de groep richt Pe(e)rfect Vaardig zich op vaardigheden. 

Bekijk hier het webinar

 

6. Samenwerkend leren op de werkplek. Hoe doe je dat?  

In de zorg is een goede samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en andere disciplines essentieel. Al tijdens de opleiding kun je die samenwerking stimuleren. Universiteit Maastricht ontwikkelde in co-creatie met Zuyd Hogeschool, Gilde Opleidingen en VISTA college speciaal daarvoor een aanpak. In dit webinar lieten we zien hoe studenten uit verschillende opleidingsniveaus en domeinen met en van elkaar leren door de inzet van peerfeedback en reflectie. 

Bekijk hier het webinar

 

7. Samenwerkend leren in een online of blended vak. Hoe doe je dat? 

Twee inspirerende praktijkvoorbeelden van online samenwerkend leren kwamen in dit webinar aan bod: de bachelorcursussen ‘The imprinted brain’ en ‘Sustainability Challenges’. In beide vakken moeten studenten uit verschillende disciplines en universiteiten online met elkaar samenwerken. De theorieën Transactional Distance en Community of Inquiry vormen daarvoor het uitgangspunt.  

Bekijk hier het webinar

twee studenten werken samen
Foto: Pexels

Webinars over kennisclips en podcasts 

8. Kennisclips: Inspiratie, tips en ondersteuning 

De kennisclip is een waardevol hulpmiddel voor zowel docenten als studenten. Tijdens dit webinar vertelden vier onderwijsprofessionals hoe zij kennisclips maken in samenwerking met docenten en studenten en hoe zij het hele proces organiseren. Ook laten ze mooie voorbeelden zien.  

Bekijk hier het webinar

 

9. De kracht van podcasts in het onderwijs  

Tijdens dit webinar vertellen de sprekers over de verschillende soorten podcasts en gingen ze in op de vraag of studenten ook écht iets leren van podcasts. Daarnaast geven ze veel bruikbare tips om nog betere podcasts te maken. 

Bekijk hier het webinar

Vrouw Kennisclip opnemen
Foto: Pexels

Webinars over toetsing 

10. Programmatisch toetsen. Hoe doe je dat? 

Programmatisch toetsen is hot. Niet zo gek, want het is een prachtig concept waarin toetsen en leren elkaar versterken. Bij programmatisch toetsen worden studenten niet langer beoordeeld op een paar meetmomenten waar veel vanaf hangt, maar op hun gehele ontwikkeling die ze gedurende de opleiding laten zien. Maar hoe richt je het proces van programmatisch toetsen nou goed in? Daarover gaat dit webinar. 

Bekijk hier het webinar

 

11. De toekomst van leren en beoordelen 

In het webinar wordt besproken hoe je met collega’s aan de slag kunt om een visie op toetsen te ontwikkelen. De Visietool helpt om het gesprek te voeren over de inkleuring van de vijf dimensies binnen jouw organisatie(onderdeel). 

Bekijk hier het webinar

Student zit te leren
Foto: Pexels

Webinar over betekenisvol leren 

12. Vergroot studentbetrokkenheid door betekenisvol leren 

Hoe vergroot je de betrokkenheid van studenten en versterk je hun leren? En op welke manier kan open onderwijs hieraan bijdragen? Daarover gaat dit webinar. 

Bekijk hier het webinar

 

Webinar over Blended Learning 

13. Webinar Toolkit Blend je onderwijs 

Blended leren. Een concept dat in onderwijsland hoog op de agenda staat. Ben jij binnen je instelling bezig met blended leren? Dan weet je als geen ander dat het een omvangrijke en complexe taak is, die op verschillende niveaus om actie vraagt. Een taak voor docenten, maar ook voor ondersteuners en managers. In dit webinar lanceren we de toolkit ‘Blend je onderwijs’ van het Versnellingsplan. Een toolkit met concrete handvatten en hulpmiddelen voor het ontwerpen en implementeren van blended leren. 

Bekijk hier het webinar

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie