Tools voor online onderwijs
Dankzij de inzet van docenten, onderwijsondersteuners, IT-afdelingen en vele anderen wordt het onderwijs in Nederland van het ene op het andere moment volledig online aangeboden. Dat is een onvoorstelbare prestatie. Om online onderwijs te geven zijn digitale tools nodig. Hoe vind je een weg in het grote aanbod van tools?
Daarvoor hebben we Tools voor online onderwijs gelanceerd. Deze vraagbaak bestaat uit:
- Tips voor docenten (o.a. gebruik tools die jouw instelling beheert en ondersteunt).
- Tips voor IT-afdelingen en onderwijsondersteuners.
- Tools die via SURF beschikbaar zijn.
- Overige tools.
De tools zijn onderverdeeld in een aantal categorieën (zoals begeleiding en feedback of summatief toetsen).
Welke tool zet ik waarvoor in?
Zie hier een handzaam overzicht. Wilfred Rubens vertaalde (en veralgemeniseerde) een overzicht van de Duitse universiteit voor afstandsonderwijs uit Hagen.
UNESCO publiceerde onlangs deze lijst met verschillende tools en materialen.
Tips & tricks voor het werken met Microsoft teams
Microsoft Teams is voor de leden van SURF onderdeel van het basispakket en biedt u dus de mogelijkheid om hier gebruik van te maken. In dit artikel zie je een overzicht van de mogelijkheden binnen Microsoft Teams.
Daarnaast biedt Microsoft Education Nederland een overzicht met hulpbronnen in dit artikel.
Welke tools en diensten zijn via een SURFconext-koppeling beschikbaar?
Op deze pagina maken we een overzicht van alle tools die je kunt gebruiken. Dit is in ontwikkeling. Je kunt al wel een kijkje nemen welke tools en diensten via een SURFconext-koppeling beschikbaar zijn.
Dit kunt je als volgt opzoeken:
- Ga naar https://surfconext.nl.
- Klik op 'aangesloten diensten'.
- In de lijst die daar dan verschijnt kan je o.a. 'educatieve diensten' selecteren. Dat is een overzicht van diensten, incl korte beschrijving, die via SURFconext gekoppeld en dus toegankelijk zijn, mits de betreffende individuele instelling die koppeling ook heeft gemaakt voor de betreffende dienst.
Welke diensten zijn bij mijn eigen instelling beschikbaar via SURFconext? (heeft mijn instelling een koppeling heeft gemaakt naar de betreffende dienst?)
Dit kunt je als volgt opzoeken:
- Ga naar https://dashboard.surfconext.nl/
- Je krijgt een overzicht van alle aan via SURFconext gekoppelde diensten. Zoek de dienst waarvan je wilt weten of jouw instelling hieraan heeft gekoppeld (bijvoorbeeld: ‘Video Conference Pilot’) en klik erop.
- Op de dienstpagina die volgt kan je bovenin het menu klikken op 'gebruikt door'. Je ziet dan of jouw instelling daar tussen staat.
- Zo ja, dan zou je direct via jouw instelling(saccount) gebruik van moeten kunnen maken.
[Maar let op: mogelijk hebben niet alle gebruikers van de instelling er toegang toe, maar zijn er restricties/autorisaties van kracht, bijvoorbeeld: alleen beschikbaar voor studenten/medewerkers. Dit kan worden nagevraagd bij de SURFconext verantwoordelijke van jouw instelling.]
- Zo nee, dan kun je desgewenst contact opnemen met de SURFconext verantwoordelijke van jouw instelling om een koppeling te laten maken.
Met vragen over SURFconext koppelingen kun je terecht bij support@surfconext.nl.
Hoe kun je makkelijk samenwerken en via welke software?
Er is een overzicht samengesteld met tips & tricks rondom online platforms, meetings en webinars. SURF werkt dit overzicht bij zodra er nieuwe informatie van leveranciers beschikbaar komt. Je vindt in het artikel informatie over :
- Adobe
- Blackboard Collaborate
- Canvas
- Cisco
- KPN
- Microsoft
- MyCademy
- OutSystems
- Question Pro
- Shakespeak
- Smile
- VMware
Waar moet je aan denken bij online vergaderen?
In dit artikel geeft Michel Jansen handige tips om een online vergadering goed te laten verlopen.
Hoe kan ik makkelijk en snel videobellen?
Het thuiswerken heeft in deze Corona tijd een grote vlucht genomen. Hierdoor neemt de behoefte om via video met elkaar te communiceren toe. Veel instellingen bieden hier opties voor aan. Het lastige hierbij is vaak dat ze binnen een instelling wel goed werken, maar als je met iemand van buiten je instelling een gesprek wilt opzetten, dat wat meer voeten in de aarde heeft. Lees meer over de SURF pilot Videobellen.
0 Praat mee