Training vakvocabuliares maken

De werkgroep B-OOO organiseert ism SURF een training vakvocabulaires maken, zoals eerder is aangekondigd op deze website (werkgroep B-OOO) en tijdens onze meetings. Je kunt kennismaken met vakvocabulaires en de wijze waarop ze worden ingezet binnen vakcommunities om collecties op te bouwen en leermaterialen te koppelen aan leerdoelen, zoals dit bijvoorbeeld is gedaan bij HBO verpleegkunde. Na de eerste bijeenkomst kun je via 2 workshops aan de slag gaan om de vaardigheden te leren om commuities te ondersteunen bij de ontwikkeling van vakvocabulaires dat wordt gecoördineerd vanuit de werkgroep B-OOO. Hieronder zie je een programma-opzet.

Bijeenkomst 1: Webinar Introductie vakvocabulaires

Na deze bijeenkomst weet je wat een vakvocabulaire is en raak je bekend met toepassingen van een vocabulaire in de (onderwijs)praktijk. Je begrijpt het nut en kunt aan anderen het belang van vakvocabulaires uitleggen.

In dit webinar doorlopen we aan de hand van een eenvoudig praktijkvoorbeeld het stappenplan. Je krijg voorbeelden van de integratie van een vakvocabulaire in diverse omgevingen. Daarnaast wordt het gebruik van een vakvocabulaire binnen een community toegelicht.

Bijeenkomst 2: Starten met een vakvocabulaire

In deze bijeenkomst maak je de eerste opzet van een vakvocabulaire op basis van een bestaande vocabulaire. Je leert welke vragen je moet stellen tijdens de intakeprocedure en je loopt de opzet van een demo-vocabulaire na. Je controleert welke elementen ontbreken, en met welke vragen je terug moet naar de vakcommunity. De terugkoppeling naar de vakcommunity spelen we na tijdens deze bijeenkomst. Vervolgens ontvang je de ontbrekende informatie en ga je starten met de verwerking van data om tot een eerste opzet van een vocabulaire te komen. Aan het einde van deze bijeenkomst bespreken we de tussentijdse opdracht.

Bijeenkomst 3: Je vakvocabulaire verder uitwerken en proces tot publicatie

In deze derde bijeenkomst leg je jullie resultaten aan elkaar voor en krijg je hier feedback op. Op basis daarvan krijg je tips en aanwijzingen om de vakvocabulaire verder te verbeteren. Je leert welke stappen nodig zijn om tot publicatie van een vakvocabulaire te komen en hoe je dit proces begeleidt. Na deze bijeenkomst ben je in staat zelf, onder begeleiding van inhoudelijke experts, een vakvocabulaire te maken.

Data:

  1. 3 juni, 13.00 – 15.30 uur: Webinar Introductie vakvocabulaires – (afzonderlijk te volgen)

  2. 17 juni, 13.00 – 15.00 uur: Starten met een vakvocabulaire

  3. 24 juni, 13.00 – 15.00 uur: Vakvocabulaire verder uitwerken en publiceren

Hier kun je de gehele aankondigingstekst bekijken.

Direct inschrijven

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen