Verslag Peer visit KU Leuven: onderwijsruimtes van de toekomst

Op woensdag 13 juni 2018 is een bus met 30 Nederlanders afgereisd naar onze zuiderburen. De peer visit aan Kortrijk stond in het teken van onderwijsruimtes van de toekomst.

De eerste stop was bij het hypermoderne hoofdkantoor van Barco in Kortrijk. De volgende onderwerpen zijn getoond in het Barco Experience Center:

  • ClickShare: Draadloos je scherm broadcasten met een dongel [
  • WeConnect: Maakt virtual classroom, remote classroom en collaborative learning mogelijk. Op de Barco campus staat een opstelling van de virtual classroom waar meer dan 50 studenten het online college live kunnen volgen en actief kunnen interacteren met de docent. []
  • Diverse displays (control rooms, medische toepassingen, video walls, …)
  • 3D-cinema projectie

Host bij Barco was Leon ten Brundel.

Een groep mensen van bovenaf
Een groep mensen vanuit een vissenoog lens

In de middag brachten we een bezoek aan de campus van de KU Leuven in Kortrijk: Kulak. We bezochten TECOL, het Technology-Enhanced COllaborative Learning laboratorium. Daar staan diverse opstellingen van multi-locatie leren (hybrid virtual classroom en remote classroom) en een collaboration room). Naast de 30 bezoekers waren er ook 20 virtuele bezoekers. Zij konden het verhaal op afstand volgen en ook vragen stellen. Een verslag van online deelnemer Marc Dietzenbacher van Leeuwenborgh staat op zijn blog: Leertechnologie in het mbo.

De vicerector van de KU Leuven, Piet Desmet, gaf antwoord op onze vragen over de beleidsmatige en organisatorische kant van dit onderzoeksproject.

Piet Desmet presenteert voor een groep mensen

Daarna gaf Ine Windey een presentatie over de verschillende ruimtes die ze tot hun beschikking hebben de onderzoeken die ze hebben uitgevoerd.

De afsluitende workshop vond plaats in de collaborationroom. In groepjes konden we werken aan opdrachten waarbij de deelnemers hebben ervaren hoe het is om schermen op verschillende niveaus te delen en met inzet van WeConnect samen te werken.

De collaboration room

Meer informatie:

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen