Verzamelpagina over het thema 1,5 meter onderwijs van de SIG Learning Spaces

Vanaf juni mochten er weer enkele activiteiten georganiseerd worden in het Hoger Onderwijs en vanaf september komt er een start met de inrichting van de 1,5 meter Campus.
Alle instellingen zijn druk bezig om uit te zoeken wat daarbij komt kijken. Vanuit de SIG Learning Spaces hebben we de bal opgepakt om kennis te delen daar iedereen met dezelfde vragen zit en we elkaar nu kunnen inspireren met ideeën die er zijn.
Op deze pagina bundelen we de SIG LS berichten die er zijn geweest en nog enkele interessante bronnen en zullen dit regelmatig bijwerken.

Mocht je iets tegen komen wat je ook graag wilt delen dan kan dat door zelf een artikel te plaatsen of een bericht te sturen naar de voorzitter Marij Veugelers .

1,5 meter afstand houden
1,5 meter afstand houden

De inrichting van de 1,5 meter Campus
Er is een webinar geweest (georganiseerd door de SIG Learning Spaces) waar vanuit Onderwijs, Facilitair en Bibliotheek verteld is hoe instellingen bezig zijn om de 1,5 meter norm en andere richtlijnen van het RIVM te implementeren in hun organisatie.
Het verslag van het webinar en de link van de registratie is hier te vinden.

De inrichting van de 1,5 meter voor het laboratorium onderwijs
Er was een webinar dat terug te kijken is en ook is er een website waar veel kennis gedeeld worden inzake de nieuwe inrichting voor het laboratorium onderwijs. Kijk hier voor de verschillende bronnen 

Zichtbaarheid en leesbaarheid in onderwijsruimten met 1,5 meter social distancing
Er is een webinar geweest waar dit onderwerp op de agenda stond.
“Maar of het nu gaat om lokalen die gereed gemaakt moeten worden voor 1,5 meter onderwijs of het faciliteren van onderwijs op afstand, belangrijk hierbij is de zichtbaarheid en de leesbaarheid van de informatie die getoond wordt aan de leerlingen/studenten. Maar hoe kun je dit garanderen in traditionele lokalen, collegezalen of auditoria?
De TU Delft gebruikt een speciale app (de education spaces configurator) bij het ontwerpen van nieuwe of het herinrichten van onderwijsruimten om zo de onderwijskwaliteit te garanderen. Een belangrijk onderdeel van deze app is de social distancing optimizer.”
Het webinar is hier terug te kijken.

Inrichting van onderwijsruimtes binnen de 1,5 meter richtlijn in een onderwijsinstelling.
Een lid van het kernteam Learning Spaces heeft een blog geschreven over de inrichting van onderwijsruimtes binnen de 1,5 meter richtlijn in een onderwijsinstelling.
Een onderwijsruimte dat voor 30 studenten is bedoeld, kan effectief maar door 8 studenten worden benut op 1,5 meter. Maar de meeste werkgroepen bestaan uit wel 20-30 studenten. Er worden voorbeelden van inrichtingen van onderwijsruimtes gegeven waarbij meer studenten tegelijk bediend kunnen worden door de inzet van connected classrooms.
Tevens wordt ingegaan op de techniek voor deze opstellingen en hoe je die opstellingen kunt realiseren.  
Klik hier om bij de blog te komen. 

Hoger onderwijs in de 1,5m samenleving:  Didactische scenario's voor 1 september
Een lid van het kernteam Learning Spaces heeft een artikel geschreven over de didactische scenario’s voor 1 september
“Daar gingen we met z'n allen, eind maart, in één klap naar online onderwijs. Een quick fix, waarbij docenten en ondersteuners ongekend snel switchten naar colleges en werkgroepen in Zoom, tal van manuals en how-to's ontwikkelden en - dat mag best gezegd worden - samen tot een werkbare (digitale) oplossing kwamen. Maar nu deze tijdelijke oplossing min of meer staat, en we even ademhalen, doemt de volgende uitdaging alweer op: hoe ziet ons onderwijs er straks uit, als op 1 september het nieuwe academisch jaar start? Eén ding is zeker: de traditionele universiteitservaring zal voor een groot deel veranderen.”
Klik hier om bij het artikel te komen. 

Vanuit de meubelbranche worden er ook interessante berichten verspreid inzake oplossingen die ook voor een campus gelden. We geven hier een aantal links die ons opvielen.
Gispen
Het nieuwe samenwerken
Het 1,5 meter kantoor
Ahrend
herinrichten van de kantoren
Eromesmarko
Tips en oplossingen voor 1,5 meter afstand op kantoor 
Herman Miller
organiseerde een  webinar over the Living campus.
This webinar introduces the idea of the Living Campus: a vision on higher education campus design that looks at the needs placemaking and purposeful settings, as well as design trends we are seeing globally.This presentation focuses on considerations that will help you as you design spaces to best support the needs of tomorrow. 
Op hun website is een whitepaper te vinden over rethinking the classroom. 
Steelcase
Designing Post-COVID Learning Spaces
Our opportunity is to rethink learning experiences and make face-to-face connections even better than before.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties