Webinar 12 juni: De 1,5 meter campus

Nieuwsbericht van de Rijksoverheid : “Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.”

De verwachting is dat vanaf begin september de campus iets wijder opengesteld zal worden. Maar wat is er dan mogelijk? En welke impact heeft dit op het onderwijs? In dit webinar laten we vanuit een aantal invalshoeken zien hoe instellingen zich hierop voorbereiden.

Wanneer: 11.00-12.00u
Waar: https://edu.nl/fguxu

1,5 meter de norm voor afstand houden
1,5 meter de norm voor afstand houden

1,5 meter campus

De 1,5 meter campus is nieuw voor iedereen. We zien in winkels aangegeven looproutes, op de lagere scholen hangen plexiglas schermen rond de tafel van de docent, en in sommige parken zijn cirkels waar je in mag zitten.

Dit heeft impact op het onderwijs maar ook op de inrichting van de fysieke onderwijsruimtes. Tekenen we cirkels op de grond in het klaslokaal? Komen er looproutes? Tellen we bij de deur het aantal studenten? Hangen we alles vol met plexiglas?

Allemaal vragen waar iedereen oplossingen voor zoekt. Om niet het wiel opnieuw te hoeven uitvinden organiseert de SIG Learning Spaces met SURF, het Versnellingsplan en het ComeniusNetwerk, dit webinar op vrijdag 12 juni. 

Over het webinar

In dit webinar bespreken we vanuit onderwijs, facilitair en bibliotheken hoe er nagedacht wordt over de campusinrichting met de nieuwe 1,5 meter norm. Hierbij kijken we naar de aanpassingen aan learning spaces nu, bij de start van het nieuwe studiejaar en de mogelijk blijvende effecten op langere termijn. Focus in dit webinar ligt op het on campus onderwijs. Met daarbij met name aandacht voor het onderwijs in groepen en het informele leren.

We gaan in op vragen als: Hoe gaan de gebouwen ontsloten worden voor het onderwijs? De start wordt gemaakt half juni voor examens en praktijk onderwijs en voor het nieuwe cursusjaar hopelijk voor meer onderwijsonderdelen. Wat kan er in het eerste semester aan onderwijs op de campus plaatsvinden? Hoe ziet dat onderwijs er dan uit? En wat is er nog digitaal? Het informele leren gebeurt veel in studielandschappen die beheerd worden door de bibliotheken. Hoe zijn zij zich aan het voorbereiden op september? Wat voor invloed heeft de ontwikkeling van de laatste maanden op de learning spaces in de toekomst?

Sprekers

  • Onderwijskundig: Huib Langenberg – Beleidsmedewerker Onderwijs en ICT, Hogeschool Arnhem Nijmegen
  • Bibliotheek: Wilma Goossen, Afdelingshoofd Binnenstad / Diensteigenaar Klantenservice, Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam
  • Facilitair: Jelco Debets, Consultant Facility Management, Fontys
  • Learning Spaces: Jasper van Winden, Project manager Future Learning Spaces - Educate-it, Universiteit Utrecht

Voorbereiding

Om een beter beeld te krijgen van de keuzes waarvoor we nu staan vragen we je ter voorbereiding de volgende artikelen te lezen:

Voor wie is het webinar?

Dit webinar is voor iedereen die bezig is met het vormgeven van de 1,5 meter campus. Bijvoorbeeld docenten, onderwijsdirecteuren en onderwijsondersteuners. Maar ook facilitaire en bibliotheekmedewerkers die meer willen weten hoe collega’s bezig zijn met de realisatie van de aangepaste campus.

Wat levert het op?

  • Kennis over hoe de verschillende stakeholders bezig zijn met de voorbereiding van de 1,5 meter campus
  • Verwijzing naar interessante literatuur
  • Ideeën opdoen om ook zelf aan de slag te gaan binnen de eigen instelling
  • Kennismaking met de SURF Community Learning Spaces

Terugkijken

De webinar wordt opgenomen en een link om terug te kijken zal hier na afloop op de Vraagbaak verschijnen. We schrijven ook een verslag dat we beschikbaar maken.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie