Onderwijs en technologie staan nooit stil, maar de fysieke campus heeft in jaren niet veel veranderingen doorgemaakt. Hoe ziet de toekomst van leren eruit, met de snelle opkomst van digitale tools en hybride onderwijs? Het Future Campus-project van SURF stelde deze vraag en moedigde creatieve geesten aan om te dromen over de campus van 2040.
Met de Future Campus Challenge werd deelnemers gevraagd voorbij de traditionele concepten van collegezalen en leslokalen te denken. De challenge daagde hen uit om innovatieve en visueel aantrekkelijke ontwerpen te creëren die de leeromgeving van de toekomst weerspiegelen. De focus lag daarbij op belangrijke trends zoals hybride onderwijs, duurzaamheid en technologische integratie.De challenge stond open voor iedereen – van studenten en docenten tot professionals en creatievelingen – die een visie had op de toekomst van onderwijs.
The European Digital Education Hub (EDEH), the platform for supporting and accelerating the digital transformation of education in Europe, celebrated its two-year anniversary in June. One of the hub’s activities is the working group on interoperability in higher education. For a workshop on the challenges faced by European University Alliances in developing virtual campuses for shared education, stakeholders gathered in Brussels on 26 June 2024.
Binnen onderwijs en onderzoek werken we met elkaar aan een veilige digitale omgeving. Hoe borgen we autonomie, rechtvaardigheid en menselijkheid in een wereld van toenemende digitalisering en afhankelijkheid van leveranciers? Publieke waarden leiden ons daarin om de juiste beslissingen te nemen. Maar hoe maak je dat concreter? De werkagenda 'samen waardengericht onderweg' helpt daarbij.
Wat voor voorbeelden zijn er aan innovatieve collegezalen?
Dat was een vraag die eind 2023 op mijn bord kwam.
Ik ben gedoken in mijn archief en heb een (inter)nationaal overzicht samengesteld.
Door ontwikkelingen zoals de flexibilisering van het onderwijs en de opkomst van allianties tussen Europese universiteiten, ontstaat er ook steeds meer behoefte aan onderwijstechnologie die goed op elkaar aansluit. Daarvoor is internationale samenwerking een must. Vanuit SURF doen we dat bijvoorbeeld via projecten van de European Digital Education Hub (EDEH). Welke zijn dat en wat is de stand van zaken?
We hebben de webinar reeks Flexibilisering, weten we al wat studenten willen? weer hervat in het nieuwe jaar. Op woensdag 24 januari 2024 hebben we het 8e Webinar “Npuls, wendbaar georganiseerd onderwijs” georganiseerd.
The European Digital Education Hub (EDEH) is an initiative aimed at promoting collaboration and the exchange of knowledge and best practices in digital education in Europe. SURF is closely involved in this initiative as a partner and participates in various working groups, including those focusing on micro-credentials, eduwallet, and interoperability. Recently, a manifesto titled 'Bridging Boundaries' for a European Higher Education Interoperability Framework, was published.
Op 13 december 2023 hebben we het 7de Webinar “Flexibel onderwijs organiseren voor een optimale studentbeleving doe je samen” van de reeks Flexibilisering, weten we al wat studenten willen? georganiseerd. We hebben het jaar afgesloten met het change thema Student Journey. Met dit thema werkt Hogeschool Utrecht (HU) aan haar ambities ‘studentsucces’ en ‘leven lang ontwikkelen’ met als doel de beleving van studenten tijdens hun hele studietijd aan de HU te verbeteren.
Op woensdag 24 januari van 12.00 uur tot 13.00 uur organiseren we het webinar: “Npuls, wendbaar georganiseerd onderwijs”.
Dit is het 8e webinar in een 9-delige reeks over Flexibilisering: “weten we al wat studenten willen?” In deze reeks gaan we dieper in op de impact van flexibilisering op onderwijs vanuit onderwijskundig en organisatorisch perspectief.
Onlangs hadden we het genoegen om vanuit het 'Future Campus' project twee belangrijke en inspirerende bijeenkomsten te verzorgen rondom de resultaten van ons project, waarbij toekomstdenken en campusinnovatie in het onderwijs centraal stonden. Tijdens een event bij Hogeschool Inholland en de ComeniusNetwerk Denktank bijeenkomst (in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), deelden we onze inzichten en scenario's uit het project en faciliteerden we het goede gesprek over wat dit vraagt van het onderwijs.