In september 2024 organiseerde SURF de Future Campus Webinar Week: een reeks webinars waarin onderwijsprofessionals, vastgoedmedewerkers en projectleiders zich lieten inspireren door de laatste inzichten op het gebied van campusontwikkeling en innovatie.
Immersive rooms zijn in opkomst in het Nederlandse onderwijs. Verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland hebben deze technologie al omarmd en zetten deze in om hun onderwijs te verbeteren. SURF organiseerde peer visits bij een aantal instellingen, waarbij deelnemers een immersive room konden ervaren. Dit artikel belicht enkele praktijkvoorbeelden en de impact van immersive rooms op het onderwijs.
Immersive rooms zijn in opkomst in het onderwijs. Door realistische omgevingen en scenario's na te bootsen, kunnen studenten op een veilige en gecontroleerde manier leren en experimenteren. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het onderwijs, van het simuleren van complexe beroepsomgevingen tot het stimuleren van samenwerking en reflectie. In dit blog bespreken we de kracht van immersive rooms en waarom ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn in jouw onderwijs.
De inrichting van een ruimte veroorzaakt bepaald gedrag, zowel bij studenten als bij docenten. Vanuit het Centre for Academic Teaching and Learning van de Universiteit Utrecht is een literatuuronderzoek uitgevoerd om meer informatie te verzamelen over het ontwerp en de inrichting van Active Learning Spaces in het hoger onderwijs. In de review 'Designing Active Learning Spaces, what to consider?' lees je o.a. hoe zitplaatsen en tafelvormen studentgedrag en betrokkenheid beïnvloeden en wordt (opnieuw) het belang duidelijk van flexibel meubilair voor het stimuleren van actief en samenwerkend leren.
Na het succes van 2023 organiseren we dit jaar weer hybride de Innovative Learning Spaces Summit 2024. Ben jij geïnteresseerd in het thema Learning spaces? En wil jij inspiratie opdoen en je kennis en netwerk uitbreiden zonder investeringen in een lange reis?
Wat voor voorbeelden zijn er aan innovatieve collegezalen?
Dat was een vraag die eind 2023 op mijn bord kwam.
Ik ben gedoken in mijn archief en heb een (inter)nationaal overzicht samengesteld.
Ben jij docent en op zoek naar een praktijkopdracht of onderzoeksopdracht voor studenten(teams) bij een echte opdrachtgever? Of ben je student en op zoek naar een toffe uitdaging? Doe met ons mee! Wij zoeken studenten(teams) die aan de slag gaan met projecten voor de campus van de toekomst.
Het Future Campus project
Na het succes van het eerste Future Campus project, waarin we vier toekomstscenario's presenteerden, zetten we komend jaar in op verdere kennisdeling over de campus van de toekomst. Lees meer over het project op www.futurecampus.nl
Aan wat voor opdrachten moet je denken? Vorig jaar valideerden vier studententeams van Fontys de opgestelde toekomstscenario’s onder studenten van het mbo, hbo en wo. Met succes, want hun resultaten hebben zelfs een plek gekregen in het eindrapport van het eerste Future Campus project!
Doe jij mee?
Wij bieden de kans om praktijkervaring op te doen door te werken aan een innovatief project dat bijdraagt aan de toekomst van het onderwijs en campusontwikkeling.
Wat we zoeken daarom: creatieve en gemotiveerde studenten(teams) die willen duiken in campusontwikkeling en -innovatie. De inhoud van de opdrachten bepalen we in overleg.
📧 Neem contact op via futurecampus@surf.nl en geef een korte beschrijving van je voorstel of idee! We plannen dan snel een kennismaking in om samen de inhoud verder door te spreken en te komen tot een concreet project.
Laten we samen de toekomst van onderwijs vormgeven! 🌐💡
In een wereld waar onderwijs en technologie voortdurend evolueren, blijft de vraag belangrijk: zijn onze huidige instellingen uitgerust om de toekomst van het onderwijs vorm te geven? Met het succes van het eerste Future Campus project, waaruit vier toekomstscenario's voor 2040 zijn voortgekomen, gaan we nu verder met Future Campus 2.0. We bouwen voort op onze eerdere inzichten en zetten vol in op concretisering, samenwerking en verspreiding van kennis. In dit blog meer daarover.