Open up! Praktijkvoorbeelden online en blended onderwijs delen. Wie vult aan?

Instellingen delen niet alleen hun webinars over online en blended onderwijs. Er zijn ook verzamelingen met praktijkvoorbeelden te vinden. Ben je op zoek naar concrete ideeën, tools en uitleg voor jouw onderwijs? Dan zijn deze pagina's zeker een aanrader! Deze lijst is een startpunt. Dus: wie vult aan?

Open up!

Eerder deze week deelden we Open up deel 1: een overzicht van instellingen die webinars openbaar beschikbaar stellen. In het licht van het Songfestivalthema Open up! riepen we andere instellingen op dit ook te doen. In deel 2 van Open up! verzamelden we overzichten met praktijkvoorbeelden van online en blended onderwijs. Mis je jouw onderwijsinstelling of ken je een ander mooi overzicht met praktijkvoorbeelden? We zijn blij met je reactie!

23 praktijkvoorbeelden van Avans Hogeschool

Op Tools.avans.nl vind je 23 praktijkvoorbeelden van werkvormen met inzet van online tools. Leer bijvoorbeeld over de podcast als didactische werkvorm, vaardigheidstrainingen online vormgeven of studenten verbinden met Minecraft. Mooie overzichtelijke website en handig dat je kunt filteren op werkvorm. Er is ook een overzicht van alle tools met toelichting en beoordelingen. 

32 Verrassende werkvormen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam verzamelde op teachEUR 32 verrassende werkvormen die jouw onderwijs interactiever maken. Wat denk je van 'Walking, thinking' (ontdek wat je kunt leren als je naar buiten gaat), Learning Islands (eiland hoppen met je studenten) of een videorollenspel (om gesprekstechnieken te leren)? Mooie toegankelijke website met een uitgebreide zoekfunctie. Een pareltje! Douze points 😀.

Voorbeelden onderwijsinnovatie met ICT van het Versnellingsplan 

Op de website van het Versnellingsplan staan voorbeelden van onderwijsinnovatie met ICT.  In vijf korte clips vertellen docenten hoe ze ICT inzetten en hoe hun onderwijs daar beter van wordt. Zo gebruikt de Universiteit Twente de tool  Peergrade om hun studenten te voorzien van 360 graden feedback. Een mooi inkijkje. 

Voorbeelden uit het MBO op Leraar24

De voorbeelden op Leraar24 zijn zeker ook bruikbaar binnen het Hoger onderwijs. Kijk vooral onder de thema's didactiek en leermiddelen voor praktische toepassingen van onderwerpen zoals didactiek op afstand of de inzet van gamification in het online onderwijs. 

Praktische ideeën en voorbeelden op Vernieuwenderwijs

Op Vernieuwenderwijs vind je artikelen met ideeën, tools en voorbeelden met een zeer praktische insteek (zoals ze zelf zeggen). Breder dan online en blended onderwijs, maar veel gaat daar natuurlijk wel over. Denk aan studenten helpen bij leren leren op afstand. Met tips over zelfregulatie en leerstrategieën. Of manieren om je online les aantrekkelijker te maken. Zeker de moeite van het bekijken waard.

Lesvormen met moderne ICT op Doedidactiek

Op Doedidactiek publiceren bevlogen docenten en lerarenopleiders over lesvormen met moderne ICT. Een handig overzicht met bruikbare tools en inspiratie hoe die toe te passen in het onderwijs. Eén van de docenten achter Doediactiek, Francine Behnen, spraken we al eens voor de Vraagbaak Online Onderwijs over online binding

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties