Afsluiting Werkgroep DOiP – Versnellingsplan

De community Praktijkvaardigheden leren met technologie is begin van het jaar opgezet door de werkgroep Digitaal Onderwijs in Praktijkvaardigheden (DOiP) van het Versnellingsplan. Zoals jullie wellicht hebben gehoord, komt er helaas een einde aan het Versnellingsplan. Dit hoeft echter niet een einde voor de community te betekenen, want hier kunnen jullie een rol in (blijven) spelen.

Werkgroep DOiP

De werkgroep Digitaal Onderwijs in Praktijkvaardigheden is later in het Versnellingsplan opgericht, toen tijdens de pandemie het vraagstuk kwam hoe digitaal praktijkvaardighedenonderwijs gerealiseerd moest worden.

Verschillende producten die de werkgroep heeft gepubliceerd:

  • De Infographic die beknopt weergeeft wat er komt kijken bij het (deels) digitaal aanleren van praktijkvaardigheden
  • De Proeftuinen ‘Evidence-informed onderwijsinnovatie’ en ‘Effectiviteit van onderwijsinnovaties’ met daarbij modelling examples
  • Een Community met daarbij een besloten LinkedIn-groep waarin docenten, onderzoekers en ondersteuners bij elkaar worden gebracht om interessante artikelen te delen over vaardighedenonderwijs met technologie

Verschillende producten van de werkgroep die nog gepubliceerd worden:

  • Goede voorbeelden van vaardighedenonderwijs in XR
  • Onderzoeksrapport en infographic over VR voor vaardighedenonderwijs

Verschillende evenementen die de werkgroep heeft georganiseerd of heeft gepresenteerd:

Community

Het starten van een community was voor ons een belangrijk project voor het delen van expertise en het stimuleren van samenwerking. Vanuit een adviserende groep mensen, de denktankleden, kwamen veel onderwerpen naar voren die spelen bij digitaal praktijkvaardighedenonderwijs. Onderwerpen die bij veel meer mensen spelen dan alleen de denktankleden. Een community kan hierbij helpen het gesprek aan te gaan met of om advies te vragen aan een groep mensen die met hetzelfde thema bezig zijn. Sommige docenten of docentondersteuners zijn al wat verder met digitaal praktijkvaardighedenonderwijs en anderen staan in de startblokken. Het delen van bestaande projecten of struikelblokken waar tegenaan wordt gelopen (en de mogelijke oplossing) geeft veel nieuwe inzichten en kennis en kan iedereen een stap vooruithelpen.

Toekomst

De werkgroep DOiP stopt eind december 2022, maar dit betekent niet dat de community niet verder kan. Het delen van expertise of het vragen om hulp blijft dan ook belangrijk om voort te zetten. Dit kan via de SURF Communities-pagina of via de LinkedIn-groep. Maar op welke manieren kan je dit zelf doen?

  • Het schrijven van een artikel waar jouw expertise ligt
  • Het delen van bestaande interessante/relevante artikelen
  • Het delen van interessante/relevante evenementen
  • Het stellen en beantwoorden van interessante vraagstukken

We wensen jullie prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar en natuurlijk veel succes met toekomstige projecten!
 

 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties