Ga naar 'Virtuality'

Alle artikelen van Virtuality

110 artikelen

 1. Terugblik Nationale XR dag

  De Nationale XR dag op de Universiteit van Twente was een wervelwind van enthousiasme en samenwerking. Voortbouwend op het succes van de vorige editie op de TU Delft, bracht het uitverkochte evenement ook dit jaar XR-enthousiastelingen uit heel Nederland samen. De dag was gevuld met netwerkmogelijkheden, projectpresentaties en de presentatie van het XR-trendrapport. De hele dag zat vol enthousiasme, rondspringende ideeën en die bruisende energie die je krijgt als gepassioneerde mensen samenkomen. In dit artikel nemen de leden van de Npuls pilothub XR je mee in de highlights van hun sessies.

 2. Voorbereiden op ontwrichting: verantwoorde technologie en publieke waarden

  In een landschap waar technologische innovatie vaak sneller gaat dan het beleid, rijst de vraag: hoe zorgen we ervoor dat deze vooruitgang het onderwijs en onderzoek als geheel ten goede komt? Om dit te bereiken, moeten we publieke waarden verankeren in processen, werkwijzen, beleid en strategie binnen onderwijs en onderzoek.

 3. Anatomie in VR: Juiste didactische setting helpt studentbetrokkenheid vergroten

  Bij het inzetten van VR in anatomie onderwijs is de grootste winst te behalen in de betrokkenheid van studenten wanneer je de juiste didactische setting creëert. Afgelopen drie jaar hebben we bij Bewegingswetenschappen ervaring opgedaan met VR in het anatomie onderwijs en het effect daarvan op het leren en de betrokkenheid onderzocht. Lees hieronder onze belangrijkste resultaten en praktische toepassingen.

 4. Media and Learning 2024

  “Going digital but staying human”! Piet Desmet, vicerector van de KU Leuven , trapte de jaarlijkse Media and Learning conferentie van 2024 af met deze kreet. Disruptieve technologieën als GenAI stellen het hoger onderwijs weliswaar voor een uitdaging, maar als je jezelf wapent met dit credo is het mogelijk om inclusief, innovatief en effectief onderwijs aan te (blijven) bieden. Hoe kan XR daarbij helpen?

 5. Praktijkvoorbeelden van XR in het onderwijs

  Met de Nationale XR dag in aantocht willen we laten zien dat er veel in beweging is als het gaat om extended reality (XR) in het onderwijs. Onderwijsinstellingen werken aan mooie toepassingen in hun onderwijs en delen hun ervaring. In dit artikel hebben we een aantal virtual reality (VR) praktijkvoorbeelden verzameld die ontwikkeld zijn dankzij de stimuleringsregeling Open en online onderwijs.

 6. Be part of SURF Tech Trends 2025-2026

  After a successful Tech Trends Report in 2023, SURF is about to start creating the trend report for 2025-2026 and you can become part of it!

 7. 'Why Digital Heritage doesn't make us cry yet'

  Op dinsdag 21 mei 2024 kwamen ruim honderd mensen bij elkaar om na te denken over de vraag hoe we de emotionele impact van digitaal erfgoed kunnen vergroten. En sinds die tijd heb ik weer zin in de toekomst! Mooi om zo met mensen die vanuit allerlei perspectieven bezig zijn met erfgoed, technologie en samenleving bij elkaar te komen. Het voelde als het samen water geven aan een stevig, maar nog klein, plantje. De bijeenkomst was in de KB en georganiseerd in het Netwerk Digitaal Erfgoed, met SURF en Industrieel Ontwerpen van de TUDelft. 

 8. 'In een practoraat krijgen docenten ruimte om te experimenteren’

  Hoe verbeteren we de kwaliteit van onderwijs? Hoe sluit het onderwijs beter aan op de vraag vanuit de markt? En hoe presenteer je het onderwijs als interessante onderzoekspartner voor het bedrijfsleven? Allemaal vragen die leven binnen het mbo en waarbij practoraten een belangrijke rol spelen.  

 9. Spelen met XR bij de TU Delft

  De impact van XR op het onderwijs is veelbelovend. XR biedt de mogelijkheid om het onderwijs en de leerervaring van de student te verrijken door kennis en ervaring op te doen die in de realiteit moeilijk te realiseren is. Mocht bovenstaande tekst je bekend voorkomen, het is de eerste alinea op de website van de pilothub XR van Npuls. De pilothub beoogt het Nederlands vervolgonderwijs te ondersteunen als het gaat om (bijvoorbeeld) de organisatie, ethische vraagstukken, streaming, toekomst of content. We kunnen veel van elkaar leren! Om deze reden zijn we gestart met een serie werkbezoeken. Hoe geeft de TU Delft bijvoorbeeld invulling aan XR in hun onderwijs?  Door Maaike Wessels

 10. Insights from the Medical Extended Reality Summit

  I recently attended the Medical Extended Reality Summit. My interest stemmed from the rapid integration of XR (Extended Reality) in healthcare and its potential applications. The summit featured industry leaders like Magic Leap, Meta, and Microsoft, alongside key players in MedTech like J&J, Philips, Brainlab and Mediview showcasing their XR products. The U.S. Food and Drug Administration (FDA) participated in the discussion to bring in their expertise on regulation. And of course, this wouldn’t be a medical conference without the health care professionals from hospitals like the NiH and Cleveland Clinic.