Ga naar 'Virtuality'

Alle artikelen van Virtuality

41 artikelen

 1. 8 juli bijeenkomst VR en AR voor vaardigheidsonderwijs

  Save the date!  Vrijdag 8 juli organiseert de Special Interest Group Virtuality samen met de werkgroep Digitaal onderwijs in Praktijkvaardigheden een bijeenkomst over VR en AR voor vaardigheidsonderwijs.  De bijeenkomst duurt van 10 tot 16 uur en is bij de Christelijke Hogeschool Ede. De inschrijflink en een volledig programma volgen zsm. 

 2. Student op afstand, als een astronaut in de ruimte

  Als docent aan de opleiding Aerospace Engineering vielen me de afgelopen twee jaar veel parallellen op tussen het leven van astronauten in een ruimtevaartuig en onze thuis studerende studenten. We gingen het als metafoor gebruiken. En hebben hierdoor, samen met de studenten, veel geleerd over hoe we ons onderwijs-op-afstand moeten organiseren. 

 3. SURF Communities is vernieuwd!

  Heb je het gezien? SURF Communities is vernieuwd. SURF Communities is hét platform voor iedereen die binnen het onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie met ICT. Kennis delen, elkaar inspireren en contacten leggen staan centraal. En vanaf nu kan dat nog makkelijker! Lees nu wat er is veranderd en neem vooral een kijkje op de vernieuwde site!

 4. Highlights uit het webinar van 10 december 2021: Studenten op afstand begeleiden bij veldpractica. Hoe werkt dat?

  Heb je op 10 december het webinar over het op afstand begeleiden van studenten bij veldpractica gemist? De werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden van het Versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT vertelde over hoe je ervoor kunt zorgen dat studenten hun tijd in het veld zo nuttig mogelijk besteden. En dat ruimte om te oefenen, begeleiding en feedback hierin belangrijk is. Twee voorbeelden uit de praktijk laten zien hoe je dit kunt organiseren. Dat en meer lees je in dit verslag. In dit webinar presenteren de Wageningen Research University en de Universiteit Utrecht twee praktijkvoorbeelden van op afstand begeleiden bij veldpractica. Deze projecten zijn mogelijk gemaakt door deelname aan de Stimuleringsregeling open en online onderwijs.

 5. Gesprekstechnieken oefenen met Virtual Reality, een waardevolle toevoeging!

  Kan Virtual Realty bijdragen aan de ontwikkeling van betere gesprekstechnieken bij studenten? Docent Pedagogische Wetenschappen Carlijn Bergwerff implementeerde VR in het practicum gesprekstechnieken van de bachelor Pedagogische Wetenschappen. Tijdens de SURF Onderwijsdagen vertelde ze over dit Comeniusproject, en deelde ze de eerste uitkomsten over haar onderzoek. Een verslag van de sessie.

 6. Congres “Virtually Real 2021” Een bijeenkomst over AR en VR in het hoger onderwijs

  Op vrijdag 12 november 2021 organiseert de SIG Virtuality, een netwerk voor kennisdeling in het Hoger Onderwijs, op de Christelijke Hogeschool te Ede een dag met een serie workshops rond VR/AR. Op deze landelijke dag zullen docenten en ontwikkelaars in het HO elkaar ontmoeten om de kansen te ervaren rond Virtual Reality en Augmented Reality, tegenwoordig samengevat in de term XR (extended reality). Het thema is Virtually Real 2021: wat kan XR technologie ons in het onderwijs geven nu we naar intensiever (online) onderwijs toe moeten? Is VR bijvoorbeeld een aanvullende oplossing voor offline praktijkonderwijs? Welke ontwikkelingen zijn er op dit gebied en wat kunnen we concreet van (online) 3D technologie verwachten? Waar zien we het gebruik van simulaties en gaming rond en met XR? Op deze dag komen niet alleen deze vragen aan bod, maar ook zullen de deelnemers een groot aantal toepassingen in het onderwijs kunnen ervaren. Met presentaties en demonstraties wordt weer duidelijk dat het gebruik van deze technologie een duurzame plek in het onderwijs heeft gekregen, op kleine schaal maar met grote impact. Voor aanmelden: Inschrijflink (gratis deelname) INSCHRIJVING IS GESLOTEN Voor programma: zie hieronder (inclusief plattegrond)  Er zullen de hele dag door video - opnames worden gemaakt, die komen t.z.t hier (een beschermd SIG kanaal) te staan in het kader van kennisdeling. Overige vragen: XRcongres@che.nl  

 7. Online Panelgesprek Privacy & XR (juni 2021)

  De SURF SIG Virtuality verzorgde op 16 juni 2021 een online bijeenkomst over Privacy en XR. In gesprek gingen Jaap-Henk Hoepman (RUG) en Jelger Kroese (Leiden University) o.l.v. Thomas Ginn (Leiden University), met een tiental aanwezigen uit het HO. De link naar deze video leidt ook naar ons SIG kanaal en daarin een korte beschrijving en een wat langere samenvatting van deze bijeenkomst.

 8. SAVE THE DATE : SIG Panelgesprek over privacy en XR

  Webinar op woensdagmiddag 16 juni 2021 / met Jelger Kroese, Jaap-Henk Hoekman en Thomas Ginn (moderator) / 13.00 - 14.00 uur / in 2D omgeving / vanuit SIG Virtuality

 9. Ontwerp van post-Covid onderwijs

  Ontwerp van post-covid onderwijs De pandemie dwingt ons onderwijs online. Vaak zijn er ongewenste gevolgen  naast 'maar het is wel gelukt'. Vanaf 2021 richt ons ResearchGate-project op wat we leren tijdens de pandemie in combinatie met andere ideeën om blended onderwijs te verbeteren: www.researchgate.net/project/Education-design-for-new-educational-challenges-of-universities Er is nu een eerste stap gepubliceerd om van observaties naar nieuwe ideeën te gaan: Requested topics for future education innovation at Wageningen University & Research Nieuwe publicaties zitten in de pijplijn: we hopen dat het je inspireert op weg naar (nog) beter onderwijsontwerp.

 10. Sign up now for the SURF Research Week

  Don’t miss it! Are you working as a researcher, research supporter, data steward, PhD candidate or as a policymaker at a university, university of applied sciences, research institute, university medical center, or in the industry?  Sign up now for SURF Research Week, the national conference for research & ICT. We bring you an inspiring online programme on 13, 14 and 15 April from 13:30 to 17:00. Feel free to pick all three afternoons, or only a specific afternoon you like!  Check out the website for more information: www.surf.nl/researchweek  #srw21 #research Connecting Science and Technology.