Lotte Kips
| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen… Meer over Lotte Kips
“Xerte kan heel veel. En het fijne is dat je als gebruiker invloed hebt op de functionaliteiten omdat het open source software is. Er bestaat ook een levendige Xerte-community waarin iedereen graag kennis deelt en elkaar helpt.” Aan het woord is Corine Martens-Martens, adviseur onderwijsontwikkeling bij het Deltion College. Zij vertelt over de voordelen van de tool Xerte.
Met Xerte kun je mini-websites maken (een ‘bootstrap’) en interactieve online modules, oftewel e-learningmodules. Corine: “De bootstraps kun je bijvoorbeeld gebruiken als digitale reader voor studenten. Alle informatie staat overzichtelijk bij elkaar op de mini-website en is gemakkelijk up-to-date te houden. En ook handig is dat je er interactieve elementen in kunt opnemen, zoals video’s en hotspotvragen. Maar een bootstrap leent zich ook goed als naslagwerk of een verzamelwebsite.” Binnen het Deltion College worden de mini-websites door veel teams gebruikt voor de BPV (beroepspraktijkvorming) van studenten. Op zo’n website vinden de studenten en hun stagebegeleiders alle informatie op één plek, bijvoorbeeld over stageopdrachten, het stagecontract, de begeleiding en de beoordeling.
Het prettige aan Xerte is volgens Corine dat het forms-based is. “Eigenlijk bouw je als docent of onderwijsontwikkelaar een mini-website of e-learningmodule door formulieren in te vullen. Natuurlijk gaat daar wel werk aan vooraf. Als instelling moet je van tevoren zorgen voor goede templates en voorbeelden. En we geven veel workshops. Daarna lukt het vrijwel de meeste docenten om zelf een mini-website te maken. Het ontwikkelen van interactieve e-learnings is een ander verhaal. Daarvoor is meer didactisch-onderwijskundige ondersteuning om tot een goed eindproduct te komen.”
“Xerte is open source software en dat heeft zo zijn voordelen”, vertelt Corine. “De gebruikers van Xerte hebben veel invloed op de functionaliteiten. Je kunt bijvoorbeeld extra functionaliteiten laten ontwikkelen, maar dat betekent natuurlijk wel dat je je daarin moet verdiepen. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk open leermaterialen kunt delen. En omdat het open source is, hangt er ook een ander prijskaartje aan Xerte. Een vergelijkbare tool van een commercieel bedrijf kost veel meer.” Zijn er ook minpunten te noemen? Corine: “De mini-websites en e-learningmodules zien er in de standaardvorm niet heel gelikt uit; de vormgeving van Xerte kan beduidend beter. Maar wij ondervangen dat door met goede templates te werken. Op die manier is de look and feel van al onze mini-websites en e-learnings hetzelfde.”
We zijn benieuwd. Laat het ons weten door hieronder te reageren, of mail naar de Vraagbaak.
| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen… Meer over Lotte Kips
0 Praat mee