560 miljoen euro voor de Digitaliseringsimpuls Onderwijs

Op 14 april 2022 kende het Kabinet op advies van de beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds 560 miljoen euro toe aan de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, een aanvraag van MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en SURF.  Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten dragen zelf nog eens 43 miljoen euro inkind bij. Daarmee komt het totale bedrag op 603 miljoen euro.

 

Als we dit voor elkaar krijgen, zei ik toen we het voorstel Digitaliseringsimpuls voor het Nationaal Groeifonds voorbereidden, dan komen ze met bussen naar Nederland om te kijken hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Gisteren hoorden we dat we maar liefst 560 mijoen euro van het #nationaalgroeifonds krijgen om onze ambities voor het mbo, hbo en wo te realiseren.

Vorig jaar maakten we met ruim 200 sleutelfiguren uit het onderwijs een fantastische reis om samen te onderzoeken wat ons te doen staat om lerenden écht centraal te stellen, en ict te gebruiken om dat mogelijk te maken. Voorbij de grenzen van instellingen, sectoren, en, het is mijn stellige overtuiging dat dat ook moet, ook internationaal. Een mooie reis, die de overeenkomsten tussen mbo, hbo en wo liet zien. Met een geweldige energie en een grote drive om samen te werken.

Maar nu begint het pas! Die bussen komen pas als we het ook waar maken. Het Nationaal Groeifonds geeft ons daarvoor de mogelijkheid.
Het een bijzondere en feestelijke opsteker dat de commissie én het Kabinet de urgentie inzien van onze plannen, en er met zo’n hoog bedrag aan willen bijdragen. Die investering geeft ons ook echt de mogelijkheid om een grote beweging in gang te zetten.

Maar nu is het aan ons. Nu moeten wij laten zien dat we dit ook samen kunnen. Dat is spannend, en dat wordt vast soms ook ingewikkeld, maar als het ons lukt, kunnen we zo’n grote impact hebben, voor alle lerenden, voor de samenleving, en zelfs ook internationaal, in het beschermen van onze #publieke waarden en in het tot bloei laten komen van talenten die zich willen ontwikkelen in het mbo, hbo en wo.

Ik ben blij en ongelooflijk trots op alle slimme, gedreven mensen die bijdroegen aan dit plan. En ik kijk uit naar de samenwerking met alle slimme en gedreven mensen met wie we dit voor elkaar gaan krijgen. Oude bekenden , en, hoop ik, ook heel veel nieuwe gezichten. Ik hoop dat dit programma een springplank wordt voor lerenden en young professionals, en dat zij ontdekken dat je in de publieke sector echt het verschil kunt maken. Dat je eigen onderwijsinstelling je de mogelijkheid kan bieden om in de organisatie van het onderwijs dat jij zelf volgt te verbeteren met cutting edge ict. Ik hoop dat we samen nieuwe manieren vinden om (jong) talent aan ons te binden om in en met het publieke onderwijs grootse stappen te zetten.

SURF, MBO Raad, Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland (voorheen VSNU) gaan er voor zorgen dat de programmaorganisatie zo snel mogelijk staat, zodat we echt kunnen gaan beginnen. Niet met de fiets, zoals we anders hadden gedaan, maar met de hogesnelheidstrein.

Ik kijk uit naar een geweldige reis! En laat die bussen maar komen binnenkort.

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 1 reactie

Reactie van Regter, R.G.M.

Als er iemand van de Hogeschool Rotterdam dit lees en iets mee doet, of gaat doen, graag werk ik samen. In veld van Digitale Transformatie, Marketing en Grip op Besluitvorming. rudolph.regter@hr.nl