Meer lezen over blended learning deze zomer - 5 ideeën

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Het is nog onzeker hoe het hoger onderwijs er na de vakantie uitziet. Instellingen moeten zich opmaken voor verschillende scenario’s – een lastige taak. Een van die scenario’s is ongetwijfeld een blend van fysiek en online onderwijs. Wil je deze vakantie meer leren en lezen over blended onderwijs? Bij de Vraagbaak hebben we een paar ideetjes voor je op een rijtje gezet.

Blended Learning naar een hoger niveau met het EMBED

Een goed blended vak ontwikkelen heeft veel om het lijf, zo schrijft Wiebe Dijkstra (TU Delft). Je moet rekening houden met een goed onderwijsontwerp, maar ook tools, flexibiliteit en bijvoorbeeld inclusiviteit. En een vak staat nooit op zichzelf, maar maakt deel uit van een programma. Al met al is blended learning complex. Het European Maturity model for Blended EDucation (EMBED) is ontwikkeld om die complexiteit in kaart te brengen. Dit volwassenheidsmodel beschrijft blended onderwijs op drie niveaus: vakniveau, programmaniveau en instellingsniveau. In dit artikel vertelt Dijkstra hoe je blended learning in jouw instelling naar een hoger niveau brengt met het EMBED.

En volg ook de cursus (MOOC) bij het EMBED  

Bij het EMBED-framework hoort ook een gratis MOOC (Massive Open Online Course): Making Blended Education Work. Marian Kat-de Jong volgde deze MOOC en is er positief over. Je leest haar ervaringen in deze blog op LinkedIn. Marian: “Making blended education work neemt je mee in alle facetten van blended onderwijs. Het biedt je een compleet buffet van bronnen en voorbeelden van blended onderwijs - van cursusniveau tot instellingsniveau en serveert een goed gesprek over de transformatie van het hoger onderwijs als verrassend toetje met diepgang.” Deze MOOC gezamenlijk doorlopen kan volgens Marian een startpunt zijn voor een gemeenschappelijke taal en professionele ontwikkeling. Om zo werk te kunnen maken van blended onderwijs.

Een boek over blended leren ontwerpen…

Recent schreven Barend Last en Stefan Jongen het boek Blended learning en onderwijsontwerp. Van theorie naar praktijk (Uitgeverij Boom). Met dit boek willen Last en Jongen naar eigen zeggen antwoord geven op vragen zoals: Hoe zorg je voor een constructieve afstemming tussen de beoogde leeruitkomsten, leeractiviteiten en toetsing? Hoe creëer je verbinding met studenten, als onderwijs en leren (deels) online plaatsvindt? Volgens de auteurs is het boek zowel in de ontwerpfase als gedurende een cursus te gebruiken. Ze willen met dit boek een praktische vertaling van de theorie bieden en talloze inspirerende voorbeelden delen.

…en nog een boek over blended leren ontwerpen

Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar schreven ook een boek: Blended Leren Ontwerpen. Alles over tools, design en faciliteren (Uitgeverij Thema). Naar eigen zeggen een handige gids om innovatie leertrajecten te ontwerpen, met name gericht op trainers en ontwikkelaars in het bedrijfsleven. Maar natuurlijk ook goed in het onderwijs te gebruiken dankzij de vele modellen, ideeën en tips voor blended leren ontwerpen en het state-of-the-art overzicht van het vakgebied, aldus Hulsebosch en Wagenaar.  

Factoren die een grote rol spelen bij blended onderwijs

De Onderzoeksgroep ‘Online onderwijs tijdens COVID-19’ van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voerde een literatuurstudie uit naar onderzoek over effectief online en blended leren. Hieruit komen vier factoren naar voren die duidelijk bijdragen aan de effectiviteit van effectief online en blended leren. Je leest hier de belangrijkste conclusies uit het artikel.

Vlaamse onderzoekers keken juist naar factoren op het niveau van de docent. Zij onderzochten welke docenteigenschappen positief bijdragen aan de implementatie van blended onderwijs, en welke juist tegenwerken. Hier lees je een uitgebreide samenvatting van het onderzoeksartikel.

En er is nog zo veel meer te lezen over blended onderwijs…

Deze lijst is natuurlijk niet uitputtend. Heb je tips voor must-reads, podcasts of andere nuttige informatie over blended leren (ontwerpen)? Deel ze vooral!

Foto door Perfecto Capucine via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 3 reacties