Ga naar 'Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs'

Alle artikelen van Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs

114 artikelen

  1. UvA-studenten ontwikkelen Extended Reality-apps voor maatschappelijke problemen

    Wat is de meerwaarde van XR in het onderwijs? Deze vraag stond centraal op de EduXR Amsterdam-inspiratiemiddag. Sprekers van de UvA en VU deelden hun ervaringen en inzichten. Rob Belleman vertelde hoe informaticastudenten bij het keuzevak Virtual and Augmented Reality for Good in vier weken een XR-app met maatschappelijke impact ontwikkelen. VR kan bijvoorbeeld bijdragen aan het behandelen van psychische problemen of het onderwijzen van computer graphics. Tilo Hartmann gaf zijn visie op hoe XR kan bijdragen aan leerdoelen.

  2. VR4VET: een open en uitdagende VR-leeromgeving voor het trainen van klantvaardigheid

    Jamie de Vré, manager team Content Creation bij ROC Amsterdam|Flevoland is een groot voorstander van samen werken aan open leermaterialen. Als projectleider voor Nederland bij het Erasmus+-project VR4VET werkt hij met vier bedrijven en vier onderwijsinstellingen uit vier Europese landen aan een open VR-leeromgeving. “We leren ontzettend veel van elkaar. Ons doel is uitdagend en leerzaam leermateriaal, licentievrij en voor iedereen toegankelijk.”

  3. De oogst van 10 jaar regeling Open en Online Onderwijs: aanbevelingen voor het ‘mainstream’ maken van open leermaterialen!

    Voormalig minister van OCW Jet Bussemaker had in 2015 een grootse ambitie: ‘in 2025 stellen alle docenten aan Nederlandse HO-instellingen hun onderwijsmateriaal open beschikbaar’. Om dit te ondersteunen verstrekte OCW via de regeling Open en Online Onderwijs (OOO) subsidie om te experimenteren met open en online onderwijs. Bussemakers ambitie is nog niet bereikt, maar de regeling leverde wel 103 inspirerende projecten op. Een mooie oogst! Hoe zorgen we ervoor dat iedereen hiervan de vruchten kan blijven plukken?

  4. Open medisch onderwijs: Kwaliteitsboost en Peer Review voor Virtuele Patiënten

    De Nederlandse geneeskundeopleidingen delen al ruim vijftien jaar hun leermaterialen via medischonderwijs.nl. Dit platform levert veel op, maar volgens Mathijs Doets, adviseur e-learning bij het Erasmus MC, is er ruimte voor verbetering. Hij vertelt wat er nodig is om ervoor te zorgen dat arts-docenten meer open leermaterialen gaan maken én gebruiken. Een van de plannen is om voor de collectie Virtuele Patiënten actiever te gaan werken met peer review en een kwaliteitsstempel.

  5. Erkennen en waarderen van digitale en open leermaterialen

    Welke manieren van erkennen en waarderen kan je in je instelling inzetten om docenten duurzaam te motiveren aan de slag te gaan met digitale en open leermaterialen? Monique Meutstege, Lydia Doornebos en ikzelf zochten het uit in het kader van het HAN verandertraject Aanpak Digitale Leermaterialen. In deze blog, Erkennen en waarderen van het werken met digitale en open leermaterialen, (en bijbehorend rapport) lees je onze bevindingen.

  6. Financiële boost voor 11 collecties digitale leermaterialen: van virtuele patiënten en kleispijkers tot statistiek-toetsvragen

    Het open, kosteloos beschikbaar maken van leermaterialen heeft grote voordelen voor docenten én studenten. Daarom stimuleert Npuls met de subsidieregeling “Boost je collectie” het beter (her)bruikbaar maken van bestaande collecties digitale leermaterialen. Maar collectie-eigenaren krijgen niet zomaar geld … Op 26 november pitchten elf aanvragers hun plannen voor een vierkoppige jury. Het goede nieuws: alle elf krijgen financiering en sommigen ook hulp van experts. Wat zijn de plannen van de aanvragers?

  7. Werkagenda 'samen waardengericht onderweg' beschikbaar

    Binnen onderwijs en onderzoek werken we met elkaar aan een veilige digitale omgeving. Hoe borgen we autonomie, rechtvaardigheid en menselijkheid in een wereld van toenemende digitalisering en afhankelijkheid van leveranciers? Publieke waarden leiden ons daarin om de juiste beslissingen te nemen. Maar hoe maak je dat concreter? De werkagenda 'samen waardengericht onderweg' helpt daarbij.

  8. HAN Competentieframework open leermaterialen

    In het kader van het HAN University of Applied Sciences verandertraject "aanpak digitale leermaterialen" heeft de HAN een Nederlandstalig competentieframework opgesteld rondom open leermaterialen. Meer over het ontstaan van dit framework, links met andere competentieprofielen en de link naar het competentieframework zelf kan je lezen/vinden in deze blog: https://lnkd.in/eQNUtSr6

  9. HAN Competentieframework open leermaterialen

    In het kader van het HAN University of Applied Sciences verandertraject "aanpak digitale leermaterialen" heeft de HAN een Nederlandstalig competentieframework opgesteld rondom open leermaterialen. Meer over het ontstaan van dit framework, links met andere competentieprofielen en de link naar het competentieframework zelf kan je lezen/vinden in deze blog: https://lnkd.in/eQNUtSr6

  10. Be part of SURF Tech Trends 2025-2026

    After a successful Tech Trends Report in 2023, SURF is about to start creating the trend report for 2025-2026 and you can become part of it!