Ga naar 'Learning Analytics'

Alle artikelen van Learning Analytics

94 artikelen

 1. Podcast: verantwoorde innovatie met studiedata

  Hoe ga je binnen je instelling verantwoord om met studiedata? Een belangrijk onderwerp op de agenda in het hoger onderwijs. Studiedata bieden steeds meer mogelijkheden en kansen in het onderwijs, denk aan gepersonaliseerd leren. Maar het gebruik roept ook vragen op over de risico’s en dilemma’s die het met zich mee brengt. Het Referentiekader privacy en ethiek met het bijbehorende Dilemmaspel van het Versnellingsplan en de Waardenwijzer van SURF zijn belangrijke hulpmiddelen voor het gesprek over het veilig en betrouwbaar gebruiken van studiedata. Bram Enning, aanvoerder van de zone Veilig en betrouwbaar studiedata benutten, en Bart Karstens, senior onderzoeker digitalisering van het onderwijs aan het Rathenau Instituut, vertellen hier meer over in deze podcast aflevering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Beluister de podcast nu via Spotify of Soundcloud!  👉Spotify: https://edu.nl/rdqfp 👉Soundcloud: https://edu.nl/6wayw

 2. Lancering guidelines voor AI en data in het onderwijs van de Europese Commissie

  Vandaag heeft de Europese Commissie de nieuwe guidelines voor AI en data voor het onderwijs gepubliceerd. Deze guidelines hebben als doel om de ethische implicaties en uitdagingen van het gebruik van AI en data in het onderwijs aan te stippen.

 3. Werkgroep voor ontwikkeling experimenteeromgeving learning analytics gaat van start

  Sinds begin 2022 ontwikkelen we bij SURF een experimenteeromgeving voor instellingen waarmee zij laagdrempelig aan de slag kunnen met learning analytics. In de voorgaande blog heb ik verteld over het doel van dit project. Hoe staat het er nu voor? Wat zijn de volgende stappen? Lees het hieronder.

 4. Studenten Hogeschool Utrecht creatief aan de slag met studiedata

  In samenwerking met Hogeschool Utrecht en Design Innovation Group (DIG) zijn er een viertal groepen studenten met het thema Learning Analytics aan de slag geweest. In totaal betrof dit 15 studenten, vanuit de studies Communicatie- en Multimedia Design, ICT en Commerciële Economie. Kortom, een diverse groep met verschillende perspectieven en ideeën.

 5. 8 teams voltooien eerste editie Data Science-leergang voor het hoger onderwijs

  Op 5 juli 2022 sloten 8 teams vol enthousiasme de ‘Leadership challenge analytics en AI in het hoger onderwijs’ af. Deze leergang is ontwikkeld door het Erasmus Center for Data Analytics (ECDA),  SURF en de zone Studiedata van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT.  

 6. 8 teams voltooien eerste editie Data Science-leergang voor het hoger onderwijs

  Op 5 juli 2022 sloten 8 teams vol enthousiasme de ‘Leadership challenge analytics en AI in het hoger onderwijs’ af. Deze leergang is ontwikkeld door het Erasmus Center for Data Analytics (ECDA),  SURF en de zone Studiedata van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT.  

 7. Laatste kans, meld je aan voor AI in het onderwijs community event 29 juni!

  De SIG AI in Education (AIED) is de drijvende kracht achter de maand van AI in het onderwijs. Na twee jaar corona komen we op 29 juni weer fysiek bij elkaar om de succesvolle tweede editie van de maand van AI in het onderwijs op het kantoor van SURF samen af te sluiten. We nodigen je van harte uit voor dit event!

 8. Learning Analytics Seminar 20 Juni - kort verslag

  Vandaag houden we een Seminar over Learning Analytics in Utrecht. Een hele dag op lokatie! Wat een cadeautje dat dit kan! En de opkomst getuigd dat dit voor meerdere mensen een zeer wenselijk format en onderwerp is om samen te bespreken. Hieronder deel ik kort waar we het vandaag over hebben gehad. De sprekers van de dag en het definitieve programma vindt u op de SURF SIG LA community pagina. Een uitgebreid verslag komt nog. Hier alvast relevante links uit de ochtend.

 9. Experimenteeromgeving learning analytics: aan de slag met studiedata met oog voor privacy

  Studiedata zijn zeer waardevol: ze kunnen studenten helpen gerichter te studeren, en docenten om hun onderwijs te verbeteren en studenten beter te adviseren. Maar hoe pak je dat aan? Waar haal je de data vandaan? Welke data zijn nuttig, en welke mag je überhaupt gebruiken in verband met de privacy van studenten? Dat onderzoeken we bij SURF, samen met de bij SURF aangesloten instellingen. Met de experimenteeromgeving voor learning analytics slaan we ook de brug naar de praktijk. In deze blog lees je waar we nu staan en hoe je kunt meedenken over use cases voor de experimenteeromgeving.

 10. De maand van AI in het onderwijs is geopend!

  Op 2 Juni is de maand van AI in het onderwijs officieel geopend. Tijdens de lunch voerde Dominique Campman van het Versnellingsplan een gesprek met Larissa Zegveld (Kennisnet), Jeroen Visscher (NLAIC), en Ron Augustus (SURF) over de toekomstige impact van de 'systeemtechnologie' die AI is voor de toekomst van het onderwijs.