Update Learning Spaces mei 2022

De wereld is blijvend veranderd door de pandemie. Maar wat zal daarvan blijvend zijn? Online-onderwijs was opeens de norm. Daarna gingen we over op Hybride onderwijs met veel uitdagingen. En hoe ziet de toekomst er uit? Blijven we hybride onderwijs geven omdat studenten die niet naar de campus kunnen gaan dan wel mee kunnen doen? Of is hybride onderwijs te complex en sluiten we dat hoofdstuk af?

Wat zeker is, is dat er de afgelopen 2 jaar flink is nagedacht over hoe we hybride onderwijs geven en hoe we de zalen hiervoor goed in kunnen richten. Hoogste tijd om u weer eens een update te geven over activiteiten rond learning spaces in Nederland.

Nieuwe voorzitter SIG Learning spaces: Jasper van Winden

Na 2 jaar voorzitterschap heeft Marij Veugelers dit voorjaar de voorzittershamer van de Special Interest Group Learning spaces overgedragen aan Jasper van Winden. Jasper is werkzaam bij de Universiteit Utrecht en al jarenlang vertrouwd met innovatie in het onderwijs en de innovatie in Learning Spaces. Hij is projectleider Future Learning Spaces (Educate-it) en tevens coördinator onderwijsinnovatie bij het Centre for Academic Teaching and Learning.

Mede door de inspanningen van Marij en het hele kernteam is in 2 jaar tijd de SIG Learning Spaces uitgegroeid tot een volwaardige SIG met veel volgers en veel activiteiten.

Marij bedankt!

Hybride onderwijs - website

SURF heeft samen met de SIG Learning Spaces een website gemaakt over Hybride onderwijs. Ze bevat uitleg van het concept, informatie over de keuzes bij de technische realisatie en tips om in de ruimte onderwijs te verzorgen. In de bijbehorende infographic staan ook de resultaten van een onderzoek naar de situatie in het Nederlands hoger onderwijs. Bekijk de website op surf.nl/hybride-onderwijs.

Community website SIG Learning spaces

Iedereen kan informatie delen op de community website van de Special Interest Group Learning spaces. Hier een overzicht met een selectie geplaatste artikelen:

Je kunt je aansluiten bij de Special Interest Group Learning Spaces door ons te volgen op de SURFcommunities. Hoe doe je dat? SURF naar communities.surf.nl. en log in met je instellingsaccount of maak een gastaccount (edu-ID) aan. Surf nu naar Communites.surf.nl/learning-spaces en klik op Volg deze groep. Je kunt daar ook gemakkelijk zelf nieuwtjes en kennis over Learning Spaces delen met de community.=

Stakeholders bij innovatieve Learning paces

Een handzame handreiking waarmee onderwijsprofessionals binnen hun eigen instelling gemakkelijk hun stakeholders in kaart kunnen brengen is door de SIG Learning spaces opgesteld. Gebruik ze als hulpmiddel om je doel te bereiken: het betrekken van de juiste belanghebbenden op de juiste manier en op het juiste moment bij het ontwikkelen van innovatieve Learning spaces. Stakeholderinstrument voor innovatieve learning spaces

OWD: De Campus van de Toekomst - in LEGO

Tijdens de SURF onderwijsdagen van 9 en 10 november 2021 konden deelnemers met LEGO-blokjes bouwen aan de Campus van de Toekomst. Zo’n veertig onderwijsprofessionals grepen deze kans en bouwden met veel enthousiasme mee. Wat waren de belangrijkste trends? Een terugblik.

Open dag Future Learning Spaces UU

Op 29 maart vond de Future Learning Spaces open dag plaats, georganiseerd door de SIG Learning Spaces van SURF en het project Future Learning Spaces van de UU. De dag was gericht op de Future Learning Spaces die binnen de UU zijn ontwikkeld en op het hybride onderwijs dat daarbij hoort. De dag bleek erg populair en was goed bezocht. Lees de terugblik.

De website over Future Learning Spaces van de UU: www.uu.nl/futurelearningspaces. 

En een bijbehorende video om een beeld te krijgen van de mogelijkheden bij de UU: Future Learning Spaces UU.

Voor dit jaar staan er nog 3 peervisits op de planning. Volg de SIG om te weten waar en wanneer.

Virtual classroom, UU, peer visit maart 2022. Foto Michel Jansen
Virtual classroom, UU, peer visit maart 2022

It's gonna be EPIC!

De Educational Pioneers and Innovators Conference(EPIC) zal plaatsvinden op 30 mei 2022. In de Van Nelle fabriek in Rotterdam zal het drie dagen lang bruisen van onderwijsinnovatie.

De Keynotespreker op dat 1 is Adam Finkelstein. Finkelstein is een expert op het thema Learning Spaces. Hij gaf in Nederland in 2019 ook een interessante presentatie over Learning spaces. zie het verslag van Marij Veugelers, sept 2019.

Innovative Learning Spaces Summit in Nederland

Voor de 7de keer wordt dit internationale congres inzake Innovative Learning Spaces georganiseerd. En dit jaar in Amsterdam! Met altijd inspirerende internationale sprekers uit de wereld. Save the dates 14-16 september 2022

Zie voor impressies de eerdere verslagen van Nederlandse deelnemers op deze site: 2019  en 2020. Het conceptprogramma is al bekend en voor meer informatie kijk hier waar de brochure aangevraagd kan worden.

 

Hopelijk tot ziens, bijvoorbeeld bij EPIC of bij een van de peer visits.

Jasper van Winden (UU en voorzitter SIG Learning Spaces) en Michel Jansen (SURF)

Je kunt je aanmelden voor deze update via www.surf.nl/blijf-op-de-hoogte-van-onderwijsinnovatie-met-ict 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen