Toolkit van de maand: Avans Tools

Ben je op zoek naar activerende werkvormen? Wat zijn handige online tools? Hoe zet je een online vak op? Of zoek je een werkvorm die studenten aanzet tot reflectie of samenwerken? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit voor blended en online onderwijs uit. Deze keer is dat de website tools.avans.nl. Lees meer over deze toolkit en wat je ermee kunt.

Digitale tools als startpunt

Op de website tools.avans.nl staan alle digitale tools die medewerkers van Avans Hogeschool tot hun beschikking hebben, en dat zijn er nogal wat. Denk aan tools als Wooclap, Padlet en Mentimeter, maar ook SIWSO, Brightspace en Feedbackfruits. De digitale middelen vormen het uitgangspunt en daaraan gekoppeld zijn de verschillende werkvormen. Wanneer je zoekt op werkvorm, krijg je dan ook direct te zien welke tools geschikt zijn om hiervoor in te zetten. De website is in de eerste plaats gericht op de bij Avans beschikbare digitale tools. Toch is de site interessant voor een breder publiek, omdat veel onderwijsinstellingen dezelfde tools gebruiken. Een kleine noot: de website is nog under construction.

De 12 bouwstenen voor effectieve didactiek

Het boek 'Wijze lessen, twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek' (Surma et al, 2019) is een bekende uitgave in onderwijsland. De 12 bouwstenen zijn wetenschappelijk onderzochte en bewezen effectieve instructieprincipes. Deze bouwstenen vormen het theoretische uitgangspunt van de werkvormen en tools op de Avans-website. Wanneer je een van de bouwstenen bekijkt, zie je meteen welke digitale tools daar bij passen en kun je hieraan gekoppelde praktijkvoorbeelden bekijken. De digitale tools op de website kun je filteren op:
 

  • domein: onderwijs, onderzoek of bedrijfsvoering;
  • bouwsteen voor effectieve didactiek: bijvoorbeeld voorkennis activeren, feedback, spreiding leerstof, leren leren et cetera;
  • werkvorm: (content) creëren, brainstormen, discussiëren, evalueren, voorkennis activeren, kennismaken, (peer) feedback, presenteren of reflecteren.

Reviews en praktijkvoorbeelden

Een leuk extraatje op de website zijn de vele praktijkvoorbeelden van docenten en andere onderwijsprofessionals van Avans. Alle praktijkvoorbeelden zijn gekoppeld aan specifieke bouwstenen, tools en werkvormen. Waar je ook op filtert, je krijgt dus altijd een bijpassend voorbeeld te zien ter inspiratie. Ook interessant is de waardering van de tools: hoeveel sterren heeft een applicatie gekregen en waarom? Zulke reviews maken de keuze voor verschillende tools ongetwijfeld een stuk gemakkelijker.  

Welke toolkit gebruik jij graag? Laat het ons hieronder weten en wie weet staat jouw toolkit de volgende keer op de Vraagbaak Online Onderwijs.

Eerder verschenen in deze serie:

Omslagfoto door Dan Cristian Pădureț via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties