Docenten doen het vaak: tot diep in de nacht toetsen van leerlingen nakijken. Wij, Kars en Bas, studenten aan de Universiteit Utrecht, hebben een oplossing ontwikkeld. Nakijken, ondersteund met AI. Zo worden lange nachten korte sessies, met ook nog eens een beter resultaat. Lees hier hoe wij dit doen en hoe we omgaan met de potentiële risico's van AI-ondersteund nakijken.
De inzet van Learning Analytics, AI-tools en EdTech groeit snel in het onderwijs. Maar hoe weet je of deze technologieën daadwerkelijk bijdragen aan beter onderwijs? En hoe zorg je ervoor dat je ze verantwoord en evidence-informed implementeert?
Tijdens deze themaochtend van de Special Interest Group Learning Analytics (SIG LA) staat de evaluatie van EdTech en Learning Analytics centraal. Je krijgt inzicht in:
waarom evalueren van deze tools essentieel is,
hoe je dat gestructureerd aanpakt,
én hoe je je eigen praktijk kunt spiegelen aan voorbeelden uit het veld.
De rectoren van de Nederlandse universiteiten waarschuwden al in 2019 in de Volkskrant: Nederlandse onderwijsinstellingen zijn te afhankelijk van (big) techbedrijven. Ze vonden het tijd een grens te trekken. De Universiteit Utrecht (UU) pakte de handschoen op. In de aanbesteding voor een nieuw Learning Management System (LMS) maakte de UU ‘publieke waarden’ een apart gunningscriterium. Hoe pakte de UU dat aan? En wat kunnen andere onderwijsinstellingen hiervan leren?
The LAK25 workshop on best practices for generative AI dashboards, held in Dublin, focused on strengthening the Learning Analytics feedback cycle within interactive LLM dashboards. The workshop, well-attended by educators worldwide, discussed AI literacy, pedagogical foundations, co-creation, human-in-the-loop approaches, prompt guidelines, evaluation criteria, data privacy, jailbreaking risks, and the environmental impact of LLMs. The team plans to update the materials and host a follow-up workshop in the Dutch context.
At the invitation of Erik Boon (chair SURF SIG Media & Education), I provided a presentation on March 17 to explain the AI Maturity in Education Scan (AIMES). Below more info on AIMES, and/or consult these slides . Would you like to stay informed about AIMES developments and/or contribute to the AIMES expert group? Please let us know using the AIMES interest form.
Thanks in advance.
Luuk Terbeek, Strategic Advisor Digital Transformation in Education (VU Amsterdam)
Is jouw XR initiatief of project een inspirerend voorbeeld voor anderen? Ben je op zoek naar partners om mee samen te werken? Heb je een actueel vraagstuk of onderwerp dat je graag met deelnemers wilt bespreken? Dan nodigen we je van harte uit om een sessievoorstel in te dienen voor National XR Day 2025!
De Universiteit van Twente, Hogeschool Saxion en het ROC van Twente onderzochten in fieldlabs of Learning Analytics (LA) een katalysator kunnen zijn voor studievoortgang en sociale binding. Tjark Huizinga, associate lector Blended Learning bij Saxion, en Tiuri de Jong, docent ICT bij het ROC van Twente, vertellen wat ze leerden uit de fieldlabs. Dit voorjaar publiceert het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), dat het project financierde, een rapport met de conclusies.
"77% van de docenten gelooft dat immersieve technologieën (XR) nieuwsgierigheid aanwakkeren en de betrokkenheid vergroten," aldus Gül Akcaova (SURF). Hoe benutten we XR optimaal in onderwijs en onderzoek? Tijdens de Leiden University Immersive Tech Day op 30 januari 2025 deelden wij als Npuls, samen met o.a. SURF en Media & Learning, onze inzichten. Met inspirerende sessies en hands-on workshops bood de dag zowel toekomstvisies als praktische tools.
Lees het gehele verslag over de Immersive Tech Day op de XR Community van Npuls: Een terugblik op Immersive Tech Day 2025 bij de Universiteit Leiden · Algemeen · XR Community
Wat is de meerwaarde van XR in het onderwijs? Deze vraag stond centraal op de EduXR Amsterdam-inspiratiemiddag. Sprekers van de UvA en VU deelden hun ervaringen en inzichten. Rob Belleman vertelde hoe informaticastudenten bij het keuzevak Virtual and Augmented Reality for Good in vier weken een XR-app met maatschappelijke impact ontwikkelen. VR kan bijvoorbeeld bijdragen aan het behandelen van psychische problemen of het onderwijzen van computer graphics. Tilo Hartmann gaf zijn visie op hoe XR kan bijdragen aan leerdoelen.
Het Deltion College is een van de zes instellingen die voor het Erasmus+-project Game On - Level Up een virtuele educatieve game ontwikkelt. Met de game van Deltion oefenen studenten Travel, Leisure & Hospitality gespreksvaardigheden om zich voor te bereiden op hun stage. Dit vergroot hun betrokkenheid en motivatie, vertelt Diane Smits, projectleider en adviseur onderwijsinnovatie.