Ga naar 'Blended Learning'

Alle artikelen van Blended Learning

237 artikelen

 1. Webinar 8 oktober: Online vaardigheden aanleren in een virtuele werkplaats

  Hoe kun je studenten succesvol opleiden in een online feedbackomgeving? De maatregelen in het hogeronderwijs vervallen, maar welke lessons learned nemen we mee uit de afgelopen online periode? In dit webinar presenteren de Open Universiteit en Universteit van Twente twee praktijkvoorbeelden van werken in een online feedbackomgeving. Deze projecten zijn mogelijk gemaakt door deelname aan de Stimuleringsregeling open en online onderwijs.    Datum: 8 oktober 2021 Tijd: 11.00 – 12.00 uur Aanmelden kan via deze link
  Online vaardigheden aanleren in een virtuele werkplaats
 2. Alles over hybride onderwijs en hybrid classrooms op één plek

  Hybride onderwijs en hybrid classrooms hebben de afgelopen anderhalf jaar een grote vlucht genomen. Maar wat is hybride onderwijs precies? Wat heb je ervoor nodig? En wat betekent hybride onderwijs voor docenten en studenten? Michel Jansen (SURF) en Marij Veugelers (Veugelers Consultancy en oud-UvA) hebben een overzicht gemaakt in een nieuwe online uitgave.
  Hybrid classroom Inholland
 3. Hoe kun je stages van studenten succesvol online begeleiden?

  Bij het leren op de werkplek is goede begeleiding van het leerproces van groot belang. Mede door de toenemende studentenaantallen en hoge werkdruk hebben docenten maar beperkt de tijd om stagiairs te begeleiden. Om de kwaliteit van de stagebegeleiding te verhogen moet de begeleiding zo goed mogelijk worden benut. Maar hoe doe je dit? Op 24 september organiseert de Vraagbaak Online Onderwijs een webinar over online leren en begeleiden bij stages. Aanmelden kan via de link in de aankondiging.
  persoon met laptop, telefoon en schrift
 4. Good Practice: 'De innovatieve docent als CPD-ambassadeur'

  De innovatieve docent experimenteert, stelt bij waar nodig en implementeert nieuwe concepten, didactische toepassingen, tools en andere innovaties zonder vrees en veelal zonder hulp. Als onderwijsinstelling zijn we natuurlijk (meestal) blij met deze innovatieve docenten maar staan we ook voor een uitdaging: hoe krijgen we de overige docenten aan het innoveren? Hoe krijgen we docenten mee die wel willen maar niet goed weten waar te beginnen of die simpelweg wat hulp nodig hebben onderweg.
  Twee medewerkers buigen zich samen ergens over
 5. Blokkie Blended over (online) binding

  Voor de Community Online Binding verzamelde ik het afgelopen jaar veel voorbeelden van docenten die erin slaagden ook online verbonden te blijven met hun studenten. Veel van de inzichten van deze docenten komen terug in deze podcast aflevering van Blokkie Blended over (online) binding. En er was ook nog genoeg nieuws te leren van docenten Annelies Abeel-van de Wijngaerde en Anouk Kolbrink. Rosa Douma voelde ze aan de tand. Wat een mooi gesprek over zelfvertrouwen, veilig leerklimaat, autonomie en groeien als student én docent. Heb je geen tijd om de podcast te luisteren? Lees hieronder de samenvatting. "Ik ben zacht op de relatie en hard op de inhoud. Je kunt werken aan de relatie en toch heel duidelijk zijn over wat je verwacht."
  3 mensen in een podcast-opstelling
 6. Alles is blended – blended onderwijs in de praktijk deel 1: Gamification

  Inleiding Blended onderwijs. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeggen experts. Het is een kwestie van doen, zeggen enthousiaste docenten. Alles is in feite blended, zo schrijft Barend Last. Het gaat om de uitgekiende mix van waardevolle werkvormen die passen bij de leerdoelen. Wat is blended onderwijs dan in de praktijk? Hoe geven docenten dat vorm? In deze reeks nemen we je mee in een aantal inspirerende voorbeelden. Deze week deel één waarin Dr. Martijn Koops vertelt over de gamification van een cursus en wat dat opleverde.
  dobbelstenen en steentjes die samen het woord game vormen
 7. Highlights webinar 3 september 2021: Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden

  Heb je het webinar over ‘Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden op 3 september gemist? Stijn Bos en Esther van der Linde van de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden gaven hierin een update over de inventarisatie en de toekomstplannen van de werkgroep. Stan van Ginkel vertelde over zijn VR-onderzoek. Hij deelde twee praktijkvoorbeelden van leren presenteren met VR.  Lees hieronder de highlights uit het webinar of bekijk het webinar terug. 
  Student oefent in VR
 8. Wat heb je gemist? Een overzicht van inspirerende artikelen.

  Dat niet iedereen op vakantie was, bleek uit verschillende goede publicaties de afgelopen (vakantie)weken. Ik zet ze voor je op een rij. Maar ik heb vast ook iets gemist tijdens mijn digitale detox-week. Tips voor meer artikelen zijn dus zeer welkom! Welkom terug en een heel goed onderwijsjaar gewenst namens iedereen van de Vraagbaak Online Onderwijs.
  Afbeelding typemachine met News
 9. Webinar 24 september: Online leren en begeleiden bij stages

  Het begeleiden van studenten die op stage zijn is een hele uitdaging als dit digitaal moet gebeuren. Voor de student is alles nieuw en er zijn over het algemeen weinig contactmomenten tussen de opleiding en de student tijdens de stage. Daarnaast zijn de werkplekbegeleiders vanuit de stageverstrekker vaak druk met de dagelijkse praktijk en kan het begeleiden van de student een bijzaak zijn. In dit webinar bespreken we hoe je studenten succesvol kunt begeleiden tijdens hun stage.
  Webinar 24 september: Online leren en begeleiden bij stages
 10. Exploring sustainable student travel behaviour in The Netherlands: balancing online and on-campus learning

  Als onderdeel van mijn promotie heb ik een onderzoek gedaan bij studenten om te weten te komen hoe en waarom ze naar het hoger onderwijs instituut reizen en of online leren een alternatief zou kunnen zijn. Verkeersmobiliteit is namelijk een probleem in Nederland, zowel wat betreft drukte op wegen en ov als voor de CO2-uitstoot. Pratende in 5 focusgroepen met studenten uit allerlei opleidingen blijkt duidelijk dat studenten, zeker als ze reistijd hebben, elke keer een overwogen keuze maken of ze wel of niet naar de les gaan. Deze overwegingen hebben voornamelijk te maken met de tijd en het aantal lessen op die dag, het type leeractiviteit en hun eigen behoeften. Leeractiviteiten met veel interactie zoals werkcolleges en samenwerkingsbijeenkomsten vinden ze belangrijk om fysiek te volgen, terwijl lessen gericht op acquisitie, zoals hoorcolleges, zouden ze graag online beschikbaar willen hebben. Meer hierover kun je lezen in het artikel:  Exploring sustainable student travel behaviour in The Netherlands: balancing online and on-campus learning  van Marieke Versteijlen, Bert van Wee en Arjen Wals
  Tekening van student hoe en waarvoor h/zij reist naar het onderwijsinstituut