Ga naar 'AI in Education'

Alle artikelen van AI in Education

158 artikelen

  1. Fontys ICT-experiment: Kan GenAI de kwaliteit van feedbackgesprekken verbeteren?

    Kan GenAI studenten en docenten helpen om formatieve feedbackprocessen te verbeteren? Die vraag staat centraal in een experiment dat docenten/ onderwijsinnovators Ruud Huijts en Koen Suilen van Fontys ICT doen. In de workshop ‘Innovatieve feedbackstrategieën met GenAI’ vertelden ze over de opzet van hun experiment en deelden ze hun eerste bevindingen.

  2. UvA doet AI-onderwijspilots in eigen beveiligde omgeving: “Het systeem is dienend aan de leerdoelen”

    De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft veel interesse in de mogelijkheden van GenAI. Maar studenten mogen het vooralsnog niet gebruiken. Dat weerhoudt onderwijsinnovators binnen de universiteit er niet van om alvast met de technologie te experimenteren binnen een beveiligde omgeving. “Je wilt dat er al kennis en kunde is op het moment dat we GenAI wel mogen inzetten”, zegt Sabine Uijl, interim senior onderwijsinnovator bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

  3. AI en gelijke kansen in het onderwijs - panelgesprek Nederlandse AI Coalitie

    "Niet alle studenten beginnen vanuit dezelfde startpositie aan het vervolgonderwijs. Hebben we daar onvoldoende aandacht voor dan wordt de kloof tussen studenten alleen maar groter door AI.” In een panelgesprek van de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie gingen experts en andere betrokkenen daarom in gesprek over de vraag: Hoe kan AI bijdragen aan meer gelijke kansen in het onderwijs? Welke risico's kleven daaraan en hoe kunnen we die risico’s het beste tegengaan? 

  4. Digitale Goodiebag - SURF Onderwijsdagen 2024

    Wat zijn de laatste inzichten over de kansen en risico’s van AI in het onderwijs? Hoe organiseer je zoiets en is dit nu zo anders dan andere veranderingen? Wie kijkt er eigenlijk naar zaken als privacy, security, rechtmatigheid en eventuele ethische dilemma’s in de praktijk?

  5. LAK25 Workshop: Exploring Best Practices for Integrating Gen AI into Learning Analytics Dashboards

    The Best and worst practices Learning Analytics team at Npuls is proud to announce a half-day workshop on Exploring Best Practices for Integrating Gen AI into Learning Analytics Dashboards at the International Conference on Learning Analytics and Knowledge 2025 on Tuesday, March 25th, 2025. Dublin. Workshop Website  Registration details to follow.  

  6. Saxion start pilot met sAxI, een empathische AI Studiecoach

    Deze week gingen twee pilots van de werkgroep onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie van start. Hogeschool Saxion gaat het prototype van sAxI, een empathische AI-chatbot die studenten 24/7 ondersteunt bij studievragen en welzijn, doorontwikkelen. De tweede pilot, van de universiteiten van Twente en Bremen, richt zich op automatische feedback op instructievideo’s. 

  7. AI in het geneeskundeonderwijs: de PAItiëntsimulator en AI4Feedback op scripties

    De Expertisegroep ‘Gen AI in het onderwijs’ van het Amsterdam UMC, locatie AMC, heeft al diverse AI-tools ontwikkeld, zoals de PAItiëntsimulator en AI4Feedback. “Het doel van die tools is niet om het onderwijs te vervangen door AI. Het zijn aanvullingen”, benadrukt Remco Jongkind. “We willen met deze AI-tools ons onderwijs verrijken en studenten meer gelijke kansen bieden.” Wat zijn de voordelen van deze AI-tools voor de studenten?

  8. ‘Leer studenten dat je geen “nulletje” bent en niet in je “eentje”’

    Over de sociale impact van AI in het HBO  Door Levien Nordeman en Rhied Al-Othmani   In de workshop ‘De sociale impact van AI’ kijken docenten, onderzoekers en onderwijsmedewerkers niet alleen naar de technologie zelf, maar juist ook naar de maatschappelijke impact. In dit artikel lees je een aantal inzichten naar aanleiding van deze workshop die wij gaven in juli 2023 tijdens de instituutsdagen van het Instituut voor People & Business van Hogeschool Utrecht. Tijdens de workshop deelden we een aantal manieren om grip te krijgen op recente AI-ontwikkelingen en onderzochten we de kansen en bedreigingen van AI voor een open, rechtvaardige en duurzame samenleving. Dit artikel is een vervolg op een eerder artikel dat wij schreven over AI in het HBO-onderwijs.  

  9. AI en toetsen: check je toetsen met de 'Toolkit AI in je toetsontwerp’

    Door de komst van ChatGPT vragen veel opleidingen en docenten zich af: toetsen we nog wel op de juiste manier? En: hoe kunnen we kwalitatief goed blijven toetsen? Onderwijsadviseurs toetsing Joyce den Heijer en Frank van Nispen van de Haagse Hogeschool (HHs) ontwikkelden de toolkit ‘AI in je toetsontwerp’. Deze helpt - als nodig – bij het aanpassen van toetsprogramma’s en toetsen. Wat biedt de toolkit en hoe gebruik je die?

  10. Kunnen chatbots studenten en docenten helpen bij leren en doceren?

    Kun je chatbots al verantwoord inzetten in het onderwijs? Silvester Draaijer, programmamanager van VU Education Lab, experimenteert met AI tutorbots en AI prompts voor onderwijsontwerp. Hij is enthousiast over de eerste resultaten. ‘De op leren gerichte chatbots zijn gemaakt met ‘Retrieval-Augmented Generation’, waardoor ze minder hallucineren.’