Terwijl onderwijstechnologie zich blijft ontwikkelen, zijn veel instellingen steeds meer op zoek naar mogelijkheden om learning analytics (LA) en artificial intelligence (AI) te integreren om leerresultaten te verbeteren. De grenzen tussen LA en AI zijn soms echter vaag, wat leidt tot verwarring over hoe deze twee gebieden elkaar overlappen en aanvullen. In dit artikel willen we de verwarring wegnemen door te onderzoeken hoe LA en AI elkaar overlappen en waar ze elkaar kunnen versterken binnen de context van onderwijs. We bespreken de belangrijkste verschillen, laten zien hoe ze kunnen samenwerken en bieden praktische implicaties voor de praktijk.
Een man die verliefd wordt op zijn computer, met haar mooie stem en menselijke eigenschappen, is dat fictie of inmiddels werkelijkheid? De SIG Media & Education organiseerde op 17 maart een bijeenkomst waarin deelnemers meegingen op reis door de tijd met AI – langs media toen, nu en straks.
“Door AI gaan we tijd winnen in het onderwijs. Laten we daar de juiste dingen mee doen, zoals extra aandacht voor studenten!” Met deze woorden opende Rianne van der Meij, collegevoorzitter van ROC Mondriaan, het MondriAI-symposium. ROC Mondriaan wil met het MondriAI-Edu programma GenAI op een slimme, betekenisvolle manier een plek in het onderwijs geven.
Als je ICT-systemen of AI in je onderwijs gebruikt, kan dat leiden tot het schenden van grondrechten, zoals bijvoorbeeld het grondrecht privacy. “Denk dus vooraf altijd na over de mogelijke risico’s”, benadrukte Niels Dutij in zijn workshop op de MBO Digitaal Conferentie. Hij gaf een kijkje in de praktijk en tips waar je op moet letten als je AI inzet in je onderwijs. Ook toonde hij een stroomschema dat helpt te bepalen wat je als onderwijsinstelling verplicht bent te doen.
At the invitation of Erik Boon (chair SURF SIG Media & Education), I provided a presentation on March 17 to explain the AI Maturity in Education Scan (AIMES). Below more info on AIMES, and/or consult these slides . Would you like to stay informed about AIMES developments and/or contribute to the AIMES expert group? Please let us know using the AIMES interest form.
Thanks in advance.
Luuk Terbeek, Strategic Advisor Digital Transformation in Education (VU Amsterdam)
Stel je voor: je zet een kennisclip aan en in plaats van een echte docent, verschijnt er een AI-avatar op het scherm. De inhoud is helder, de animaties zijn strak, maar toch voelt het… anders. Minder persoonlijk. Dit is precies wat een recente studie laat zien (Netland et al., 2025): studenten leren evenveel van AI-gegenereerde kennisclips als van menselijke docenten, maar ze genieten er minder van.
Barend Last en Marieke van Osch startten in januari 2024 op WhatsApp de Community Edu AI. Dit is een community voor het delen van kennis en praktijkervaringen met AI in het openbare onderwijs in Nederland en België. De Community telt nu 1684 leden en er wordt elke dag flink geappt. Je kunt de Community ook volgen via Signal. Waarom richtten Barend en Marieke de Edu AI Community op? Wat levert het hen, anderen en het onderwijs op? Een gesprek met Barend Last.
Met GenAI-tools kunnen docenten efficiënter lesmateriaal ontwerpen, en ook meer gevarieerd lesmateriaal, zegt Stephan Eltink. Hij geeft bij het VU Centre for Teaching and Learning (VU TLC) AI-workshops aan docenten. Samen met Nienke Stumpel maakte hij de AI-toolbox 'Design your course (and more) with AI tools'. De AI-tools variëren van educatieve prompts tot en met apps voor het creëren van beelden en video’s of een avatar van jezelf.
“AI-tools zijn laagdrempelig, besparen veel tijd en versterken het eindproduct, vertelde Jamie de Vré tijdens het webinar ‘AI inzetten bij het maken van audiovisuele leermiddelen’. Hij liet verschillende AI-tools zien, die het ROC van Amsterdam gebruikt of test. Daarnaast vertelden Erik Boon en Stephan Eltink van de Vrije Universiteit over hun experimenten met AI-gegeneerde avatars van docenten.
Dr. Eugène Loos van de Universiteit Utrecht deed recent een literature review naar ‘Responsible Chatbot use in higher education’. Het doel van zijn onderzoek was om inzicht te krijgen in manieren waarop examencommissies docenten kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van eerlijke en effectieve toetsingsmethoden in het tijdperk van chatbots. De Vraagbaak vroeg hem naar zijn bevindingen.