Ga naar 'Digitale Leer- en Werkomgeving'

Alle artikelen van Digitale Leer- en Werkomgeving

253 artikelen

 1. Future Campus 2.0 - We gaan door!

  In een wereld waar onderwijs en technologie voortdurend evolueren, blijft de vraag belangrijk: zijn onze huidige instellingen uitgerust om de toekomst van het onderwijs vorm te geven? Met het succes van het eerste Future Campus project, waaruit vier toekomstscenario's voor 2040 zijn voortgekomen, gaan we nu verder met Future Campus 2.0. We bouwen voort op onze eerdere inzichten en zetten vol in op concretisering, samenwerking en verspreiding van kennis. In dit blog meer daarover.

 2. Ontwikkelingsgerichte leeromgeving of e-portfolio? | Highlights uit het webinar

  Tijdens het webinar op 25 april zochten we met elkaar naar antwoord op de vraag of je nu alleen een e-portfolio-systeem nodig hebt of een ontwikkelingsgerichte leeromgeving, waar e-portfolio een (mogelijk) onderdeel van is? Het werd een informatief en inspirerend webinar waarbij zowel de HAN als het ROC van Amsterdam/ROC van Flevoland lieten zien welke keuzes zij maakten.  Heb jij het webinar gemist? Lees dan snel het verslag of kijk het webinar terug.

 3. Generative AI in computing education – Perceptions and practices of teachers at Utrecht University

  What do teachers think of the influence of GenAI on computing education? Are their teaching practices changing due to GenAI? What policies (if any) do they find important to implement regarding this new technology? In this article, we present the results of a survey conducted at the Department of Information and Computing Sciences at Utrecht University (UU), aiming to better understand the values and experiences of our department’s teachers regarding GenAI and how they compare with those of computing educators worldwide. This survey is part of an educational research project titled "Generative Artificial Intelligence in Programming Education". The project investigates the impact of Generative AI within computer science study programs and gathers knowledge on how teachers could deal with the underlying threats and opportunities. 

 4. Highlights uit het webinar ‘e-Portfolio in de praktijk: Software’

  Hoe kom je binnen een instelling of opleiding tot een ‘programma van eisen’ om de juiste software voor e-portfolio aan te schaffen? En hoe kun je hierin samenwerken met andere instellingen? Tijdens het webinar op 28 maart bespraken we deze en andere vragen en deelden we een good practise.  Heb jij het webinar gemist? Lees dan snel het verslag of kijk het webinar terug.

 5. Deze (online) tools gebruiken studenten

  Online tools zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. De ene opleiding gebruikt het alleen als communicatiemiddel, de andere als volledige e-learning. Toch hebben we maar weinig inzicht in hoeverre studenten goed kunnen omgaan met deze tools. Ook weten we niet hoeveel tijd het studenten kost om deze tools onder de knie te krijgen. Of wat hen zou helpen hun begrip te versnellen en te verbeteren. Ik vroeg een groep studenten uit verschillende jaarlagen en domeinen naar hun ervaringen rondom onderwijstools.

 6. Digitale toegankelijkheid | Beleid en verantwoordelijkheden

  Het borgen van digitale toegankelijkheid binnen onderwijsinstellingen is een complex proces. Dit vraagt om inzet op verschillende niveaus van de organisatie. Het gaat niet enkel om het implementeren van technische oplossingen, maar ook om het creëren van een cultuur en beleid dat inclusiviteit en toegankelijkheid omarmt. Met dit artikel geven we tips voor zowel het beleggen van verantwoordelijkheid als het borgen van digitale toegankelijkheid in beleid.

 7. Samenwerkingsplatform Educatieve applicatie: de pilotfase start binnenkort!

  Te midden van het snel veranderende onderwijslandschap wordt het Samenwerkingsplatform voor Educatieve Applicaties (SPEA) ontwikkeld als een belofte voor informatiemanagers, docenten en instellingen die op zoek zijn naar een georganiseerde benadering van educatieve technologieën. Vanaf de eerdere proof-of-conceptfase van het project tot de huidige, veelbelovende pilotfase, ontvouwt zich een verhaal van samenwerking, innovatie en kennisdeling binnen het onderwijs. 

 8. Terugblik op inspirerende bijeenkomsten Future Campus

  Onlangs hadden we het genoegen om vanuit het 'Future Campus' project twee belangrijke en inspirerende bijeenkomsten te verzorgen rondom de resultaten van ons project, waarbij toekomstdenken en campusinnovatie in het onderwijs centraal stonden. Tijdens een event bij Hogeschool Inholland en de ComeniusNetwerk Denktank bijeenkomst (in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), deelden we onze inzichten en scenario's uit het project en faciliteerden we het goede gesprek over wat dit vraagt van het onderwijs.

 9. Kijk onze webinars over online en blended onderwijs terug

  De Vraagbaak Online Onderwijs organiseert regelmatig webinars over online en blended onderwijs. Deze worden door de kijkers met gemiddeld een 7,7 beoordeeld. Benieuwd naar onze webinars? Bekijk nu de dertien opnames van de afgelopen twee jaar terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet.    VR in het onderwijs  Online samenwerken en (peer)feedback  Kennisclips en podcasts  Programmatisch toetsen  Betekenisvol leren  Blended Learning 

 10. EMBED gebruikers gezocht

  Voor een eventueel vervolgproject van EMBED (the European Maturity Model for Blended Education) zijn we opzoek naar gebruikers van dit model.