Ga naar 'Open Education'

Alle artikelen van Open Education

170 artikelen

  1. VR4VET: een open en uitdagende VR-leeromgeving voor het trainen van klantvaardigheid

    Jamie de Vré, manager team Content Creation bij ROC Amsterdam|Flevoland is een groot voorstander van samen werken aan open leermaterialen. Als projectleider voor Nederland bij het Erasmus+-project VR4VET werkt hij met vier bedrijven en vier onderwijsinstellingen uit vier Europese landen aan een open VR-leeromgeving. “We leren ontzettend veel van elkaar. Ons doel is uitdagend en leerzaam leermateriaal, licentievrij en voor iedereen toegankelijk.”

  2. De oogst van 10 jaar regeling Open en Online Onderwijs: aanbevelingen voor het ‘mainstream’ maken van open leermaterialen!

    Voormalig minister van OCW Jet Bussemaker had in 2015 een grootse ambitie: ‘in 2025 stellen alle docenten aan Nederlandse HO-instellingen hun onderwijsmateriaal open beschikbaar’. Om dit te ondersteunen verstrekte OCW via de regeling Open en Online Onderwijs (OOO) subsidie om te experimenteren met open en online onderwijs. Bussemakers ambitie is nog niet bereikt, maar de regeling leverde wel 103 inspirerende projecten op. Een mooie oogst! Hoe zorgen we ervoor dat iedereen hiervan de vruchten kan blijven plukken?

  3. Open medisch onderwijs: Kwaliteitsboost en Peer Review voor Virtuele Patiënten

    De Nederlandse geneeskundeopleidingen delen al ruim vijftien jaar hun leermaterialen via medischonderwijs.nl. Dit platform levert veel op, maar volgens Mathijs Doets, adviseur e-learning bij het Erasmus MC, is er ruimte voor verbetering. Hij vertelt wat er nodig is om ervoor te zorgen dat arts-docenten meer open leermaterialen gaan maken én gebruiken. Een van de plannen is om voor de collectie Virtuele Patiënten actiever te gaan werken met peer review en een kwaliteitsstempel.

  4. Erkennen en waarderen van digitale en open leermaterialen

    Welke manieren van erkennen en waarderen kan je in je instelling inzetten om docenten duurzaam te motiveren aan de slag te gaan met digitale en open leermaterialen? Monique Meutstege, Lydia Doornebos en ikzelf zochten het uit in het kader van het HAN verandertraject Aanpak Digitale Leermaterialen. In deze blog, Erkennen en waarderen van het werken met digitale en open leermaterialen, (en bijbehorend rapport) lees je onze bevindingen.

  5. Financiële boost voor 11 collecties digitale leermaterialen: van virtuele patiënten en kleispijkers tot statistiek-toetsvragen

    Het open, kosteloos beschikbaar maken van leermaterialen heeft grote voordelen voor docenten én studenten. Daarom stimuleert Npuls met de subsidieregeling “Boost je collectie” het beter (her)bruikbaar maken van bestaande collecties digitale leermaterialen. Maar collectie-eigenaren krijgen niet zomaar geld … Op 26 november pitchten elf aanvragers hun plannen voor een vierkoppige jury. Het goede nieuws: alle elf krijgen financiering en sommigen ook hulp van experts. Wat zijn de plannen van de aanvragers?

  6. LAK25 Workshop: Exploring Best Practices for Integrating Gen AI into Learning Analytics Dashboards

    The Best and worst practices Learning Analytics team at Npuls is proud to announce a half-day workshop on Exploring Best Practices for Integrating Gen AI into Learning Analytics Dashboards at the International Conference on Learning Analytics and Knowledge 2025 on Tuesday, March 25th, 2025. Dublin. Workshop Website  Registration details to follow.  

  7. 📣 Call for participants: squad on futuring by European Digital Education Hub!

    🌐 The landscape of digital education is rapidly evolving, driven by advancements in technology and changing societal needs. As we look towards the future, the concept of futuring, closely related to the concepts of future studies and strategic foresight, becomes essential in anticipating and preparing for emerging trends that will shape the educational experiences of tomorrow.

  8. HAN Competentieframework open leermaterialen

    In het kader van het HAN University of Applied Sciences verandertraject "aanpak digitale leermaterialen" heeft de HAN een Nederlandstalig competentieframework opgesteld rondom open leermaterialen. Meer over het ontstaan van dit framework, links met andere competentieprofielen en de link naar het competentieframework zelf kan je lezen/vinden in deze blog: https://lnkd.in/eQNUtSr6

  9. HAN Competentieframework open leermaterialen

    In het kader van het HAN University of Applied Sciences verandertraject "aanpak digitale leermaterialen" heeft de HAN een Nederlandstalig competentieframework opgesteld rondom open leermaterialen. Meer over het ontstaan van dit framework, links met andere competentieprofielen en de link naar het competentieframework zelf kan je lezen/vinden in deze blog: https://lnkd.in/eQNUtSr6

  10. NIEUW BOEK ‘DATAGEDREVEN WERKEN IN DE PRAKTIJK’ WIJST DE WEG

    Hoe kun je data slim inzetten binnen je vakgebied? Het spiksplinternieuwe boek ‘Datagedreven werken in de praktijk’ moet leidinggevenden, beleidsmakers, datagebruikers én studenten in alle beroepsdomeinen de weg wijzen. De HAN is hiervoor een samenwerking gestart met Viola den Hartog en Mieke van Schaik, experts in datagedreven werken in de praktijk. Eén van de strategische doelen uit het Koersbeeld van de HAN richt zich op het verhogen van de digi- en datavaardigheid van studenten en medewerkers van de HAN.