Dutch versionWith the risk of tiring people out about digital sovereignty (read: control, governance, freedom of choice, direction, and innovative power), eduroam is for me the proof that technology must be values-driven from the design stage 🎯.In this little blog post, a post based on a LinkedIn post in the series "Digital Tuesday" in which every Tuesday in that community an apparently “normal” digital service or tool is highlighted, and how, if, and why it is interesting to use and strategically important to offer (URL shortener, file transfer)! With this blog post, there are enough characters and letters left to also share it on the Mastodon community, a community that has taken a pioneering role precisely on the theme of digital sovereignty ❤️🐘!
English versionMet het gevaar mensen te vermoeien over digitale soevereiniteit (lees: zeggenschap, regie, keuzevrijheid, sturing en innovatiekracht), is eduroam is voor mij hét bewijs dat technologie vanaf het ontwerp waarden-gedreven moet zijn 🎯.In dit blogje een post gebaseerd op een LinkedIn post in de serie "De Digitale Dinsdag" waarin er iedere dinsdag in die community een ogenschijnlijke "normale" digitale dienst of tool wordt toegelicht en hoe, of en waarom deze interessant is on te gebruiken en strategisch van belang is om aan te bieden (url shortner, bestanden versturen)! Met deze blogpost zijn er genoeg karakters en letters over om deze ook op de Mastodon community te delen, een community die juist op het thema digitale soevereiniteit een voortrekkersro heeft ❤️🐘!
At SURF, we believe that the digital environment supporting education and research should reflect the core values of these domains. As digitalization becomes ever more intertwined with the fundamental processes of education, it’s essential that values such as humanity, autonomy, and justice are upheld, not just in the physical world, but also in our digital systems, applications, with our data, AI and collaboration tools.
Vijf minuten. Dat is alles wat je krijgt bij een lightning talk. En toch wilde ik daarin samenvatten waar ik elke dag aan werk: publieke digitale infrastructuur voor het onderwijs.
Het bleek moeilijker dan ik dacht. De eerste keer dat ik mijn voorstel indiende, werd het afgewezen. Een paar weken later viel een collega uit, en ineens stond ik alsnog op het programma. En toen begon het pas echt: slides maken (vier dagen van tevoren), structuur bedenken, zinnen aanscherpen. Oefenen. Herhalen.
Onderstaande blog is een deel van een intranet-bericht van 23 april 2025 binnen de SURF organisatie. Dit bericht heeft als doel om o.a. de interne organisatie mee te nemen bij de vele activiteiten en initiatieven die niet alleen binnen het onderwijs en onderzoek plaatsvinden maar ook daarbuiten. Met de recente aandacht voor o.a. MijnBureau in een NOS artikel van 31 mei (video) kun je hieronder een extra toelichting vinden over MijnBureau en de kansen daarvan.... ook buiten de Rijksoverheid.Dit is niet een blog of een afbeelding vanuit MijnBureau maar vanuit SURF waar we groot fan zijn van initiatieven zoals MijnBureau!
Jij bent aan zet! De call for proposals voor de Onderwijsdagen 2025 is open en dat betekent dat je jouw ideeën in kunt dienen voor een presentatie, birds-of-a-feather sessie, een panelgesprek of een workshop.
Iedere privacy officer weet het: een organisatie moet transparant communiceren aan haar doelgroep. In onze sector gaat het dan meestal over collega's en studenten. In de praktijk blijkt dat transparant schrijven nogal een uitdaging is. Veel privacyprofessionals hebben een juridische achtergrond en dat zit met regelmaat in de weg als je iets begrijpelijk wilt opschrijven. Maar het kan wél.
In dit artikel help ik je op weg met tips en tools.
Hoe houden we zelf zeggenschap over onze software? Boris van Hoytema, open source policy officer bij het ministerie BZK, en Wladimir Mufty, programmanager Publieke Waarden bij SURF, hebben daar een concreet antwoord op.
Lees het gehele artikel op: OpenSourceWerken.nl
De rectoren van de Nederlandse universiteiten waarschuwden al in 2019 in de Volkskrant: Nederlandse onderwijsinstellingen zijn te afhankelijk van (big) techbedrijven. Ze vonden het tijd een grens te trekken. De Universiteit Utrecht (UU) pakte de handschoen op. In de aanbesteding voor een nieuw Learning Management System (LMS) maakte de UU ‘publieke waarden’ een apart gunningscriterium. Hoe pakte de UU dat aan? En wat kunnen andere onderwijsinstellingen hiervan leren?
Als je ICT-systemen of AI in je onderwijs gebruikt, kan dat leiden tot het schenden van grondrechten, zoals bijvoorbeeld het grondrecht privacy. “Denk dus vooraf altijd na over de mogelijke risico’s”, benadrukte Niels Dutij in zijn workshop op de MBO Digitaal Conferentie. Hij gaf een kijkje in de praktijk en tips waar je op moet letten als je AI inzet in je onderwijs. Ook toonde hij een stroomschema dat helpt te bepalen wat je als onderwijsinstelling verplicht bent te doen.