Toolkit van de maand: Fontys Blended Learning

Ben je op zoek naar activerende werkvormen? Hoe zet je een online vak op? En wat zijn handige online tools? Of zoek je gewoon inspiratie voor een blended cursus? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit voor blended en online onderwijs uit. Deze keer is dat Blended Learning van Fontys. Lees meer over deze toolkit en wat je er zoal mee kunt.

Op de Fontys Blended Learning website vind je allerlei handige tools, werkvormen, tips en inspiratie voor blended learning, van ontwerp tot uitvoering. En het mooie is: de meeste onderdelen van deze website zijn toegankelijk voor iedereen; slechts een paar links zijn alleen voor Fontysmedewerkers.

een printscreen van de website blended learning van Fontys

Voor beginners en gevorderden

Zo vind je onder ‘ontwerpen’ in de eerste plaats uitleg over de Blended learning Wave. Daarnaast een overzicht van leeractiviteiten zoals voorkennis activeren, instructie en feedback, en een verzameling van veertig activerende werkvormen. Handig zijn de praktijkvoorbeelden bij elke leeractiviteit en suggesties voor digitale tools die je hiervoor kunt inzetten. Onder ontwerpen vind je ook zogenaamde ‘essentials’, zoals de starterskit ‘Hoe maak je een online les’. In deze praktische handreiking vind je alle benodigde informatie om een online les te ontwikkelen.

Inspiratie in alle smaken

Bij ‘tools’ vind je een overzicht van tools voor blended learning en de technische mogelijkheden van elke tool. Denk aan uitleg over programma’s als Mentimeter, Canva en Mural, maar ook de Fontys studio’s (voor medewerkers) om kennisclips en podcast op te nemen. En podcasts zijn er op deze website ook ter inspiratie voor de docent. Zo vind je onder het tabblad inspiratie alle video’s van ‘Blend in de tent’ op Youtube en de podcasts van Fontys Blended Learning. Ook staan hier enkele interessante good practices en de praktijkvoorbeelden van leeractiviteiten. Een schat aan snacksize inspiratie en informatie dus, op Fontys Blended Learning.

Welke toolkit gebruik jij graag? Laat het ons hieronder weten en wie weet staat jouw toolkit de volgende keer op de Vraagbaak Online Onderwijs.

Eerder verschenen in deze serie:

Omslagfoto door Dan Cristian Pădureț via Unsplash

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties