Ga naar 'Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs'

Alle artikelen van Werkgroep Bibliotheken Open & Online Onderwijs

93 artikelen

 1. Efficiënt onderwijs met delen en hergebruiken van leermaterialen

  Zou je dit studiejaar efficiënter willen omgaan met de tijd die je hebt voor het ontwikkelen van je onderwijs? Samenwerken aan leermaterialen klinkt misschien tijdsintensief maar het kan ook veel opleveren. Door het delen en hergebruiken hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden en door in een vakcommunity te werken kun je de leermaterialen gemakkelijk vertalen naar jouw lespraktijk. Samen zorg je ervoor dat de materialen van goede kwaliteit zijn voor nog beter onderwijs. Ben je op zoek naar collega’s die leermaterialen willen delen? Of zou je zelf een vakcommunity willen starten? Laat het ons weten.

 2. National PID roadmap update

  To address the possibility of employing PIDs in a coordinated way, and to find alignment between present and future initiatives, the PID advisory board requested the development of a national PID roadmap. A working group was established last year and their work resulted in a report.

 3. Open Science, get ready for Research Information community!

  Since Open Science is one of the innovation zones of the SURF strategy, we find this name confusing for a community. Therefore, John Doove and I are proposing to rename and rebrand this community to Research Information!

 4. 'Groene' open leermaterialen?!

  Wie groen zegt, zegt duurzaam. Alles moet liefst langer meegaan, immers het is zonde om iets te maken wat niet vaker gebruikt kan worden. Open leermaterialen zijn eigenlijk al duurzaam: gedeelde materialen kunnen vaker gebruikt worden. Maar hoe zit het met de materialen die gemaakt worden met interne of externe financiering? Hoe zorg je ervoor dat deze materialen blijvend beheerd blijven worden zodat ze echt duurzaam zijn?

 5. Open leermaterialen delen en hergebruiken: nu gaan we het écht doen!

  Dat leermaterialen delen en hergebruiken logisch is, daar zijn we het in theorie wel over eens. Maar om het ook daadwerkelijk te gaan doen, daar is meer voor nodig. In Nederland zijn veel initiatieven gaande en daar zijn we trots op! Maar hoe komen we van mooie voorbeelden naar inbedding in het onderwijs?  

 6. Digitaliseringsimpuls Onderwijs: een nationale kennisinfrastructuur

  In de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, het innovatieprogramma waarvoor MBO Raad, Vereniging Hogescholen, UNL en SURF 560 miljoen euro ontvingen uit het Nationaal Groeifonds, draait het vooral om samenwerken. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten dragen zelf nog eens 43 miljoen inkind bij. 

 7. 560 miljoen euro voor de Digitaliseringsimpuls Onderwijs

  Op 14 april 2022 kende het Kabinet op advies van de beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds 560 miljoen euro toe aan de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, een aanvraag van MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en SURF.  Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten dragen zelf nog eens 43 miljoen euro inkind bij. Daarmee komt het totale bedrag op 603 miljoen euro.  

 8. Eén jaar edusources: een terugblik

  Begin 2021 is het platform edusources vanuit SURF gelanceerd. Dit platform ondersteunt het maken, delen en hergebruiken van (semi-) open leermaterialen. In het Versnellingsplan werkt de zone Naar digitale (open) leermaterialen samen met SURF aan de doorontwikkeling van het platform. Om inzicht te krijgen in de eerste ervaringen met edusources, maar ook wat binnen instellingen gebeurt om delen en hergebruiken van leermaterialen te stimuleren, is in het najaar van 2021 een onderzoek uitgevoerd door Ben Janssen (OpenEd Consult/ResearchNed) en Wouter van Casteren (ResearchNed).  Meer weten over dit onderzoek en wat de resultaten zijn? Lees hier verder.

 9. Terugblik OEweek 2022

  De Open Education week 2022 (7 maart - 11 maart) is helaas voorbij. Tijd om de score op te maken! Niet alleen (inter)nationaal maar ook binnen instellingen werd er extra aandacht besteed aan open onderwijs en open leermaterialen, zoals bij TUdelft als University Maastricht. In dit artikel kun je terugblikken op de nationale activiteiten en publicaties!

 10. Terugblik OEweek 2022

  De Open Education week 2022 (7 maart - 11 maart) is helaas voorbij. Tijd om de score op te maken! Niet alleen (inter)nationaal maar ook binnen instellingen werd er extra aandacht besteed aan open onderwijs en open leermaterialen, zoals bij TUdelft als University Maastricht. In dit artikel kun je terugblikken op de nationale activiteiten en publicaties!