Ga naar 'Digitaal Toetsen'

Alle artikelen van Digitaal Toetsen

166 artikelen

 1. Doe je voordeel met deze 25 goede voorbeelden van onderwijsinnovaties met ict

  Als je als onderwijsprofessional aan de slag gaat met het vernieuwen van onderwijs, dan helpt het als je ziet hoe andere collega’s dat hebben gedaan. Tegelijkertijd heb je zelf misschien ook wel goede voorbeelden van eigen onderwijsinnovatie die je wilt delen. Dit kan om collega’s te inspireren, maar ook om feedback te krijgen op je eigen innovatie met als doel deze verder door te ontwikkelen. Maar hoe schrijf je zo’n goed voorbeeld op de juiste manier op? Welke informatie is nodig om de vertaling te maken?

 2. De toekomst van leren en beoordelen | Highlights uit het webinar van 21 april

  Houd jij je bezig met visieontwikkeling op toetsen? Of wil je dat gaan doen? In het webinar van 21 april 2023 werd besproken hoe je met collega’s aan de slag kunt om een visie op toetsen te ontwikkelen. Daartoe heeft de werkgroep Toetsen op afstand het 'Toekomstperspectief op (digitaal) toetsen' ontwikkeld, en een bijbehorende Visietool in Mentimeter. De Visietool helpt om het gesprek te voeren over de inkleuring van de vijf dimensies binnen jouw organisatie(onderdeel). Lees hier de samenvatting of kijk het hele webinar terug.

 3. De toekomst van de campus: We need you!

  Heb jij ideeën over de toekomst van de campus in het mbo, hbo en wo? En wil jij hier graag over meedenken en praten? Dan hebben wij goed nieuws! Het SURF Future Campus project organiseert in mei en juni vier regiobijeenkomsten door heel Nederland, waarin we samen werken aan het creëren van diverse toekomstscenario's.

 4. Deze LinkedIn-posts over (digitale) onderwijsinnovatie wil je niet missen

  Op LinkedIn komen dagelijks veel tips, discussies en verhalen voorbij over digitale onderwijsinnovatie en blended onderwijs. Wij verzamelen elke maand speciaal voor jou de posts die je niet wilt missen. Deze vonden wij in maart. Laat je inspireren door andere onderwijsprofessionals!

 5. Landelijke toetsvragendatabank vooral gebruikt als inspiratiebron

  “Gebruikers weten steeds beter de weg naar ons te vinden”, vertelt projectleider Brenda Lems van de landelijke toetsvragendatabank voor Information Literacy. “Ik ontvang steeds vaker verzoeken vanuit verschillende instellingen voor toegang. De databank met zo’n 650 gecontroleerde toetsvragen blijkt in een behoefte te voorzien en vooral te inspireren.”

 6. Toegankelijk toetsen is noodzaak, draagvlak is nodig: hoe organiseer je dat?

  Een van de knelpunten bij het organiseren van toegankelijke toetsen en examens is draagvlak van betrokkenen. Daarbij gaat het om draagvlak van iedereen die betrokken is bij de keten voor toetsing en examinering, zoals docenten, examencommissies, opleidingscommissies en ook externe toetsleveranciers. Hoe organiseer je draagvlak? Het DINAMO-model helpt je daarbij.

 7. GPT-4 is er !

  Vandaag heeft OpenAI GPT-4 uitgebracht met nieuwe en extra uitdagingen voor het onderwijs.

 8. Alternatieve toetsing studenten met een ondersteuningsvraag | Wat zijn de criteria?

  Studenten met een fysieke beperking of chronische ziekte kunnen aanspraak maken op aanpassingen voor toetsing en examens. Wat zijn de criteria, hoever reiken deze en wat zegt de huidige wetgeving hierover?    

 9. Geef vorm aan de toekomst van Studiedata en AI op 15 maart 2023 – Save the date!

  In het kader van de digitaliseringsimpuls onderwijs start per 1 mei ook een pilothub Studiedata en AI. De pilothub geeft richting aan de toekomst van studiedata en ai in het onderwijs. Ze richt zich op vragen als: wat is er nodig om veilig en betrouwbaar studiedata en ai te kunnen gebruiken, hoe zetten we dat in in ons onderwijs, welke bijdrage kan dat leveren aan de kwaliteit van ons onderwijs en manier van werken? En, vooral, wat is daarvoor nodig. Over die vragen willen we op 15 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur in gesprek met elkaar om zo de eerste potloodschetsen te kunnen zetten. Meld je aan via https://edu.nl/y4bvr Note: het aanmeldsysteem geeft misschien nog aan dat het event vol zit. Dit wordt zo snel mogelijk aangepast. Via de wachtlijst kan je ook toegang krijgen, dus meld je gerust nog aan!

 10. How big can the impact of Language Models on Education be?

  OpenAI has launched a new service, ChatGPT that combines the power of its language model GPT-3 with the ease of use of a chatbot interface. The AI community is buzzing with this new development, but what does this mean for education? With the increasing abilities and availability of language models, it becomes hard to judge text on face-value. This is a trend we already mentioned in SURF’s recent Promises of AI in Education report [1]. So, what does this mean for education? Are these systems good enough to pass standard academic assessment?