Ga naar 'Digitaal Toetsen'

Alle artikelen van Digitaal Toetsen

156 artikelen

 1. Hoe zet je toetsen in om te leren?

  Wil je studenten activeren in plaats van af te rekenen? Sturen op leren van de toets in plaats van leren voor de toets? En wil je weten hoe je dat doet bij grote studentenaantallen? Dankzij de Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs en de Werkgroep Toetsen op afstand zijn inspirerende voorbeelden ontwikkeld. Lees meer over deze projecten om je op weg te helpen.

 2. Podcasten on demand leren en toetsen

  Geschreven samen met: Guus Vanhautem Het verschijnsel podcast is niet nieuw. In basis is het een publieke rss-feed die gebruikt wordt om audiobestanden te delen. De laatste jaren maakt de techniek een vlucht. Dit wordt vooral ingegeven door de toename van on demand-media door platformen als Netflix, HBO Max en Disney+. Wat kunnen podcasts betekenen voor het onderwijs? In de afgelopen periode hebben we binnen de kopgroep interactieve technologie (ROC Tilburg) een aantal experimenten uitgevoerd. Zo zijn podcasts gebruikt als lesmateriaal en als toetsmiddel. In dit artikel vertellen we over de uitkomsten van deze experimenten.

 3. Digitaliseringsimpuls Onderwijs: een nationale kennisinfrastructuur

  In de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, het innovatieprogramma waarvoor MBO Raad, Vereniging Hogescholen, UNL en SURF 560 miljoen euro ontvingen uit het Nationaal Groeifonds, draait het vooral om samenwerken. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten dragen zelf nog eens 43 miljoen inkind bij. 

 4. Webinar 10 juni | Toetsen op de schop: van afrekenen naar waarderen

  Programmatisch toetsen is hot. Niet zo gek, want het is een prachtig concept waarin toetsen en leren elkaar versterken. Bij programmatisch toetsen worden studenten niet langer beoordeeld op een paar meetmomenten waar veel vanaf hangt. Ze worden beoordeeld op de totale ontwikkeling die ze gedurende de opleiding laten zien. Maar hoe richt je het proces van programmatisch toetsen nou goed in? Datum: vrijdag 10 juni 2022 Tijd: 11.00 – 12.00 uur Meld je nu aan voor dit webinar

 5. Digitaliseringsimpuls onderwijs: transformatiehubs

  De komende 8 jaar is er 603 miljoen euro beschikbaar om te investeren in digitalisering van het onderwijs. 560 miljoen komt van het Nationaal Groeifonds, 43 miljoen investeren mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten inkind. Waar wordt dat geld in geïnvesteerd?

 6. 560 miljoen euro voor de Digitaliseringsimpuls Onderwijs

  Op 14 april 2022 kende het Kabinet op advies van de beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds 560 miljoen euro toe aan de Digitaliseringsimpuls Onderwijs, een aanvraag van MBO Raad, Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en SURF.  Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten dragen zelf nog eens 43 miljoen euro inkind bij. Daarmee komt het totale bedrag op 603 miljoen euro.  

 7. Publieke waarden in de praktijk: met het Ethiekkompas in gesprek over online proctoring

  Het begrip ‘publieke waarden’ vindt steeds meer herkenning in het onderwijs. Instellingen omarmen het belang van publieke waarden en verbreden hun gesprekken over privacy en security met andere waarden zoals rechtvaardigheid, autonomie en menselijkheid. Er zijn verschillende manieren om een breed thema als publieke waarden concreet te maken. Afgelopen december heeft SURF, in opdracht van de Versnellingsplan werkgroep Toetsen op afstand een workshop met het Ethiekkompas gegeven. Is online proctoring wenselijk voor toetsing in het HO? Dat was de ethische vraag waar we mee aan de slag gingen. In dit stuk lees je meer over de opzet van deze workshop.

 8. Webinars over toetsen terugkijken

  In 2020 en 2021 organiseerden we verschillende webinars over toetsen. Van online proctoring, tot werken met itembanken, tot uitleg over welke toetsvorm je in welke context kunt inzetten. We zetten ze graag nog eens voor je op een rijtje.

 9. SURF Communities is vernieuwd!

  Heb je het gezien? SURF Communities is vernieuwd. SURF Communities is hét platform voor iedereen die binnen het onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie met ICT. Kennis delen, elkaar inspireren en contacten leggen staan centraal. En vanaf nu kan dat nog makkelijker! Lees nu wat er is veranderd en neem vooral een kijkje op de vernieuwde site!

 10. Vakcommunity werkt aan open toegankelijke verzameling statistiekopgaven

  Een vakcommunity opbouwen om samen leermaterialen te ontwikkelen en te delen met elkaar. Binnen het project SHARESTATS van de stimuleringsregeling Open en online onderwijs wordt daar vanaf dag 1 op ingezet. Het doel is om binnen deze vakcommunity met 4 betrokken universiteiten (UvA, VU, UU en EUR) samen te werken aan een open toegankelijke databank met statistiekopgaven.