Ga naar 'Digitaal Toetsen'

Alle artikelen van Digitaal Toetsen

201 artikelen

  1. De 10 best gelezen Vraagbaak-artikelen van 2024: “AI rules!"

    In 2024 stonden artikelen over Gen AI in het onderwijs met stip bovenaan de lijst van de meest gelezen Vraagbaak-artikelen. De artikelen in de top 3 gaan over: lesmaterialen over AI voor docenten en studenten, handige en tijdbesparende AI-tools voor docenten, en de invloed van AI op toetsen. Ook onze artikelen over blended onderwijs trokken weer veel lezers. Wil je deze top 10-artikelen nog eens lezen of heb je ze gemist? Hieronder vind je het overzicht. 

  2. De wetenschap over: het effect van afbeeldingen bij toetsen

    In het onderwijs werken we graag ‘evidence informed’. Om elkaar te helpen up-to-date te blijven, nodigen we community-leden uit om wetenschappelijke artikelen te delen over digitaal toetsen en ontwikkelen. Deze keer deelt Kim Dirkx, teamleider van het Team Onderwijs, Leren en Innoveren bij Hogeschool Zuyd, een reviewartikel over het effect van het gebruik van afbeeldingen in toetsen.

  3. ‘Een toets moet een succesmoment zijn, niet iets om bang voor te zijn’

    Eky Fioole zorgde er als beleidsadviseur/projectleider voor dat er bij Avans Hogeschool zowel gedegen toetsbeleid als een nieuw digitaal toetsplatform kwam. De implementatie leerde haar dat digitaal toetsen echt teamwork is. Nu is ze ICTO-coach en hogeschooldocent bij de opleiding Business IT en Management van de Avans Academie voor Deeltijd. Ze zet zich nog altijd met hart en ziel in voor toetsen, want “een toets moet voor studenten een succesmoment zijn, niet iets om bang voor te zijn.”

  4. AI-Waaier ROC van Twente: duidelijkheid voor studenten en stimulans voor AI-geletterdheid

    Bas Heerink, Adviseur Educatieve Technologie bij ROC van Twente, ontwikkelde de “AI-Waaier”. Deze tool is gebaseerd op het AI Assessment Scale van Leon Furze (2023). De AI-Waaier biedt studenten duidelijkheid of, en zo ja hoe, ze AI mogen gebruiken voor een opdracht. Het mooie is, zegt Bas, dat de AI-waaier docenten ook aanzet om kritisch naar hun opdrachten te kijken en na te denken over AI-geletterdheid. Hoe is de AI-waaier ontstaan en hoe werkt het?

  5. Passend examineren in het mbo: een eerlijke kans voor elke student

    Iedere mbo-student verdient een eerlijke kans om examens te halen. Voor studenten met een functiebeperking zijn aanpassingen mogelijk om hen te ondersteunen. Wat is mogelijk, hoe regel je het, en wie is verantwoordelijk? 

  6. “Onderwijsinstellingen moeten zorgen dat Edtech-leveranciers geen monopolie kunnen verwerven”

    Ludo van Meeuwen, programmamanager Onderwijsinnovatie en Technologie bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), houdt van uitdaging. Als voorzitter van het Kernteam Digitaal toetsen en ontwikkelen zet hij zich in voor de kwaliteit van toetsen. Volgens Ludo zijn digitale tools daarbij onmisbaar en moeten onderwijsinstellingen zorgen voor minder afhankelijkheid van monopolistische Edtech-marktpartijen. Hij legt uit waarom.

  7. Financiële boost voor Sharestats, de itemsbank voor open toetsvragen statistiek

    Het open beschikbaar maken van leermaterialen heeft grote voordelen voor docenten én studenten. Daarom stimuleert Npuls met de regeling “Boost je collectie” het beter bruikbaar maken van bestaande collecties digitale leermaterialen. Maar collectie-eigenaren krijgen niet zomaar financiering … Op 26 november pitchten elf aanvragers voor een vierkoppige jury. Het goede nieuws: alle elf krijgen financiering. Sharestats de itembank voor open toetsvragen statistiek kreeg € 55.000 om de collectie te boosten. 

  8. Volg de Community Digitaal toetsen en ontwikkelen via de nieuwe LinkedIn-pagina

    Beste Communityleden, Sinds kort kun je de Community Digitaal toetsen en ontwikkelen ook volgen via een openbare LinkedIn-pagina. We nodigen je van harte uit om ons daar te volgen, op onze berichten te reageren of je vragen te stellen.

  9. Hoe beïnvloedt GenAI opleidingsdoelen en toetsen? Tijd voor een AI-proof toetsplan!

    GenAI heeft ingrijpende gevolgen voor opleidingsdoelen en voor toetsen... Want als AI zoveel voor studenten kan doen, hoe valide zijn je toetsen dan nog? Welke vaardigheden moeten studenten nog wel of niet meer beheersen als AI het ook voor ze kan doen? Laura Koenders en Steven Raaijmakers, beiden onderwijskundig adviseur/trainer aan de Universiteit Utrecht, vinden het tijd voor een AI-proof toetsplan. Ze gaan met acht UU-opleidingsdirecteuren plannen maken. Hoe doen ze dat?

  10. Doe mee met de Community Aanbesteding Toetssoftware: leer met en van collega’s hoe je goed aanbesteedt

    “Bij een ICT-aanbesteding komt veel kijken. Met collega’s kennis en ervaring uitwisselen in de SURF Community Aanbesteding Toetssoftware is daarom heel leerzaam”, zegt Amber Van Geerestein. Als Ketenmanager Digitaal Toetsen bereidt zij bij de Universiteit Utrecht een aanbesteding voor toetssoftware voor. Amber raadt collega’s aan zich ook bij de community aan te sluiten. Wat levert deelname haar op?