Toolkit van de maand: UU Teaching and Learning collection

Ben je op zoek naar activerende werkvormen? En wat zijn handige online tools? Hoe zet je een online vak op? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit voor blended en online onderwijs uit. Deze keer is dat de Teaching and Learning collection van de Universiteit Utrecht (UU).

Best practices, tips en tricks voor docenten

Het Centre for Academic Teaching and Learning van de Universiteit Utrecht heeft alle kennis en tools voor onderwijs ontwerpen, uitvoeren en evalueren bijeengebracht op één handige website: de Teaching and learning collection. Wat kun je hier verwachten? Onder ‘knowledge items’ vind je in de eerste plaats veel tips en good practices op didactisch en onderwijskundige gebied. Denk aan hand-outs, rubrics, filmpjes en artikelen over onderwerpen als effectieve feedback, co-creatie met studenten, active learning en do’s en don’ts bij hybride onderwijs.

een screenshot van de website teaching and Learning collection

Werkvormen voor on-campus, online én hybride onderwijs…

Daarnaast vind je een flinke collectie ‘learning activities’ op de website, waarin je kunt zoeken naar geschikte werkvormen. Bij elke werkvorm staat een heldere beschrijving en een stappenplan, bovendien zijn de werkvormen ingedeeld op Bloom-niveaus. Bijzonder handig is dat bij elke werkvorm staat omschreven hoe je deze on-campus, online en zelfs in hybride onderwijs kunt inzetten.

…en digitale tools natuurlijk

Onder ‘tools’ vind je alle digitale middelen die UU-medewerkers kunnen inzetten. Inclusief uitgebreide beschrijving, kennisclip, handleiding en tips. Een aanrader dus voor iedere docent die een nieuwe tool gaat gebruiken. Je vindt hier bekende tools zoals Feedbackfruits, Wooclap, en Labbuddy, maar bijvoorbeeld ook de tool Dialoguetrainer en de portfoliotool Scorion.

Achtergrond van de collectie

De Teaching and learning collection borduurt voort op de zes ‘teaching tasks’ die de UU in haar Utrechtse Onderwijsmodel onderscheidt. Hieronder vallen bijvoorbeeld lesgeven en het ondersteunen van leren, onderwijs ontwerpen, maar ook reflecteren, professionaliseren en onderwijskundig onderzoek. Meer uitleg over de zes teaching tasks vind je via deze link.

Omslagfoto door Dan Cristian Pădureț via Unsplash

Eerder verschenen in deze serie:

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties