Ga naar 'Home'

Artikelen

959 artikelen

 1. Faciliteren en ondersteunen van blended onderwijs

  Voor de website Onderwijskennis van het NRO heb ik een artikel geschreven over het Faciliteren en ondersteunen van blended onderwijs. In dit artikel beschrijf ik wat een hoger onderwijsinstelling kan doen om hoogwaardig blended onderwijs te faciliteren en te ondersteunen.
  Acht dimensies van het instellingsniveau van EMBED
 2. Webinars over online onderwijs terugkijken

  De Vraagbaak Online Onderwijs organiseert regelmatig webinars over actuele onderwerpen op het gebied van online onderwijs. Bekijk nu alle opnames terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet. Inclusief een eerste overzicht van openbare webinars bij instellingen. Ga direct naar: Hybride onderwijsBinding met studentenToetsen op afstandPeerfeedbackVideoToegankelijk online onderwijsOnline eventsData analyticsDigitale leermaterialen uitwisselenDocentprofessionalisering en -ondersteuningZelfregulatievaardigheden studentenOnline werkvormenOpenbare webinars van instellingen
  webinars terugkijken
 3. Masterclass process mining in onderwijs

  Kom op 13 september naar de masterclass process mining in onderwijs die de zone Studiedata organiseert. Process Mining is een nieuwe technologische ontwikkeling op het gebied van data en processen en biedt legio toepassingsmogelijkheden voor het onderwijs. Process Mining maakt het mogelijk op efficiënte wijze onderwijsprocessen integraal te analyseren. Waar verloopt een onderwijs en studieproces inefficiënt? Hebben aanpassingen effectief gefunctioneerd? Op deze vragen gingen we in tijdens het webinar process mining dat de zone Studiedata op 11 mei organiseerde. Heb je het webinar gemist? Je kunt hiervan het verslag lezen of het gehele webinar terugkijken. Op 13 september gaan we een stap verder en ga je zelf actief aan de slag. Doe ervaring op met de process mining tool van Fluxicon en oefen mee met een echte dataset. Op de website van het Versnellingsplan lees je meer informatie over de masterclass en kun je je opgeven. Details: Maandag 13 september 15.00 – 17.00 uur Spreker: Roland Ettema (Open Universiteit en lid zone Studiedata)
  Koffie en laptop
 4. In je blootje voor de klas: een boek over verbinden

  Jezelf laten zien als docent kan veel opleveren voor het contact met je leerlingen of studenten. De ondertitel van het boek van Griet Severeyns  is niet voor niets: "Kwetsbaarheid tonen en verbinding zoeken als leraar.' Het boek geeft hiervoor bruikbare aanwijzingen. Toen het onderwijs verschoof online ging deed ze nieuwe ervaringen op voor haar eigen onderwijs.  Fragment: Griet over de invloed van wat je als docent van jezelf laat zien op je studenten (0:59). Klik op het plaatje om het fragment te starten.
  Cover "Blootje voor de klas"
 5. Toetsen op afstand: werken aan knelpunten en oplossingen voor de toekomst

  De coronamaatregelen en lockdown dwongen het hoger onderwijs tot afstandsonderwijs en toetsing op afstand. Docenten en examencommissies werkten hard om toetsen om te zetten naar plaats- en tijdonafhankelijke toetsen. Die nieuwe vormen van toetsing brachten ook veel uitdagingen met zich mee. Eind 2020 is daarom de landelijke werkgroep Toetsen op afstand opgericht, als onderdeel van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT.
  lege tafels en stoelen in een tentamenzaal
 6. Workflow digitaal toetsen: hoe kan het digitale toetsproces duurzaam en efficiënt worden ingericht?

  Het Teaching & Learning Centre (TLC) van de Universiteit van Amsterdam heeft in juli 2020 een kennisdelingssessie Digitale Toetsing en Toetsingsproces georganiseerd. In deze sessie werd door Sharon Klinkenberg besproken hoe digitale toetsing op een goede manier ingericht kan worden, en hoe kennis hierover gedeeld kan worden. In dit artikel volgt een samenvatting van deze sessie. 
  Close-up van workflow voor het digitaal toetsproces
 7. Toegankelijk toetsen en examineren: van onmogelijkheden tot kansen

  Toegankelijk toetsen en examineren houdt in dat alle studenten kunnen deelnemen aan het toetsprogramma. Bij toegankelijk toetsen ligt de nadruk er op dat studenten kunnen aantonen dat ze aan de eindkwalificaties voldoen: is het altijd nodig om een bijvoorbeeld een multiple choice toets te kiezen of kun je de competenties ook met andere vormen toetsen?
  persoon maakt met potlood een toets op papier
 8. Gezocht: deskundigen voor opstellen programma van eisen online proctoring

  Voor het studiejaar 22/23 willen SURF en instellingen voor hoger onderwijs samen optrekken om nieuwe licenties voor online proctoring aan te schaffen. Of dit gaat via een aanbesteding, een dynamisch aankoop systeem (DAS) en/of op zelfstandige basis is nu nog niet duidelijk, wel dat we deskundigen uit de instellingen nodig hebben om het programma van eisen en wensen op te stellen. We werken dit uit in vijf verschillende bouwblokken: techniek, functionaliteiten, privacy, security en gunningscriteria. Op elk van deze onderwerpen zoeken we 3 à 4 deskundigen.  Wil je meedoen,  meld je dan vóór 8 september aan bij annette.peet@surf.nl. 
  Graphic Online Proctoring