Ga naar 'Home'

Artikelen

980 artikelen

 1. Save-the-date: Educational Pioneers and Innovators Conference (EPIC) 2022

  Noteer 30 mei, 31 mei en 1 juni 2022 in je agenda en maak je klaar voor EPIC! EPIC is hét evenement over digitale transformatie in het hoger onderwijs, georganiseerd door het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Gedurende drie dagen komen  onderwijspioniers en -vernieuwers van over de hele wereld samen om kennis te delen over onderwijsinnovatie met technologie. Datum: 30 mei, 31 mei en 1 juniLocatie: Rotterdam: Van Nelle Fabriek (UNESCO Werelderfgoed) 'On the digital transformation in higher education' EPIC is georganiseerd om te innoveren, te delen en te versnellen. Welke digitale transformaties in het hoger onderwijs vinden wereldwijd plaats? Welke onderwijsinnovaties met technologie veranderen het hoger onderwijs?  Ben je een onderwijsinnovator of pionier je met innovaties met technologie in je onderwijs? Ben je materiedeskundige, beleidsadviseur of ondersteuner bij een hoger onderwijsinstelling, beleidsadviseur bij een overheidsorganisatie, of lid van een studentenorganisatie? Dan is EPIC voor jou! In zes thema's biedt het congres keynotes, workshops, discussies, en meer, over verschillende onderwerpen met betrekking tot onderwijsinnovatie met technologie. De thema's zijn:       Aanjagen van duurzame verandering in het hoger onderwijs       Digitale vaardigheden verbeteren     Flexibilisering van het onderwijs       Naar digitale (open) leermaterialen     Veilig en betrouwbaar gebruik van studiedata     Onderwijsinnovatie met technologie Blijf op de hoogte Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan EPIC, als spreker of als bezoeker? Ga naar de website van het Versnellingsplan voor de laatste updates en blijf op de hoogte!
  Educational Pioniers and Innovators Conference 2022
 2. Uitnodiging webinar Dynamisch Aankoopsysteem Video software

  Vanuit het team Procurement & Contracting binnen SURF hebben een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) ingericht voor video software en gerelateerde diensten. Op het moment van schrijven zijn 17 leveranciers (software vendors en resellers) op basis van referentievereisten en contractvoorwaarden toegelaten. Graag zouden we jullie kennis willen laten maken met het Dynamisch Aankoopsysteem. Hiervoor organiseren voor de Nederlandse en Ierse instellingen een webinar op 7 oktober aanstaande (link). Dit betekent dat het webinar in het Engels wordt gegeven.
  Camera apparatuur gedemonstreerd om video content te maken
 3. Blokkie Blended over (online) binding

  Voor de Community Online Binding verzamelde ik het afgelopen jaar veel voorbeelden van docenten die erin slaagden ook online verbonden te blijven met hun studenten. Veel van de inzichten van deze docenten komen terug in deze podcast aflevering van Blokkie Blended over (online) binding. En er was ook nog genoeg nieuws te leren van docenten Annelies Abeel-van de Wijngaerde en Anouk Kolbrink. Rosa Douma voelde ze aan de tand. Wat een mooi gesprek over zelfvertrouwen, veilig leerklimaat, autonomie en groeien als student én docent. Heb je geen tijd om de podcast te luisteren? Lees hieronder de samenvatting. "Ik ben zacht op de relatie en hard op de inhoud. Je kunt werken aan de relatie en toch heel duidelijk zijn over wat je verwacht."
  3 mensen in een podcast-opstelling
 4. Alles is blended – blended onderwijs in de praktijk deel 1: Gamification

  Inleiding Blended onderwijs. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeggen experts. Het is een kwestie van doen, zeggen enthousiaste docenten. Alles is in feite blended, zo schrijft Barend Last. Het gaat om de uitgekiende mix van waardevolle werkvormen die passen bij de leerdoelen. Wat is blended onderwijs dan in de praktijk? Hoe geven docenten dat vorm? In deze reeks nemen we je mee in een aantal inspirerende voorbeelden. Deze week deel één waarin Dr. Martijn Koops vertelt over de gamification van een cursus en wat dat opleverde.
  dobbelstenen en steentjes die samen het woord game vormen
 5. Highlights webinar 3 september 2021: Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden

  Heb je het webinar over ‘Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden op 3 september gemist? Stijn Bos en Esther van der Linde van de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden gaven hierin een update over de inventarisatie en de toekomstplannen van de werkgroep. Stan van Ginkel vertelde over zijn VR-onderzoek. Hij deelde twee praktijkvoorbeelden van leren presenteren met VR.  Lees hieronder de highlights uit het webinar of bekijk het webinar terug. 
  Student oefent in VR
 6. VN-verdrag handicap geeft impuls aan realisatie van inclusiever onderwijs

  Inclusief onderwijs, wat is dat ook alweer? Inclusief onderwijs gaat over de kwaliteit van onderwijs, en ook over de sociale ontwikkeling van personen met een handicap. Die ontwikkeling is een onmisbare stap naar onafhankelijkheid, betere sociale vaardigheden en participatie aan de economie en de samenleving als geheel. Dit jaar is het vijf jaar geleden dat het VN-verdrag handicap in Nederland is bekrachtigd. Sindsdien zijn tal van goede initiatieven gestart voor inclusiever onderwijs.
  logo VN-verdrag
 7. Netwerkbeheerders zelf aan de knoppen van SURF-netwerk!

  Met de nieuwe Self-service functies in het SURF Netwerk Dashboard kun je als gebruiker nu zelf dienstparameters van het SURF-netwerk aanpassen. Via het SURF Netwerk Dashboard kun je eenvoudige changes nu snel en geheel zelfstandig - zonder tussenkomst van SURF - uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van extra vlan's op je SURFlichtpad of het activeren van het DDoS-filter. Alle wijzigingen worden via het automation platform van de SURF-netwerkafdeling binnen een tiental seconden doorgevoerd op het netwerk.
  snelkoppelmenu met optie om self service te starten
 8. Wat heb je gemist? Een overzicht van inspirerende artikelen.

  Dat niet iedereen op vakantie was, bleek uit verschillende goede publicaties de afgelopen (vakantie)weken. Ik zet ze voor je op een rij. Maar ik heb vast ook iets gemist tijdens mijn digitale detox-week. Tips voor meer artikelen zijn dus zeer welkom! Welkom terug en een heel goed onderwijsjaar gewenst namens iedereen van de Vraagbaak Online Onderwijs.
  Afbeelding typemachine met News
 9. Webinar 24 september: Online leren en begeleiden bij stages

  Het begeleiden van studenten die op stage zijn is een hele uitdaging als dit digitaal moet gebeuren. Voor de student is alles nieuw en er zijn over het algemeen weinig contactmomenten tussen de opleiding en de student tijdens de stage. Daarnaast zijn de werkplekbegeleiders vanuit de stageverstrekker vaak druk met de dagelijkse praktijk en kan het begeleiden van de student een bijzaak zijn. In dit webinar bespreken we hoe je studenten succesvol kunt begeleiden tijdens hun stage.
  Webinar 24 september: Online leren en begeleiden bij stages
 10. Webinar 17 september: Toetsen op afstand: ervaringen examencommissies in kaart

  Sinds het begin van de coronapandemie werd online toetsing topprioriteit in plaats van een verre toekomstvisie. Wat zijn de ervaringen van examencommissies hiermee?  Afgelopen juli rapporteerde de werkgroep ‘Toetsen op Afstand’ van het Versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT de resultaten van de landelijke enquête onder examencommissies in hbo en wo. Hierin brachten we de belangrijkste knelpunten in kaart die examencommissies ervaren hebben, en nog steeds ervaren. In dit webinar presenteren we onze resultaten en bieden we ruimte aan examencommissies en beleidsadviseurs om vragen te stellen en met ons in gesprek te gaan. Heb je interesse om deel te nemen , meld je dan aan via onderstaande link. Datum webinar: 17 september Tijd: 11.00-12.30 uur Locatie: online Aanmelden tot: 16 september 12.00 uur https://www.versnellingsplan.nl/agenda/webinar-toetsen-op-afstand-ervaringen-examencommissies-in-kaart/
  Afstudeerhoed op een toetsenbord, met daarvoor rechtopstaande blokjes met daarop de letters 'Webinar'