Ga naar 'Home'

Artikelen

1446 artikelen

 1. Ga jij naar Open Education Conference (OER 23)?

  Ben je van plan om naar de Open Education Conference (OER 23) te gaan? Laat van je horen!

 2. Hoe ChatGPT jouw werk als docent makkelijker maakt

  Op de valreep van 2022 ontplofte het internet, want ‘ineens’ was daar ChatGPT. ChatGPT is een chatbot van OpenAI gebaseerd op het taalmodel GPT-3. Kenners zagen dit systeem al een tijdje aankomen. Een chatbot die zelf teksten kan schrijven, dat betekent nogal wat voor ons onderwijs. Terwijl steeds meer studenten ChatGPT inzetten als handige tool, wordt er door AI-kenners en onderwijsprofessionals verhit gediscussieerd over het gebruik ervan. Tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden die ChatGPT biedt om het werk van docenten makkelijker te maken.

 3. Ricgraph - Research in context graph

  Ricgraph (Research in context graph) is a graph with nodes and edges to represent objects and their relations.

 4. ChatGPT shakes up education: 'Time for meaningful dialogue'

  A chatbot with artificial intelligence you can consult to answer questions, write papers and theses or unravel coded text. ChatGPT has enjoyed massive use among students since its launch in November. Should we, as an educational institution, put a stop to this, or should we learn to deal with it? That is the question on the minds of many universities, colleges and high schools. While many are concerned about the developments of ChatGPT, according to Erdinç Saçan, lecturer and researcher at Fontys University of Applied Sciences, Fontys should be open to using the new AI tool. “Every teacher who takes himself seriously should test this.”

 5. Verslag webinar: Wat mag wel en niet op video-gebied?

  AVG, portretrecht, copyright, citaatrecht, digitale toegankelijkheid, easy acces regeling, de onderwijsexceptie: Er zijn veel wetten die raken aan wat er wel of niet mag met video in het onderwijs. In deze bijeenkomst kijken we naar wat de diverse instanties uitgezocht hebben op het gebied van deze rechten en hoe zij dat toepassen in hun dagelijkse onderwijssituatie. Is het zwart-wit, of zijn er grijze gebieden?

 6. Verslag van werksessie SIG LA 19 januari

  Op 19 januari 2023 vonden werksessies van de SIG LA plaats. Deelnemers konden kiezen uit 3 parallele sessies met verschillende thema's. Hieronder een impressie van alle sessies. 

 7. Werksessies SIG Learning Analytics, de toekomst

  Het was 100 min lang een verhitte discussie. JaapJan Vroom nodigde ons uit om onze worst case scenario te omschrijven voor Learning Analytics in het onderwijs In Nederland in 2030.

 8. Online samenwerken aan leermaterialen: hoe haal je er meer uit?

  In het onderwijs wordt steeds vaker samengewerkt aan de ontwikkeling van leermaterialen, vaak instellingsoverstijgend. Het samenwerken gebeurt meestal in een omgeving die een van de deelnemers aanmaakt – vaak in MS Teams – en waarin de anderen vervolgens aansluiten. In de praktijk werkt die ad hoc samenwerking over het algemeen prima. Maar wie is er verantwoordelijk voor de online omgeving zodra een project is afgerond? Wat gebeurt er als de beheerder de community of instelling verlaat? En haal je met MS Teams wel het meeste uit je samenwerking? SURF deed een verkenning. In dit blog lees je de belangrijkste conclusies en aanbevelingen. Je krijgt ook een beknopte keuzehulp voor een online samenwerkingsomgeving.

 9. Video - Een ( menselijke ) chat over ChatGPT door Thomas van Osch

  Wat is de techniek achter ChatGPT en hoe werkt het? Machine learning adviseur Thomas van Osch legt het ons uit.  Je kan de slides hier vinden.

 10. Video - Let's have a (human) chat on ChatGPT by Thomas van Osch

  What is the technology behind ChatGPT and how does it work? Machine learning consultant Thomas van Osch explains it to us.  You can find the used slides here.