Ga naar 'Home'

Artikelen

1002 artikelen

 1. Congres “Virtually Real 2021” Een bijeenkomst over AR en VR in het hoger onderwijs

  Op vrijdag 12 november 2021 organiseert de SIG Virtuality, een netwerk voor kennisdeling in het Hoger Onderwijs, op de Christelijke Hogeschool te Ede een dag met een serie workshops rond VR/AR. Op deze landelijke dag zullen docenten en ontwikkelaars in het HO elkaar ontmoeten om de kansen te ervaren rond Virtual Reality en Augmented Reality, tegenwoordig samengevat in de term XR (extended reality). Het thema is Virtually Real 2021: wat kan XR technologie ons in het onderwijs geven nu we naar intensiever (online) onderwijs toe moeten? Is VR bijvoorbeeld een aanvullende oplossing voor offline praktijkonderwijs? Welke ontwikkelingen zijn er op dit gebied en wat kunnen we concreet van (online) 3D technologie verwachten? Waar zien we het gebruik van simulaties en gaming rond en met XR? Op deze dag komen niet alleen deze vragen aan bod, maar ook zullen de deelnemers een groot aantal toepassingen in het onderwijs kunnen ervaren. Met presentaties en demonstraties wordt weer duidelijk dat het gebruik van deze technologie een duurzame plek in het onderwijs heeft gekregen, op kleine schaal maar met grote impact. Voor aanmelden: Inschrijflink (gratis deelname) Voor programma: zie hieronder. Overige vragen: XRcongres@che.nl  
  XR congres met virtuele toepassingen in het HO
 2. SURF Onderwijsdagen 2021: mooi programma

  De SURF Onderwijsdagen 2021 staan voor de deur. Op dinsdag 9 en woensdag 10 november zijn docenten, bestuurders, iCoaches, onderwijs- en IT-managers, programmamanagers, zoneleden, ach eigenlijk iedereen die een hart heeft voor onderwijsvernieuwing met ICT weer FYSIEK welkom in Den Bosch. 
  Bloeispurt: plaatje met veel bloemen
 3. Highlights webinar 8 oktober: Vaardigheden aanleren in een virtuele werkplaats

  Heb je op 8 oktober het webinar over online vaardigheden aanleren in een virtuele werkplaats gemist? De werkgroep Online onderwijs in praktijkvaardigheden van het Versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT vertelde over hoe je studenten succesvol kan opleiden in een online feedbackomgeving – inclusief voorbeelden uit de praktijk. Want hoe zien dit soort virtuele werkplaatsen eruit? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat betekent het voor het hoger onderwijs? Dat en meer lees je in dit verslag.  In dit webinar presenteren de Open Universiteit en Universteit van Twente twee praktijkvoorbeelden van werken in een online omgeving. Deze projecten zijn mogelijk gemaakt door deelname aan de Stimuleringsregeling open en online onderwijs.
  Een persoon zit achter de laptop en typt.
 4. Infographic: tools voor onderwijsinnovatie met ICT in één overzicht

  Het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT werkt aan de kansen die digitalisering biedt voor het hoger onderwijs. Onder andere door instrumenten en tools beschikbaar te stellen. Welke dat zijn en waar je ze voor kan inzetten? De 22 tools vind je vanaf nu in één infographic. Verschillende thema's rondom onderwijsinnovatie met ICT komen aan bod: van het gebruik van digitale (open) leermaterialen tot aan professionalisering van docenten. Maar ook het vormgeven van (blended, hybride en online) onderwijs. Die tools zet ik in dit artikel voor je uiteen.
  Een infographic met een overzicht van tools en instrumenten van het Versnellingsplan.
 5. Passende studiekeuze en gemotiveerd blijven, hoe pak je dat aan?

  Hoe ondersteun je studenten bij het maken van passende studiekeuzes? Hoe motiveer je studenten om een studie te starten en aangehaakt te blijven? Met dit artikel zetten we de tips, tools en gedeelde aanpakken rondom deze topics, vanuit de bijeenkomst van het Landelijk netwerk Studentenwelzijn,  kort uiteen. De bijeenkomst vond plaats op 16 september jl. met een mooie opkomst van ruim 130 deelnemers.  
  drie studenten zitten met laptop lachend aan tafel
 6. Webinar 10 december: Studenten effectief begeleiden bij veldwerk

  Wat zijn effectieve vormen van begeleiden van studenten als je dit online wilt doen? Bijvoorbeeld als je studenten wilt voorbereiden op veldwerk en hen just-in-time informatie wilt vertrekken. Begeleiden en feedback geven kan op verschillende manieren. Wageningen University and Research en de Universiteit van Utrecht onderzochten twee vormen van begeleiden en feedback geven op afstand. In dit laatste deel van de vierluik over digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden bespreken we deze praktische oplossingen.
  Webinar 10 december: Studenten effectief begeleiden bij veldwerk
 7. Ontdek welke experts spreken op de SURF Onderwijsdagen 2021

  Hoe zetten we na de groeispurt in het onderwijs een bloeispurt van ICT-vernieuwing in gang? Hoe organiseren we het onderwijs van morgen? Doe nieuwe ideeën op, luister naar succesverhalen en ontmoet inspirerende vakgenoten en leveranciers tijdens de 23e SURF Onderwijsdagen op 9 & 10 november. Het draait meer dan ooit om het ontmoeten en in gesprek gaan met elkaar! Door het delen van onze lessen en kennis maken we samen die stap voorwaarts.
  SURF Onderwijsdagen
 8. Webinar Inventarisatie kennisproducten learning analytics

  Onderwijsinstellingen die met learning analytics aan de slag gaan lopen tegen bepaalde drempels op. Denk aan vraagstukken zoals privacy en ethiek, didactiek, techniek enzovoorts. Het afgelopen decennium zijn de nodige kennisproducten (stappenplannen, trainingen, datasets etc.) ontwikkeld om deze drempels te overwinnen. In opdracht van SURF is onderzocht welke kennisproducten voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn en tijdens welke fase van implementatie deze ingezet kunnen worden. Op maandag 11 oktober van 14:00 tot 15:00 is er een webinar rondom dit onderzoek. In het webinar worden de voorlopige resultaten gepresenteerd. Voorlopig, want het publiek wordt uitgenodigd om met extra suggesties en aanvullingen te komen. Meer informatie en inschrijven kan via https://www.surf.nl/agenda/inventarisatie-kennisproducten-learning-analytics
  Studenten op computers
 9. Alles is blended – blended onderwijs in de praktijk deel 2: fysieke werkcolleges als motivator, de rest online

  Blended onderwijs. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeggen experts. Het is een kwestie van doen, zeggen enthousiaste docenten. Alles is in feite blended, zo schrijft Barend Last. Het gaat om de uitgekiende mix van waardevolle werkvormen die passen bij de leerdoelen. Wat is blended onderwijs dan in de praktijk? Hoe geven docenten dat vorm? In deze reeks nemen we je mee in een aantal inspirerende voorbeelden. Deze week deel twee waarin Dr. Marleen Verstege vertelt over de ideale blend van online hoorcolleges en fysieke werkcolleges - en wat dat opleverde.
  klueren verf die zich met elkaar mengen
 10. Dag van de leraar; hier word je blij van

  Gefeliciteerd! Het is de Dag van de Leraar. Vandaag zetten we een aantal docenten in het zonnetje die hun ervaringen met blended onderwijs graag met iedereen delen via LinkedIn. Want: blended, dat is wel zo'n beetje dé term van dit moment. Hoe smeed je die mix van online en offline werkvormen logisch aan elkaar, zodat studenten dat leren wat ze nodig hebben om te kunnen worden wie ze willen zijn? Onderstaande docenten hebben daar wel ideeën over. 
  Logo dag van de leraar. Soort appeltje van letters