Ga naar 'Home'

Artikelen

817 artikelen

 1. Natgeregend? Eigen schuld! Over onvoorziene gevolgen van technologie

  Het onderwijs digitaliseert steeds sneller, onder andere aangewakkerd door COVID-19. Bij digitalisering wordt niet zelden gebruik gemaakt van technologieën die enige controverse hebben doen opwaaien. Zo is er bijvoorbeeld software voor online proctoring die discrimineert op huidskleur. Elders worden big data en algoritmen gebruikt om schooluitval te voorspellen, waardoor leerlingen die nog nooit een dag school hebben gemist, een ongemakkelijk bezoekje krijgen. Deze voorbeelden laten duidelijk zien dat technologie impact heeft op ons en de wereld waarin wij leven. Die impact gaat altijd verder dan het doel waar de technologie oorspronkelijk voor is bedacht en kan mogelijk desastreuze gevolgen hebben voor een individu of de maatschappij. Kun je die negatieve impact voorkomen, en wat moet daarvoor gebeuren? Op de SURF Onderwijsdagen 2020 nodigde ik 2 experts uit om hierover te reflecteren. Hieronder volgt een samenvatting van deze sessie. Je kunt ook de opname van de sessie terugkijken.
  Screenshot van presentatie tijdens Onderwijsdagen 2020
 2. Hoe minister Van Engelshoven bijdraagt aan de digitalisering van het onderwijs

  “Digitalisering is een krachtig middel om de onderwijskwaliteit te verhogen”, aldus minister Ingrid van Engelshoven van OCW, die deelnam aan de opening van de SURF Onderwijsdagen 2020 op 7 en 8 december. Daaruit blijkt dat zij het met SURF en de onderwijsinstellingen eens is dat digitalisering de toekomst (en ook het heden) is. Tijdens het online gesprek stelden deelnemers in de chat vragen aan de minister. Helaas was er geen tijd om op alle vragen in te gaan, maar in deze blogpost lees je de antwoorden van de minister op de gestelde vragen.
  Minister van Engelshoven tijdens de SURF Onderwijsdagen 2020
 3. SURF Netwerk Dashboard - nieuwe functionaliteit

  Vorige week voerden we een grote update door in het SURF Netwerk Dashboard. Na de update in september waarin de navigatie flink is verbeterd, hebben we in deze update de volgende functionaliteit toegevoegd:   Tijdlijn voor Storing en Onderhoud - overzichtelijke lijstview van alle tickets SURFfirewall toegevoegd IP-prefixen uitgelicht met een tegel op de startpagina
  Screenshot van Tijdlijn voor Storing en Onderhoud
 4. Maak van inclusie een prioriTIJD! - ECIO-congres 8 februari 2021

  Inspirerend is het ondernemerschap tijdens de coronacrisis binnen het hoger onderwijs: het versneld vormgeven van online onderwijs en het in verbinding blijven met de studenten. Inclusief onderwijs is hierbij urgenter dan ooit tevoren.  Denk aan duurzame aandacht voor gelijke kansen, passend bij de gezondheid en belastbaarheid van elke student. Tal van goede initiatieven zijn op touw gezet. Nu heeft het prioriTIJD om door te pakken! 
  studenten in een kring, kijkend in de camera, van onderaf gezien
 5. Koffie break met Jasper Hooimeijer: 'Ik zie wel kansen voor hybride onderwijs aan kleine groepen.'

  Steeds meer instellingen bouwen één of meer onderwijsruimtes om voor synchroon hybride onderwijs. Bij synchroon hybride onderwijs (hier verder voor het gemak hybride onderwijs genoemd) is een klein deel van de studenten in de onderwijsruimte aanwezig en volgt een groter deel de bijeenkomst op hetzelfde moment thuis. De grote uitdaging voor de docent: hoe kun je beide werelden goed met elkaar te verbinden? Vooral de studenten thuis dreigen minder aandacht te krijgen. Maar met een aantal makkelijke oplossingen is dit te voorkomen.
  Koffie break met Jasper Hooijmeijer
 6. Lancering doe-meer-met-studiedata.nl

  Wil je aan de slag met studiedata? Woon dan de lancering van de website doe-meer-met-studiedata.nl bij! Donderdag 4 februari 10.00-11.00 Woon hier de lancering bij!
  Homepagina van studiedata website en qr code naar evenement
 7. Onderwijsinnovatie als Ethische Opdracht

  De ontwikkelingen op het gebied van informatie-, nano, bio- en neurotechnologie bepalen de moderne toekomstvoorspellingen. Veel van deze voorspellingen schetsen een beeld van onderworpenheid van de mens aan zijn eigen technologie. Voorspeld wordt dat Moeder Aarde niet langer dient als natuurlijke woonplaats voor de mens. Dankzij technisch ingrijpen zal Homo faber zijn woonplaats transformeren tot Spaceship Earth. De biotoop wordt een technotoop. Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid zijn hierin sterk ingeperkt. Het contrast tussen de huidige humanistische nadruk op vrijheid en verantwoordelijkheid enerzijds en de voorspelde menselijke onderworpenheid anderzijds. Zal het humanistische vormingsideaal het gaandeweg afleggen tegen het technologische maakbaarheidsideaal? Wat betekent dit voor de huidige westerse cultuur en haar liberaal-humanistische uitgangspunten? Ondergraaft de onontkoombaarheid het belang en de waarde van de huidige maatschappelijke instituties? Wat zal voor het individu nog de rol zijn van onze huidige morele waarden? Is er nog wel sprake van een authentiek individu? Wat betekent het voor de toekomstige mens om 'mens' te zijn? In dit essay staan enkele specifieke vragen centraal. Wat betekent dit voor het toekomstige onderwijs? Hoe kan het onderwijs bemiddelen tussen mens en techniek? En wat betekent dit specifiek voor het beroepsonderwijs? Dit is deel 1 van een tweeluik. Naar verwachting zal deel 2 omstreeks december 2021 verschijnen. 
  Toekomstig onderwijs
 8. Mosaic Active Learning Initiative Webinars

  Met het Mosaic-programma heeft de Indiana University het actief en samenwerkend leren naar een hoger niveau getild. Het Mosaic initiative ondersteunt en experimenteert met onderwijs in innovatieve Learning Spaces. Daarbij voeren ze onderzoek uit op het gebied van ruimte, technologie en pedagogiek. Ze delen graag de geleerde lessen van de afgelopen 5 jaar in een serie van 3 webinars. 
  logo Mosaic