Ga naar 'Home'

Artikelen

1899 artikelen

 1. Uitnodiging: workshop over het implementeren en opschalen van learning analytics

  De SIG LA nodigt je uit voor een verdiepende sessie over het implementeren en opschalen van learning analytics op vrijdag 18 oktober van 9.00-13.00 uur. Daarvoor maken we gebruik van de ervaringen en kennis die we in onze SIG hebben.

 2. Exploring infrastructure for Dutch speech recognition

  Recent advancements in AI have reshaped the landscape of automatic speech recognition (ASR). Models like Whisper are praised for their accurate transcriptions. However, questions remain about their performance under atypical conditions. How effective are these systems with dialects, or when capturing speech from children, or non-native speakers? What is their accuracy in environments with multiple speakers or significant background noise? Additionally, handling large volumes of speech data can be challenging in terms of infrastructure. What are the optimal strategies for managing these large-scale transcription tasks in a structured and efficient manner?

 3. Hackathon AI: Professionalisering done right

  Stel je voor: een zaal vol gedreven onderwijsmensen die drie dagen lang hun tanden zetten in de vraag hoe AI het onderwijs kan verbeteren. Klinkt als een recept voor innovatie, toch? Welnu, dat is precies wat er gebeurde tijdens de recente AI Hackathon van de Universiteit Twente en de Nederlandse AI Coalitie. Ik mocht er een inspiratiesessie geven, wat erg leuk was om te doen.

 4. Tien keer terugblikken: Lees mee over AI, tools, blended learning en meer

  Nu de vakantieperiode weer aanbreekt, blikken we als Vraagbaak Online Onderwijs terug en zetten we de meest gelezen artikelen op een rij. Het ging het afgelopen half jaar veel over AI, tools, blended learning en toetsen. Maar ook over interactieve lesmethodes, leermaterialen en ontwerpmethodieken. We lichten al deze artikelen nog eens kort voor je uit.

 5. Terugblik Nationale XR dag

  De Nationale XR dag op de Universiteit van Twente was een wervelwind van enthousiasme en samenwerking. Voortbouwend op het succes van de vorige editie op de TU Delft, bracht het uitverkochte evenement ook dit jaar XR-enthousiastelingen uit heel Nederland samen. De dag was gevuld met netwerkmogelijkheden, projectpresentaties en de presentatie van het XR-trendrapport. De hele dag zat vol enthousiasme, rondspringende ideeën en die bruisende energie die je krijgt als gepassioneerde mensen samenkomen. In dit artikel nemen de leden van de Npuls pilothub XR je mee in de highlights van hun sessies.

 6. Maak introductieweek inclusief: iedereen verdient een goede start

  Een introductieweek is voor velen een tijd van gezelligheid en nieuwe ontmoetingen. Echter voor studenten met een ondersteuningsbehoefte kan het juist extra belemmerend zijn.

 7. De kunst van het innoveren bij het Comeniusfestival

  Door Franka van de Wijdeven en Sjieuwke Dankert Op donderdag 27 juni was de 5e editie van het ComeniusFestival. Het thema van deze editie: ‘De kunst van het innoveren in het onderwijs’. De Vraagbaak Online Onderwijs was er weer bij en we bezochten enkele van de ruim 30 kennissessies. Lees het verslag met enkele highlights van deze dag.

 8. PACE: Innovatieve onderwijsaanpak voor de gezondheidszorg

  Het onderwijsconcept PACE (Physiotherapy Advanced Collaborative Education), ontwikkeld door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), helpt studenten zich voor te bereiden op de toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg. Dankzij PACE groeien studenten uit tot veerkrachtige en effectieve zorgprofessionals.

 9. Inclusief online afstudeercafé

  De Hogeschool van Amsterdam heeft met de online leer- en ontmoetingsruimte, het afstudeercafé, een werkwijze ontwikkeld voor studenten pedagogiek in de afstudeerfase. Deze leer- en ontmoetingsruimte biedt wekelijkse online meetings in kleine groepen, wat een waardevolle structuur en ondersteuning biedt aan studenten. Een toegewijde docent fungeert als online coach en begeleider, wat cruciaal is voor het succes van de studenten. Dit artikel belicht de werking, voordelen en kernattitudes van de docent voor deze benadering.

 10. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 21: Het effect van keuzevrijheid in de combinatie van traditioneel en online onderwijs

  Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning, en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar waar haal je de tijd vandaan om die kennis tot je te nemen? Hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 21 in de reeks. English follows Dutch