Ga naar 'Home'

Artikelen

2005 artikelen

  1. Practoraat Digitale Pedagogiek en Didactiek: Wat werkt wel en niet bij inzet van technologie in mbo-onderwijs?

    Sinds 2021 heeft het VISTA college een practoraat Digitale Pedagogiek en Didaktiek. Practor Inne Vandyck onderzoekt samen met docent-onderzoekers wat wel en niet werkt bij het inzetten van technologie in het mbo-onderwijs. Zo werkt VISTA evidence informed aan “toponderwijs voor morgen”. Vandyck vertelt wat het practoraat onderzoekt en wat dat oplevert. Op 6 februari presenteert het practoraat de eerste inzichten uit het onderzoek op een symposium.

  2. VU Amsterdam en Universiteit van Amsterdam lanceren AI Maturity in Education Scan (AIMES)

    De AI Maturity in Education Scan (AIMES) is ontworpen om de AI-vaardigheden van docenten, opleidingsdirecteuren en faculteitsbestuurders verder te versterken.

  3. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 24: Het belang van zelfregulerend leren bij blended learning

    Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 24 in de reeks. English follows Dutch

  4. Wij zoeken een nieuw mbo-lid voor de SIG learning analytics

    Voor de SIG Learning Analytics zijn we op zoek naar een nieuwe collega die werkzaam is in het mbo. 

  5. Stages voorbereiden met Extended Reality vergroot motivatie studenten

    Het Deltion College is een van de zes instellingen die voor het Erasmus+-project Game On - Level Up een virtuele educatieve game ontwikkelt. Met de game van Deltion oefenen studenten Travel, Leisure & Hospitality gespreksvaardigheden om zich voor te bereiden op hun stage. Dit vergroot hun betrokkenheid en motivatie, vertelt Diane Smits, projectleider en adviseur onderwijsinnovatie.

  6. Education Spaces Viewer van de TU Delft beschikbaar voor derden middels licentie

    De TU Delft heeft een online zaalcatalogus in gebruik zodat docenten vooraf het college kunnen inzien hoe een onderwijszaal is ingedeeld en welke faciliteiten daarin beschikbaar zijn. De opzet van deze applicatie werd onder andere ingegeven door een docent die in 2014 was ingeroosterd in een niet-bij-de-werkvorm-passende onderwijsruimte, zie [Column] Baalzaal.

  7. “Met Xerte maak je mini-websites en interactieve online modules”

    “Xerte kan heel veel. En het fijne is dat je als gebruiker invloed hebt op de functionaliteiten omdat het open source software is. Er bestaat ook een levendige Xerte-community waarin iedereen graag kennis deelt en elkaar helpt.” Aan het woord is Corine Martens-Martens, adviseur onderwijsontwikkeling bij het Deltion College. Zij vertelt over de voordelen van de tool Xerte.

  8. Open medisch onderwijs: Kwaliteitsboost en Peer Review voor Virtuele Patiënten

    De Nederlandse geneeskundeopleidingen delen al ruim vijftien jaar hun leermaterialen via medischonderwijs.nl. Dit platform levert veel op, maar volgens Mathijs Doets, adviseur e-learning bij het Erasmus MC, is er ruimte voor verbetering. Hij vertelt wat er nodig is om ervoor te zorgen dat arts-docenten meer open leermaterialen gaan maken én gebruiken. Een van de plannen is om voor de collectie Virtuele Patiënten actiever te gaan werken met peer review en een kwaliteitsstempel.

  9. Taskmaster: een GPT Chatbot die alle opdrachten leuk maakt en studenten motiveert

    Studenten vinden studieopdrachten vaak saai, omdat ze onvoldoende aansluiten bij hun belevingswereld. Daarom stelden docenten Sander de Groot en Martijn Brouwer zich ten doel “een robot te bouwen die alle opdrachten leuk maakt, zodat studenten actief meedoen”. De GPT Chatbot ‘Taskmaster’ die opdrachten personaliseert is het resultaat.

  10. Tegenlicht docu: het internet in crisis

    Goede documentaire van #tegenlicht over 'het internet in crisis