Ga naar 'Open Education'

Alle artikelen van Open Education

158 artikelen

 1. Open Education Week 2024: Activiteiten in Nederland

  Van 4 tot 8 maart is het weer zover: deze week staat wereldwijd in het teken van het jaarlijkse Open Education Week. Tijdens deze week wordt met onder andere events, workshops, webinars en sessies open onderwijs in de spotlights gezet. Elk jaar doen ook Nederlandse instellingen hieraan mee. Wat zijn jouw plannen? Laat het ons weten! 

 2. HAN visie op digitale leermaterialen

  Op de HAN University of Applied Sciences loopt sinds januari 2023 het twaalf jaar durende verandertraject “Aanpak Digitale Leermaterialen” (zie ook deze blog). Tijdens dit traject hebben we als doelstelling om digitale leermaterialen op de HAN gemakkelijk toegankelijk en deelbaar te maken. Daarnaast hebben we ook de ambitie om op de HAN een breed aanbod te hebben aan (zowel open als commerciële) digitale leermaterialen zodat studenten zo goed mogelijk kunnen leren en docenten zo goed mogelijk hun onderwijs kunnen geven. Op dit moment zijn we in het verandertraject “Aanpak Digitale Leermaterialen” bezig met de eerste twee jaar, waarin we ons in de initiatiefase begeven van het totale verandertraject. Een belangrijke eerste stap om te komen tot de juiste lijnen in het verandertraject was het beschrijven een HAN visie op digitale leermaterialen. Het beschrijven van zo'n visie was nodig om de ambitie en doelen van het verandertraject te koppelen aan de koers die op dit moment wordt gevaren op de HAN en landelijk in bijvoorbeeld Npuls. De HAN brede visie op digitale leermaterialen is nu gereed! Je leest er alles over en vind ook de links naar de visie en toelichting erop in deze blog: https://blog3.han.nl/hanicto/han-visie-op-digitale-leermaterialen/

 3. Ga je ook naar Open Education Conference (OER 24)?

  Van 27 t/m 28 maart 2024 organiseert ALT (Association for Learning Technology) weer de Open Education Conference (OER 24). Je doet hier kennis en inzichten op rond onderzoek, praktijk en beleid op het gebied van Open Education. De afgelopen editie was zo'n succes dat we er in 2024 weer bij zijn. Ben jij ook van plan te gaan? Laat het ons weten via de community edusources!

 4. Call for proposals OER24

  Heb je gezien dat je nog tot 12 november 2023 een proposal in kunt dienen?

 5. Open leermaterialen gebruiken | deel 3: hergebruik van open leermaterialen door docenten én studenten

  Twintig jaar geleden al begonnen de eerste universiteiten en hogescholen met het delen van hun onderwijsmaterialen als Open Educational Resources (OER). Er zijn de laatste jaren steeds meer mogelijkheden gekomen om onderwijs en leermaterialen met elkaar te delen. En het aanbod van digitale leermaterialen is mede door de coronapandemie bovendien enorm toegenomen. Toch is gebruik en hergebruik van open leermaterialen nog geen gemeengoed. In deze driedelige serie lees je daarom meer over het nut van open leermaterialen, de kracht van vakcommunity’s, hergebruik van open leermaterialen en de kansen van Open Pedagogy. Dit is deel drie.

 6. EMBED gebruikers gezocht

  Voor een eventueel vervolgproject van EMBED (the European Maturity Model for Blended Education) zijn we opzoek naar gebruikers van dit model.

 7. Open leermaterialen (her)gebruiken | deel 2: Het voordeel van vakcommunity’s

  Twintig jaar geleden al begonnen de eerste universiteiten en hogescholen met het delen van hun onderwijsmaterialen als Open Educational Resources (OER). Er zijn de laatste jaren steeds meer mogelijkheden gekomen om onderwijs en leermaterialen met elkaar te delen. En het aanbod van digitale leermaterialen is mede door de coronapandemie bovendien enorm toegenomen. Toch is gebruik en hergebruik van open leermaterialen nog geen gemeengoed. In deze driedelige serie lees je daarom meer over het nut van open leermaterialen, de kracht van vakcommunity’s, hergebruik van open leermaterialen en de kansen van open pedagogy. Dit is deel twee.

 8. ‘Digitalisering prikkelt mijn creativiteit’ | Gillian Saunders' kijk op onderwijsinnovatie

  Kijk op onderwijsinnovatie | dr. ir. Gillian N. Saunders-Smits  Op welke manier helpt digitalisering bij het innoveren van het onderwijs? En hoe zal het hoger onderwijs veranderen door alle (nieuwe) mogelijkheden? Wij vroegen het aan Gillian Saunders, docent aan de faculteit Mechanical Engineering van de TU Delft. “Docenten durven meer te experimenteren als er goede ondersteuning is.”

 9. Rol onderwijskundige ict-professionals onder de loep

  Werk jij mee aan een onderzoek van SURF om de rol van onderwijskundige ICT-professionals bij het gebruik van open leermaterialen te verkennen? De focus ligt hierbij niet op de docent, maar juist de mensen die de docent ondersteunen bij het (vorm)geven van onderwijs in mbo-, hbo- en wo-instellingen.  English version below 

 10. HAN Verandertraject "aanpak digitale leermaterialen"

  Sinds maart 2023 is het verandertraject "Aanpak Digitale Leermaterialen" van start gegaan. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om het open delen en gebruiken van leermaterialen op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zo goed mogelijk te organiseren en te faciliteren. In het kader van dit traject zijn er twee informatieve blogs geschreven. De eerste blog gaat over hoe men gekomen is tot HAN brede definities voor open en digitale leermaterialen. Lees de blog hier: https://blog3.han.nl/hanicto/han-definities-digitale-leermaterialen/ Hierin wordt beschreven welke overwegingen en stappen hebben geleid tot de vaststelling van deze definities. De tweede blog werpt een blik op hoe de HAN concreet aan de slag gaat binnen het verandertraject "Aanpak Digitale Leermaterialen." Hierin worden de acties belicht die worden ingezet om de doelstellingen van het traject te bereiken. Lees deze blog hier: https://blog3.han.nl/hanicto/een-stap-naar-de-toekomst-van-onderwijs-het-verandertraject-aanpak-digitale-leermaterialen-bij-de-han/ Wilt u meer informatie over het verandertraject of heeft u suggesties of opmerkingen, neem dan contact op met ons via: aanpakdigitaleleermaterialen@han.nl. Houd ook onze website in de gaten voor meer opgeleverde producten: https://www.han.nl/onderwijsondersteuning/leren-werken-met-ict/leermate…;