Toolkit van de maand – Toolkit ontwerpreis blended leren van Curio

Ben je op zoek naar activerende werkvormen? En wat zijn handige online tools? Hoe zet je een blended vak op? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit uit voor blended en online onderwijs. Deze keer is dat de ‘Toolkit ontwerpreis blended leren’ van Curio.

de ontwerpreis

Een ontwerpreis van A tot Z

De Toolkit ontwerpreis blended leren van Curio neemt je mee langs alle stappen van blended onderwijsontwerp. Curio is een grote onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs in West-Brabant, van vmbo tot mbo en volwassenenonderwijs. Daarmee is de toolkit niet alleen interessant voor docenten en onderwijsontwerpers uit mbo, hbo en wo, maar ook voor onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs.

Goed beschouwd dekt toolkit de lading niet van deze zeer complete, interactieve en mooi vormgegeven pdf. Het is een ontwerpreis die begint bij de basis: Curio’s visie op onderwijs en de plek van blended leren daarin, ontwerpprincipes en de (Curio) definitie van blended learning. Bovendien wordt je door de opzet van de ontwerpreis af en toe ook gedwongen om even uit te zoomen en te kijken naar het grotere geheel. De hele toolkit ontwerpreis is vrij toegankelijk en te gebruiken dankzij de cc by-licentie.

Alle informatie bij elkaar op een plek

Na de visie en ontwerpprincipes neemt de toolkit je mee in het creëren van leeruitkomsten en het principe van constructive alignment, de functies van onderwijs en het opzetten van een goede structuur. Daarbij is aandacht voor locaties van leren, synchroon of asynchroon leren en de verdeling van online en offline leren. Uitleg en voorbeelden van activerende werkvormen horen hier ook bij. Bijzonder handig zijn alle links in de pdf van de ontwerpreis: zo heb je alle voorbeelden, extra uitleg en informatie bij elkaar. De links verwijzen naar interne en externe relevante bronnen, zoals boeken, de website van Vernieuwenderwijs, de 12 Bouwstenen voor effectieve didactiek, SURF maar ook websites en toolkits van andere onderwijsinstellingen.

Compacte en complete toolkit voor blended ontwerp

Naast de basis biedt de toolkit veel handvatten voor wat er allemaal nog meer komt kijken bij het ontwerpen van blended onderwijs. Zo is er aandacht voor vormen van feedback geven, hybride onderwijs en de hybrid virtual classroom, de digitale leeromgeving, motiveren en socialiseren. En ook evalueren en het benutten van studiedata komt aan bod. En natuurlijk bevat de toolkit uitleg over activerende didactiek en tools en daarnaast veel voorbeelden en practices.

Omslagfoto door Dan Cristian Pădureț via Unsplash

Eerder verschenen in deze serie:

Auteur

| Onderwijskundig schrijver @ SURF | community coach @ HvA | Eigen…

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties

Gerelateerde artikelen