THEMA | Faciliteren en ondersteunen van docenten

In dit thema verzamelen we links naar handige overzichten om docenten te ondersteunen en op weg te helpen. We verwijzen naar de belangrijkste artikelen op het forum en verwerken informatie en tips die we binnenkrijgen zo snel mogelijk in dit overzicht.  Deze pagina wordt dus regelmatig bijgewerkt.

Wil je een vraag stellen aan collega's in de sector? Of heb je een punt van discussie dat je graag met anderen bespreekt? Ga dan naar het forum en post je vraag. Je kunt hier ook reageren op de vragen van anderen. Ook hier meld je je aan met je instellingsaccount om deel te kunnen nemen. Nog geen antwoord? Mail je vraag naar VraagbaakOnlineOnderwijs@surfnet.nl.

Hoe geven we online onderwijs op de lange(re) termijn kwalitatief goed vorm?

Na de eerste periode van snel omschakelen, alle ballen in de lucht houden en iedereen aan boord proberen te houden, is het voor instellingen tijd om vooruit te kijken. Hoe ziet de nabije toekomst van het hoger onderwijs eruit? Welke scenario's zijn denkbaar en hoe werk je die uit?

Hoe blijf ik op de hoogte van actuele ontwikkelingen in andere instellingen?

Woon onze webinars bij of kijk ze terug, de volgende webinars zijn geweest of gepland:

Welke websites, guides, toolboxes, magazines bieden universiteiten en hogescholen zelf aan?

Wat zijn relevante blogs en artikelen om te delen met docenten?

Waar vind ik (gratis) cursussen?

Is er een overzicht van beschikbare tools en applicaties die docenten kunnen gebruiken?

Zijn er voorbeelden uit andere onderwijssectoren?

  • Ook Kennisnet heeft naar aanleiding van de sluiting van scholen de website lesopafstand.nl gelanceerd met best practices voor po, vo en mbo over online leren. 

Zijn er voorbeelden uit het buitenland?

Hoe zorgen we voor inclusief onderwijs op afstand?

  • Instellingen verplicht zijn hun onderwijs toegankelijk te maken voor alle studenten, dus ook studenten met een functiebeperking. Ook bij online onderwijs moeten docenten hier dus rekening mee houden. Het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) biedt concrete tips en richtlijnen voor digitale toegankelijkheid van je onderwijs. Lees meer in dit artikel.

En verder

Laatst aangepast door Marian Kat-de Jong - 5 juni 2020 21:00

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 5 reacties

Gerelateerde artikelen