Tips en tools van de VU | Toolkit van de maand

Ben je op zoek naar activerende werkvormen en handige online tools? Wil je weten hoe je je een blended vak opzet? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit uit voor blended en online onderwijs. Deze maand belichten we niet één, maar twee toolkits: de website Activerend Blended Onderwijs de ‘VU Education Lab Knowledge Base’. 

Deze twee platforms van de Vrije Universiteit (VU) vormen een volledige toolkit voor docenten die hun repertoire aan doceermethoden en technieken voor activerend blended onderwijs willen vergroten. Je kunt er je bestaande kennis mee verrijken, maar je vindt er ook praktische tools voor in je onderwijs. Beide sites zijn mogelijk gemaakt door het VU Centre for Teaching & Learning (VU CTL) 

Van goed onderbouwde tips... 

De toolkit Activerend Blended Onderwijs biedt een breed scala aan onderwerpen, van activerend blended onderwijs tot diversiteit en inclusiviteit. Bij elk onderwerp vind je een aantal tips. De ‘tipreeks’ is destijds gestart als onderdeel van het project Activerend Blended Onderwijs om de nieuwe onderwijsvisie van de VU te helpen realiseren. In dit VU-brede project zijn faculteiten en opleidingen volop bezig om in hun programma’s face-to-face en online onderwijs optimaal te combineren voor aantrekkelijk en effectief onderwijs. “We willen als expertisecentrum verder gaan dan alleen het delen van theorieën," zegt Silvester Draaijer, programmamanager van de VU Onderwijswerkplaats. “Elke tip is zorgvuldig gebaseerd op literatuur en bewezen onderwijskundige principes. 

In de toolkit lees je meer over de volgende thema's: 

  • Activerend Blended Onderwijs: technieken om studenten actief te betrekken, zoals het creëren van een veilig leerklimaat waarin studenten hun stem durven laten horen. 

  • Onderwijstools en AI: hoe laat je AI-tools voor je werken? Maar ook: hoe leer je studenten AI in te zetten tijdens hun studie? 

  • Onderwijsontwerp: leer een supercursus te ontwerpen of ga aan de slag met het maken van een aantrekkelijke planning voor studenten. 

  • Toetsing en Beoordeling: vind tips die je helpen tijd te besparen. 

  • Peerfeedback: leer meer over constructieve feedback en check de do’s en don’ts 

  • Betrokkenheid en motivatie van studenten: veel tips over hoe je de verbinding met je studenten versterkt. 

  • Diversiteit en inclusiviteit: strategieën om alle studenten, ongeacht hun achtergrond, te betrekken en te motiveren. 

...tot een overzicht van handige tools 

De VU Education Lab Knowledge Base is een mooie aanvulling op de tipreeks en ideaal voor wie op zoek is naar interactieve werkvormen, toetsvormen en EdTech-tools. Wat vind je er precies?  

  • AI-prompts voor onderwijsontwerp: een aantal kant-en-klare, uitgebreide en effectieve AI-prompts om je snel te helpen ideeën te genereren voor onderwijs en leren. 

  • Opdracht- en toetsvormen: een tool die je helpt ideeën op te doen voor opdracht- en toetsvormen die bij jouw situatie passen. 

  • Toetsvormen toetsvisie: een tool om je te helpen bij het ontwerpen van je eigen toetsing. 

  • Interactieve werkvormen: een overzicht van 226 verschillende werkvormen die docenten kunnen gebruiken om studenten te betrekken en actief te laten leren. 

  • EdTech-gereedschappen: van tools voor het creëren van interactieve quizzen tot informatie over het opnemen van kennisclips in de pop-up studio van de VU. 

  • Mixed Classroom-technieken: interventies en technieken die docenten helpen een inclusieve en stimulerende leeromgeving te creëren. 

Deze toolkit van de maand is vrij toegankelijk voor iedereen. De adviezen en tools zijn direct toepasbaar in diverse onderwijssettings en bieden een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van onderwijsvaardigheden. Met deze twee platforms stimuleert de Vrije Universiteit innovatie binnen het onderwijs. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de toolkit Activerend Blended Onderwijs en de VU Education Lab Knowledge Base.

Welke toolkit gebruik jij graag? Laat het ons hieronder weten en wie weet staat jouw toolkit de volgende keer op de Vraagbaak Online Onderwijs. 

 

Eerder verschenen in deze serie: 

Auteur

Reacties

Dit artikel heeft 0 reacties