Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

827 artikelen

  1. Onderzoek naar oefenen met hightech patiëntenpop: gaan studenten zelfverzekerder en beter voorbereid op stage?

    Stagelopen is voor studenten verpleegkunde vaak spannend en stressvol. Oefenen met een hightech patiëntenpop zorgt voor ruimte om te leren in een realistische omgeving zonder gevaar voor de patiënt. Helpt dit studenten ook om beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen aan hun stage te beginnen? Dat onderzoekt Daphne Vogel (Hogeschool Inholland) samen met zorg- en onderwijsinstellingen. Hoe onderzoekt ze dit en wat zijn de eerste indrukken? 

  2. Volg de Peergang Digitale Transformatie: maak met een collega een actieplan voor je instelling

    Wil jij digitale vernieuwing bij jouw onderwijsinstelling écht van de grond krijgen? Meld je dan als duo aan voor de Peergang Digitale Transformatie die Npuls en het Comenius netwerk je kosteloos aanbieden. Je werkt in duo’s - docent én docentondersteuner - aan je eigen vraagstuk (casus) en ontwikkelt een actieplan voor jouw instelling. Je leert van elkaar en van experts op het gebied van onder meer veranderkunde en digitale transformatie. Je kunt je aanmelden tot 30 mei 2025.

  3. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 27: Hybride en blended leren - vernieuwing, uitdaging en de toekomst

    Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 27 in de reeks. English follows Dutch

  4. UvA-docent Kees Haasnoot: ‘Met de interactietool Wooclap zet ik alle studenten tegelijk aan het denken’

    Hoe zorg je ervoor dat in grote werkgroepen alle studenten tegelijk nadenken? Docent Kees Haasnoot gebruikt hier de interactietool Wooclap voor. Hij laat studenten via de tool vragen beantwoorden, waarna hij de antwoorden met ze bespreekt. “Het gaat niet om het goede antwoord maar om de redenatie erachter.” Zijn advies: gebruik Wooclap als startpunt voor discussies.

  5. Opleiding OpenICT start pilot met de AI-gestuurde Feedback Companion

    De opleiding Open-ICT van de Hogeschool Utrecht start een pilot met de Feedback Companion. Deze door docent Pascal Mariany ontwikkelde AI-gestuurde feedbacktool kan studenten 24/7 feedback geven. De Feedback Companion maakt het ook mogelijk het leerproces nog beter te volgen, zegt opleidingsmanager Gert van Hardeveld. Waarom zet OpenICT de Feedback Companion in en hoe doe je dat verantwoord? Een gesprek met Pascal en Gert.

  6. Wat is een goede blend? Met de BlendBarometer maak je de kwaliteit van blended learning inzichtelijk

    Iedereen die onderwijs ontwikkelt, wil op enig moment graag weten of het goed is, of het wérkt. Hoe kun je dat meten? Judith Herrewijn en haar collega’s van Avans Hogeschool bogen zich over deze vraag en zo ontstond de BlendBarometer: “We ontwikkelen binnen Avans al vele jaren blended learning, maar hoe weten we of het goed is, en of de blend de juiste is?” 

  7. Hoe zorgen we ervoor dat onderwijsinstellingen minder afhankelijk worden van techbedrijven..? De best practice van de Universiteit Utrecht

    De rectoren van de Nederlandse universiteiten waarschuwden al in 2019 in de Volkskrant: Nederlandse onderwijsinstellingen zijn te afhankelijk van (big) techbedrijven. Ze vonden het tijd een grens te trekken. De Universiteit Utrecht (UU) pakte de handschoen op. In de aanbesteding voor een nieuw Learning Management System (LMS) maakte de UU ‘publieke waarden’ een apart gunningscriterium. Hoe pakte de UU dat aan? En wat kunnen andere onderwijsinstellingen hiervan leren?

  8. Kijk het webinar terug: Kan technologie bijdragen aan het verbeteren van studentenwelzijn?

    Veel studenten uit het mbo, hbo en wo ervaren stress, worstelen met eenzaamheid of met mentale problemen. Soms kampen ze ook met financiele problemen. Kunnen technologische hulpmiddelen ons helpen om dit tijdig te signaleren en om hulp te bieden? In het Vraagbaak-webinar op 28 maart 2025 lieten onze sprekers apps, modules en een een interactieve 360-graden beleving bij een tentoonstelling zien. Je kunt nu het webinar terugkijken en het artikel over de online module De Checkers lezen.

  9. Miriam Blaauboer (TU Delft) is Docent van het Jaar 2025

    “Het contact met de studenten, daar haal ik veel energie uit. Het is een eer om ze een stukje te mogen begeleiden in hun carrièrepad en leven. En tegelijkertijd leer ik zelf ook zo veel van studenten, door de vragen die ze stellen.” Aan het woord is Miriam Blaauboer, docent en onderzoeker aan de TU Delft. Zij mag zich vanaf nu Docent van het Jaar noemen.

  10. Studenten pleiten voor leerroutes zonder drempels: “De ontwikkeling van studenten moet centraal staan, niet het afstudeerrendement”

    Het moet makkelijker worden voor mbo-, hbo- en wo-studenten om hun eigen leerroutes samen te stellen, vinden studenten Salih Erdal en Giovanni Meijer. Er zijn nu veel barrières als studenten willen doorstromen of een eigen leerroute willen kiezen, weten ze. Giovanni: “Het draait nu te veel om het afstudeerrendement, in plaats van om hoe een student zich het best kan ontwikkelen.” Salih en Giovanni zijn enthousiast over de nieuwe, drempelvrije leerroutes die Npuls voorstelt.