Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

842 artikelen

  1. Hoe onderwijs je kritisch denken in het tijdperk van social media en AI?

    “Je kunt niet vrij zijn als je niet zelfstandig kunt denken”, zegt docent Vincent Hernot. Nu studenten AI kunnen gebruiken voor het schrijven van essays en veel informatie tot ons komt via social media, is kritisch denken belangrijker dan ooit. Daarom ontwikkelt Vincent met een Comenius Teaching Fellow beurs een module kritische vaardigheden voor de hbo-master eerstegraads lerarenopleiding. Hoe geeft hij dit vorm? 

  2. AI en kansengelijkheid: kansrijk of kansarm?

    Eind 2024 publiceerde Npuls de visie ‘AI en kansengelijkheid’. De belangrijkste boodschap van de visie: als we niets doen, neemt kansengelijkheid voor studenten door AI eerder af dan toe. Er is dus werk aan de winkel. In deze blogserie nemen we je mee in de manier waarop AI kan bijdragen aan eerlijke kansen in het onderwijs. En ook hoe onderwijsinstellingen AI kunnen gebruiken om studenten beter te begrijpen en te ondersteunen. Met aandacht voor de risico’s en praktische stappen voor instellingen om AI op een zorgvuldige en ethische manier toe te passen. Dit is deel 1 in de serie.

  3. AI-Reflectiechatbot ‘Holli’ leert studenten dieper reflecteren op hun handelen

    Het winnende idee van de Hackaton ‘AI in het Onderwijs’ was dit jaar de reflectiechatbot ‘Holli’. Deze AI-gestuurde reflectietool helpt studenten om hun reflectievaardigheden te verdiepen, vertelt Klaas-Jan Lammers, pabo-docent en onderzoeker bij Hogeschool Inholland. Hij zat in het team dat ‘Holli’ ontwikkelde. Waarom hebben pabo-studenten Holli nodig en hoe werkt Holli?  

  4. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 28: De impact van AI en LMS-integratie op het onderwijs

    Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 28 in de reeks. English follows Dutch

  5. Onderzoek naar AI-Geletterdheid bij Inholland: ‘Veel studenten zijn zich niet bewust dat AI fundamenteel anders werkt dan Google’

    “Studenten gebruiken AI nu vooral als hulpmiddel bij het studeren, nog niet als een transformatieve technologie. Het potentieel wordt onderbenut”, zegt pabo-docent-onderzoeker Klaas-Jan Lammers (Inholland). Hij onderzoekt met collega-onderzoekers wat nodig is om docenten en studenten AI-geletterd te maken. Ze doen onderzoek, organiseerden pre-AI-hackatons, en maakten deel uit van het team dat met reflectiechatbot ‘Holli’ de AI Hackaton 2025 won. Wat zijn de eerste onderzoeksbevindingen?

  6. AI Act Estafette: de tweebaansbenadering voor toetsen in het tijdperk van AI en de taxonomie van Bloom op zijn kop

    Bij de AI Act Estafette-bijeenkomsten die Npuls in juni door het hele land organiseert, draait het om meer dan alleen de AI Act, bleek tijdens de aftrap bij Inholland. Er was ook aandacht voor: de kersverse landelijke 'Visie op Toetsing en Examinering in het tijdperk van AI'; hoe AI de taxonomie van Bloom verandert; en de AI-geletterdheid zelfevaluatie-scan. 

  7. Maak je digitale leeromgeving neuroinclusief met deze toolbox

    Digitale systemen zoals Canvas, Osiris en Microsoft Teams zijn niet meer weg te denken uit het hoger onderwijs. Toch kunnen deze tools soms lastig zijn voor neurodiverse studenten, docenten en ontwikkelaars. Daarom hebben onderzoekers van de Hogeschool Utrecht de Toolbox voor een neuroinclusieve werk- en leeromgeving ontwikkeld, zodat we het onderwijs inclusiever kunnen maken voor iederéén.

  8. Is jouw onderwijsinstelling klaar voor de European Accessibility Act?

    Op 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) in. Deze Europese richtlijn verplicht overheden en bedrijven om hun producten en diensten digitaal toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Denk aan websites, apps, computers en helpdesks. Wat betekent de EEA voor onderwijsinstellingen? Wat zijn de verplichtingen?

  9. Deep Dive: Train je leerlingen in zelfsturend vermogen & versterk het innoverend vermogen van docenten

    Wat bepaalt vandaag de dag je loopbaansucces? Met welke kwaliteiten draag jij als docent bij aan onderwijsinnovatie? En: wat is de kracht van de interactieve veerkracht-tool bij coaching? Deze en nog veel meer vragen werden onder de loep genomen tijdens het Deep Dive-congres dat NRO, het ComeniusNetwerk en Stichting Practoraten.nl op 22 mei organiseerden. Het thema was: ‘Onderzoek en innovatie als drijvende krachten in het mbo.’ Wat waren zoal de inzichten?

  10. Call for Proposals SURF Onderwijsdagen staat open

    Jij bent aan zet! De call for proposals voor de Onderwijsdagen 2025 is open en dat betekent dat je jouw ideeën in kunt dienen voor een presentatie, birds-of-a-feather sessie, een panelgesprek of een workshop.