Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

704 artikelen

  1. Toolkit van de maand – Toolkit ontwerpreis blended leren van Curio

    Ben je op zoek naar activerende werkvormen? En wat zijn handige online tools? Hoe zet je een blended vak op? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit uit voor blended en online onderwijs. Deze keer is dat de ‘Toolkit ontwerpreis blended leren’ van Curio.

  2. Deze handige AI-tools besparen docenten veel tijd

    Als onderwijsprofessional kun je allerlei AI-tools inzetten in je werk. Niet alleen ChatGPT biedt mogelijkheden; er zijn veel meer nuttige tools, waarmee je veel tijd kunt besparen. In dit artikel lees je welke tools dat zijn en waar je op moet letten als je ze gebruikt.

  3. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 18 Effectief blended learning ontwerp voor betere studentprestaties en beter welzijn

    Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven en/of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning, en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar waar haal je de tijd vandaan om die kennis tot je te nemen? Hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 18 in de reeks. English follows Dutch

  4. Dit lees je op LinkedIn over... peerfeedback

    Peerfeedback, waarbij bijvoorbeeld een student feedback geeft aan een medestudent, wordt steeds vaker ingezet in het onderwijs. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan het onderwijs. Wil jij er meer over weten? Wij selecteerden zes posts over dit thema die in de afgelopen periode op LinkedIn verschenen. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal up-to-date.

  5. Ronde tafel tussentijdse resultaten HAN AI-sandbox

    Op 11 april organiseert de HAN een online ronde tafel waar ze de tussentijdse resultaten van de AI-sandbox presenteren.

  6. Highlights uit het webinar ‘e-Portfolio in de praktijk: Software’

    Hoe kom je binnen een instelling of opleiding tot een ‘programma van eisen’ om de juiste software voor e-portfolio aan te schaffen? En hoe kun je hierin samenwerken met andere instellingen? Tijdens het webinar op 28 maart bespraken we deze en andere vragen en deelden we een good practise.  Heb jij het webinar gemist? Lees dan snel het verslag of kijk het webinar terug.

  7. Grenzen verleggen met hybride onderwijs

    Bij een gemiddelde joint master komen studenten of docenten van de ene onderwijsinstelling naar de ander toe. Maar wat als een masterprogramma simultaan vanaf verschillende locaties te geven en te volgen is? Dat is wat de European University Alliance CHARM-EU mogelijk maakt, met behulp van zogeheten ‘hybrid classrooms’. De Universiteit Utrecht is enthousiast: “Voor internationaal onderwijs zijn hybride classrooms een ontzettend waardevol hulpmiddel”.

  8. Digitale toegankelijkheid? Zet ervaringsdeskundigen in

    Een inclusieve digitale leeromgeving creëren? Dat doe je door ervaringsdeskundigen in te zetten en door studenten met een ondersteuningsbehoefte effectief te ondersteunen. In dit artikel lees je hoe deze twee belangrijke strategieën bijdragen aan digitale toegankelijkheid.

  9. Lesmaterialen over AI-geletterdheid

    AI is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het onderwijs. Docenten en studenten moeten moeite doen om bij te blijven met de snelle ontwikkelingen. Maar hoe vergroten ze hun kennis over AI? In deze blog delen we verschillende lesmaterialen van instellingen die docenten en studenten helpen om AI-geletterd te worden.

  10. 10 modellen voor blended onderwijsontwerp, spaar ze allemaal! Deel 10: slotoverzicht

    Er zijn vele modellen voor blended onderwijsontwerp. Allemaal zijn ze weer net anders, maar met hetzelfde doel: goed doordacht blended onderwijs ontwikkelen. De afgelopen tijd namen we je mee in negen verschillende ontwerpmethodieken, van ABC tot 4C/ID. In januari en maart organiseerde de SIG Blended Learning ook nog eens vijf online workshops over een aantal blended learning ontwerpmethodieken. De spaarkaart is vol: in dit tiende en laatste deel van de serie lichten we alle ontwerpmodellen nog eens kort voor je uit, inclusief vier verhelderende kennisclips.