Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

133 artikelen

 1. Terugblik: Grote oline evenementen organiseren

  Het webinar van vandaag gaat over het organiseren van grootschalige online evenementen en heeft een interactief karakter. In het kader van onze nieuwe community Online Events inventariseren we de belangrijkste onderwerpen waarover wij jullie de komende weken zo goed mogelijk informeren. Wat zijn de prangende vragen en waar hebben onderzoeks- en onderwijsinstellingen behoefte aan, bijvoorbeeld rondom de organisatie van aangepaste introducties voor eerstejaars? Kim van den Wijngaard en Michel Jansen van SURF faciliteren het gesprek met drie ervaringsdeskundigen: Annemarie Kingma, zelfstandig evenementenorganisator, Jeanne-Marie Kremers, eventmanager bij SURF, en Wilma van Veen eventmanager bij de Vereniging Hogescholen. Hosts: Kim van den Wijngaard (SURF) & Michel Jansen (SURF) Chatmoderator: Idwer Doosje (ComeniusNetwerk)
  Startbeeld presentatie Webinar Online Events Organiseren
 2. Nieuw! Community Online events

  Na de afgelopen maanden hard te hebben gewerkt aan online onderwijs, staan de hoger onderwijsinstellingen in Nederland over een paar weken voor een nieuwe uitdaging: online hun nieuwe studenten verwelkomen tijdens de introductieweken. Maar ook in de maanden daarna is het waarschijnlijk dat zij hun evenementen voor onderzoekers, medewerkers en studenten (deels) online moeten organiseren door de Coronamaatregelen.
  aanplakbiljet 'good news is coming'
 3. Behoeftepeiling netwerk Digitale toegankelijkheid in het onderwijs

  Onderwijsinstellingen hebben vanwege het coronavirus snel moeten omschakelen naar digitaal onderwijs. Een uitdaging dat resulteerde in mooie initiatieven. Maar ook zijn obstakels ervaren. Om de krachten te bundelen, kennis met elkaar te delen en samen op te trekken voor het realiseren van duurzame oplossingen heeft ECIO de intentie een netwerk hiervoor op te zetten.
  poppetjes die met pijltjes met elkaar in verbinding staan: een netwerk
 4. Inclusief (online) onderwijs

  In dit thema vind je informatie over inclusief onderwijs. Onderwijs dat óók toegankelijk is voor studenten met een functiebeperking of met een ondersteuningsvraag. Denk daarbij aan studenten met een visuele of auditieve beperking of studenten met  concentratiestoornissen, autisme of angstklachten. We willen dat ook deze studenten met succes hun opleiding kunnen doorlopen. En kunnen doorstromen naar een baan die bij hen past. We zoomen daarbij in op handreikingen, tips, opiniestukken en andere relevante items over inclusief (afstands)leren waarbij leren zonder belemmering centraal staat.  De informatie op deze pagina is niet uitputtend, maar biedt hiervoor een eerste aanzet. Deel ook jouw tips via VraagbaakOnlineOnderwijs@surf.nl!  Wil je een vraag stellen aan collega's in de sector? Of heb je een punt van discussie dat je graag met anderen bespreekt? Ga dan naar het forum en post je vraag. Je kunt hier ook reageren op de vragen van anderen. Ook hier meld je je aan met je instellingsaccount om deel te kunnen nemen. 
  Hands with a red painted heart
 5. Online binding, hoe doe je dat?

  In onderwijs dat (grotendeels) online plaatsvindt is het lastig het gevoel van verbondenheid en betrokkenheid onder van studenten te realiseren. Hoe kun je hiermee in het (her)ontwerp van je onderwijs voor online/blended learning rekening houden? De SIG Blended learning is heel benieuwd naar je ervaringen. Oproep aan alle medewerkers van mbo-, hbo- en wo-instelingen:  vul de survey in (10 minuten)!  In november (op de Onderwijsdagen?) presenteren we de resultaten. 
  Wes Hicks - Unsplash
 6. Webinar 2 juli: Grote online evenementen organiseren

  Wanneer: 11.00-12.00u Aanmelden: Verlopen Deelnemen: Verlopen Afgelopen week is aangekondigd dat we vanaf 1 juli weer 'live' mogen samenkomen, maar met beperkingen, zoals de anderhalve meter, voorinschrijving en een gezondheidscheck. Praktisch gezien betekent dit dat veel grote evenementen met veel studenten, medewerkers of onderzoekers toch nog voornamelijk online georganiseerd moeten worden. Denk hierbij aan de naderende introductieweken, de opening van het Academisch Jaar en de eerste (studenten)conferenties en congressen.
  mensen opzitzak met laptops
 7. Terugblik: Activerend leren met video: studenten aan het woord

  In kader van de Vraagbaak Online Onderwijs organiseerde de special interest group Media & Learning op vrijdag 19 juni een online student panel over activerend leren met video. Er gaat veel aandacht uit naar de uitdaging waar docenten voor staan: het betekenisvol organiseren van online onderwijs en het inzetten van technologie om ook op afstand de leerprocessen van studenten adequaat te ondersteunen? Maar hoe hebben studenten dit ‘nieuwe normaal’ ervaren. Wat werkt wel, wat werkt niet en welke aanbevelingen doen zij voor komend studiejaar? Deze vragen werden besproken in het studentpanel met Melissa (eerstejaars milieukunde, hogeschool Van Hall Larenstein), Maarten (derdejaars facility management, hogeschool Inholland) en Natasja (derdejaars tourism management, hogeschool Inholland). De studenten aan het woord! Onderaan deze bijdrage tref je de opname van de sessie.
  Activerend leren met video
 8. Terugblik: Het onderwijs van 2020 is hybride onderwijs

  Host: Michel Jansen (SURF) | Moderator: Wiebe Dijkstra (TU Delft) Begin dit jaar hadden we het nog niet kunnen vermoeden, maar sinds een paar maanden vindt ons onderwijs grotendeels online plaats. Het onderwijs van 2020 ziet er plots uit alsof het dat van 2030 is, grotendeels digitaal. Het webinar van vandaag staat in het tekenen van terugblikken op de omslag van fysiek naar online onderwijs en de transitie naar hybride onderwijs. We organiseren het webinar vanuit de Vraagbaak Online Onderwijs, in samenwerking met de SIG Blended Learning. De sprekers van vandaag zijn Judith Zwerver-Bergman, adviseur ICT&O en Instructional Designer bij Saxion Hogescholen, Debbie Braakman-Luiten, adviseur ICT&O bij Saxion Hogescholen, Annemarie Zijlmans, onderwijskundig adviseur en trainer bij Wageningen University&Research Education Support Centre, JaapJan Vroom en manager centrum voor Media, Informatie en Leertechnologie bij het Deltion College Zwolle. Moderator in de chat is Wiebe Dijkstra, adviseur Blended Learning & Trainer bij TU Delft. Allemaal zijn ze lid van SIG Blended Learning. De opname van het webinar kun je hier terugkijken.
  Titelpagina webinar hybride onderwijs
 9. Terugblik: Binding met de nieuwe lichting studenten

  Woensdagochtend 24 juni organiseerden het ComeniusNetwerk, het Versnellingsplan en SURF een webinar over het online binden van (eerstejaars)studenten. De sprekers waren Barend Last, Janneke Louwerse en Nicole van den Braak. Het webinar is terug te kijken via deze link.
  Afbeelding binding met nieuwe lichting studenten