Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

211 artikelen

 1. Deelname studie didactische veerkracht in het hoger onderwijs

  Als je lesgeeft in het hoger onderwijs, overweeg dan om deel te nemen aan onze studie over didactische veerkracht in het hoger onderwijs. Concreet willen we leren over je ervaringen met het herorganiseren van jouw onderwijs en de impact op kwaliteit van het onderwijs in uitdagende tijden, zoals noodonderwijs op afstand (vanwege Covid-19). Dit onderzoek gaat over het vermogen van docenten in het hoger onderwijs om zich aan te passen aan de uitdagende situatie van "emergency remote teaching" om zo kwaliteitsvol onderwijs te kunnen bieden. We proberen dus informatie te verzamelen over de individuele en organisatorische aspecten die kunnen hebben bijgedragen aan het goed presteren onder deze omstandigheden. Surveylink: https://phheidelberg.limequery.com/111272?lang=en Dank u wel!
  Hoofd met sticker "veerkracht"
 2. Online praktijkvaardigheden leren (3): Meubels maken vanuit huis, hoe doe je dat?

  Dit is het derde deel in de serie over online onderwijs in praktijkvaardigheden. Deze keer het verhaal van Koen van Oort, docent Meubel en Interieurbouw bij Aventus. Tijdens de lockdown zette hij zijn studenten thuis aan het werk met behulp van een videoen al het sloophout dat de studenten konden vinden. De opdracht: maak een stoel voor in de voortuin. Studenten mochten alleen een hamer, zaag, spijkers en sloophout gebruiken, en hun creativiteit natuurlijk. En met succes!
  Thuis een stoel van sloopthout maken
 3. Online praktijkvaardigheden leren (2) - Online practicumonderwijs in het lab, hoe doe je dat?

  Dit is het tweede deel in de serie over online onderwijs in praktijkvaardigheden. Deze keer vertelt Richard de Boer over online practicumonderwijs in de bachelors Psychobiologie en Biomedische Wetenschappen. Richard is docent aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Normaal gesproken geeft hij veel practicumonderwijs in het lab.
  Twee mensen in een laboratorium vullen reageerbuisjes
 4. Highlights webinar Effectieve video's voor online onderwijs

  Na de sluiting van het onderwijs in maart is er in korte tijd veel kennis gegenereerd en gedeeld over online doceren en leren. Een belangrijk onderdeel in het online onderwijs is video, in allerlei vormen: van kennisclip tot Teams meeting en van screencast tot student-generated video. Met de vele uren onderwijs voor een scherm zochten leraren hard naar manieren om de betrokkenheid van deelnemers te bevorderen en de praktijk van face to face in de klas zo dicht mogelijk te benaderen.
  Effectieve video's voor online onderwijs
 5. Studeren met belemmeringen: "Ik realiseerde me nu hoe belangrijk het plannen was geworden in mijn leven"

  Manon Driessen, een student vol toekomstplannen, werd op latere leeftijd gediagnosticeerd en geopereerd aan een goedaardige hersentumor. Met haar verhaal geeft ze een inkijkje in haar belemmeringen die haar echter niet beperkten tot het behalen van het Bachelorsdiploma. Met doorzettingsvermogen en positiviteit volgt ze nu een tweede universitaire opleiding. Een verhaal met do’s en dont’s voor zowel studenten met een ondersteuningsbehoefte als professionals die deze studenten tijdens hun studieproces begeleiden.
  meisje zit aan het bureau met laptop en studieboeken