Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

757 artikelen

  1. Alle onderwijsondersteuning op een plek: helpdesk voor docenten van de TU Delft

    Eén centrale plek waar je terecht kan met al je vragen over onderwijs ontwerpen, tools en didactiek – dat klinkt veel docenten en onderwijsadviseurs als muziek in de oren. Bij de TU Delft is dat geen toekomstmuziek maar werkelijkheid: docenten kunnen elke dag terecht bij de onderwijshelpdesk. Tijdens de SURF Onderwijsdagen vertelden Ilse Kranenburg en Klaas Luteijn over de filosofie achter deze helpdesk.

  2. Fontys ICT-experiment: Kan GenAI de kwaliteit van feedbackgesprekken verbeteren?

    Kan GenAI studenten en docenten helpen om formatieve feedbackprocessen te verbeteren? Die vraag staat centraal in een experiment dat docenten/ onderwijsinnovators Ruud Huijts en Koen Suilen van Fontys ICT doen. In de workshop ‘Innovatieve feedbackstrategieën met GenAI’ vertelden ze over de opzet van hun experiment en deelden ze hun eerste bevindingen.

  3. Inspiratiedag AI en toetsen: Hoe kunnen we AI verantwoord voor toetsen inzetten?

    Om docenten AI bij toetsen te laten gebruiken, moeten onderwijsinstellingen  goede, veilige GenAI-systemen bieden en ervoor zorgen dat docenten AI-geletterd worden. Dit waren belangrijke conclusies op de Inspiratiedag AI en Toetsing van 6 november 2024. Zo’n 160 onderwijsprofessionals wisselden die dag van gedachten over of en hoe we AI verantwoord voor toetsen kunnen inzetten. Welke mogelijkheden zien ze en welke zorgen hebben ze?

  4. UvA doet AI-onderwijspilots in eigen beveiligde omgeving: “Het systeem is dienend aan de leerdoelen”

    De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft veel interesse in de mogelijkheden van GenAI. Maar studenten mogen het vooralsnog niet gebruiken. Dat weerhoudt onderwijsinnovators binnen de universiteit er niet van om alvast met de technologie te experimenteren binnen een beveiligde omgeving. “Je wilt dat er al kennis en kunde is op het moment dat we GenAI wel mogen inzetten”, zegt Sabine Uijl, interim senior onderwijsinnovator bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).

  5. AI en gelijke kansen in het onderwijs - panelgesprek Nederlandse AI Coalitie

    "Niet alle studenten beginnen vanuit dezelfde startpositie aan het vervolgonderwijs. Hebben we daar onvoldoende aandacht voor dan wordt de kloof tussen studenten alleen maar groter door AI.” In een panelgesprek van de werkgroep Onderwijs van de Nederlandse AI Coalitie gingen experts en andere betrokkenen daarom in gesprek over de vraag: Hoe kan AI bijdragen aan meer gelijke kansen in het onderwijs? Welke risico's kleven daaraan en hoe kunnen we die risico’s het beste tegengaan? 

  6. Toolbox ROC van Amsterdam|Flevoland: “Mentimeter biedt veel mogelijkheden voor interactie en het maken van aantrekkelijke lespresentaties”

    “Als ik een docent coach die meer interactiviteit in de les wil, adviseer ik vaak Mentimeter”, zegt I-Coach Sofie Heemskerk van het ROC van Amsterdam|Flevoland. “Het is mijn favoriete tool, omdat alles erin zit!” Sofie en haar collega I-Coaches trainen docenten bij het (her)ontwerpen van blended onderwijs. Samen met collega’s zorgde ze voor een goed gevulde toolbox  en een Ontwerptoolkit .

  7. Join Us for Ethics Game Day on November 20

    On November 20, we’re excited to host an Ethics Game Day at SURF Amsterdam! This event is designed to bring together educators, tech developers, and responsible tech enthusiasts to dive into interactive, ethics-focused games that inspire discussions on public values and responsible technology in education.

  8. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 22: AI als gamechanger én uitdaging

    Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 22 in de reeks. English follows Dutch

  9. Op zoek naar hulp bij (digitaal) toetsen en ontwikkelen? Bekijk deze tools en handleidingen

    Wil je een visie op toetsen ontwikkelen of de kwaliteit van (digitaal) toetsen in je onderwijs versterken? Of wil je je kennis van toetsen versterken? Gebruik dan de tools en handleidingen die SURF samen met toetsdeskundigen heeft ontwikkeld.  We hebben een overzicht voor je gemaakt. Je vindt de tools door op de links in de infographic te klikken. 

  10. Innovatieaanpak Grafisch Lyceum Rotterdam: “Docenten ontwikkelen zich in dit traject tot onderwijsvernieuwer(t)s”

    Hoe pak je onderwijsinnovatie in het mbo goed aan? Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) innoveert het onderwijs sinds vorig studiejaar structureel rond vier thema’s. Erik Woning, programmamanager Innovatie, vertelt hoe ze dat aanpakken. "Innovatie is meer dan de nieuwste technologische spullen kopen. We leren de docenten écht innoveren.”