Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

719 artikelen

 1. e-Portfolio bij programmatisch toetsen | Highlights uit het webinar

  Welke ontwerpkeuzes zijn van belang bij het implementeren van programmatisch toetsen? Hoe gaat het proces van inkoop van een e-portfolio in z’n werk? Waarom wil je hier landelijk in optrekken? Het Platform Leren van toetsen, het Programmatisch toetsen – leernetwerk, SURF en het Lectoraat Beroepsonderwijs van de Hogeschool Utrecht werkten in dit webinar samen om de inzichten te delen. Heb jij het webinar gemist? Lees dan snel het verslag of kijk het webinar terug.

 2. Digitale toegankelijkheid in het curriculum: de sleutels tot succes

  Voor de integratie van digitale toegankelijkheid in het curriculum is samenwerking nodig tussen docenten, studenten, en technologische afdelingen. Door digitale toegankelijkheid een centrale plaats te geven in het onderwijsproces, kun je als onderwijsinstelling zorgen voor gelijke leermogelijkheden voor alle studenten en voldoen aan de wettelijke verplichtingen.  Dit vraagt om een organisatiebrede inzet waarbij kennisdeling, bewustwording en praktische toepassing de sleutels zijn tot succes.

 3. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 20: Didactiek eerst of technologie eerst?

  Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning, en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar waar haal je de tijd vandaan om die kennis tot je te nemen? Hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 20 in de reeks. English follows Dutch

 4. Dit lees je op LinkedIn over… AI

  Kunstmatige intelligentie (AI) staat op LinkedIn volop in de belangstelling. Ook in het onderwijs zorgt de technologie voor flinke veranderingen, zeker nu de ene aankondiging de ander snel opvolgt. De afgelopen tijd deelden velen hoe je daar goed mee om kunt gaan. Daarnaast worden ook nieuwe ontwikkelingen binnen AI gedeeld. Wij selecteerden zes posts die de afgelopen periode op LinkedIn verschenen. Zo ben jij binnen een paar minuten weer helemaal up-to-date.

 5. Be part of SURF Tech Trends 2025-2026

  After a successful Tech Trends Report in 2023, SURF is about to start creating the trend report for 2025-2026 and you can become part of it!

 6. 'Maak slim gebruik van XR – dan explodeer je in innovatie’

  Joanne Drost en Elroy Mosterd zijn blended coaches en werkzaam bij Innoventus: de onderzoekswerkplaats van Aventus in Apeldoorn. Het is de place to be voor wie van experimenteren, innoveren en XR houdt. Joanne en Elroy vertellen waarom zij vinden dat investeren in XR loont en XR-toepassingen een aanvulling zijn op ieder curriculum. Tekst: Nick Wildschut Dit artikel verscheen eerder op www.mbodigitaal.nl

 7. 'In een practoraat krijgen docenten ruimte om te experimenteren’

  Hoe verbeteren we de kwaliteit van onderwijs? Hoe sluit het onderwijs beter aan op de vraag vanuit de markt? En hoe presenteer je het onderwijs als interessante onderzoekspartner voor het bedrijfsleven? Allemaal vragen die leven binnen het mbo en waarbij practoraten een belangrijke rol spelen.  

 8. Behoeftepeiling ECIO activiteitenplan 2025: inclusief onderwijs & beter studentenwelzijn

  Wat heb jij nodig voor een inclusieve onderwijsaanpak en een beter welzijn van studenten?

 9. Tips en tools van de VU | Toolkit van de maand

  Ben je op zoek naar activerende werkvormen en handige online tools? Wil je weten hoe je je een blended vak opzet? Elke maand lichten we op de Vraagbaak Online Onderwijs een toolkit uit voor blended en online onderwijs. Deze maand belichten we niet één, maar twee toolkits: de website Activerend Blended Onderwijs de ‘VU Education Lab Knowledge Base’. 

 10. Spelen met XR bij de TU Delft

  De impact van XR op het onderwijs is veelbelovend. XR biedt de mogelijkheid om het onderwijs en de leerervaring van de student te verrijken door kennis en ervaring op te doen die in de realiteit moeilijk te realiseren is. Mocht bovenstaande tekst je bekend voorkomen, het is de eerste alinea op de website van de pilothub XR van Npuls. De pilothub beoogt het Nederlands vervolgonderwijs te ondersteunen als het gaat om (bijvoorbeeld) de organisatie, ethische vraagstukken, streaming, toekomst of content. We kunnen veel van elkaar leren! Om deze reden zijn we gestart met een serie werkbezoeken. Hoe geeft de TU Delft bijvoorbeeld invulling aan XR in hun onderwijs?  Door Maaike Wessels