Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

522 artikelen

 1. Blend je onderwijs - deel 1: sociale binding bevorderen

  ‘Blend je onderwijs’ heet de toolkit die deze week is gelanceerd door de Zone Docentprofessionalisering van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT. Een gereedschapskist vol handige producten bij het ontwerpen van goed doordacht blended onderwijs. Denk hierbij aan producten voor visievorming en gedeelde taal, ontwerpmethodieken, tools voor sociale binding, werkvormkaarten, voorbeelden van blended learning enzovoorts. Op de Vraagbaak Online Onderwijs lichten we de komende tijd een aantal producten van de toolkit voor je uit. Deze keer is dat de tool Socialiseren bij blended leren.

 2. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 5 Docentprofessionalisering voor blended learning

  Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning, en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar waar haal je de tijd vandaan om die kennis tot je te nemen? Hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel vijf in de reeks. English follows Dutch

 3. Webinar 7 oktober | Feedback in VR: wat werkt?

  Feedback geven op zo’n manier dat dit het leerproces van de student voedt en verder helpt? Dat is een hele uitdaging. VR-toepassingen bieden extra mogelijkheden tot het geven van (automatische) feedback, maar maken het ontwikkelen van de juiste mix van feedback complex. Ben jij binnen je instelling bezig met (praktijk)onderwijs in VR of wil jij hier binnenkort mee aan de slag? In dit webinar van de werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden van het Versnellingsplan krijg je handvatten om de juiste mix van feedback te gebruiken in je onderwijs. Ook kom je meer te weten over de technische mogelijkheden en beperkingen van feedback in VR. Datum: vrijdag 7 oktober Tijd: 12.00 – 13.30 uur Meld je hier aan

 4. Samenwerkend leren op de werkplek, hoe doe je dat? | Highlights uit het webinar van 16 september

  In de zorg is een goede samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en andere disciplines essentieel. Al tijdens de opleiding kun je die samenwerking stimuleren. Universiteit Maastricht ontwikkelde in co-creatie met Zuyd Hogeschool, Gilde Opleidingen en VISTA college speciaal daarvoor een aanpak. In dit webinar lieten we zien hoe studenten uit verschillende opleidingsniveaus en domeinen met en van elkaar leren door de inzet van peerfeedback en reflectie. Benieuwd naar het hele webinar? Kijk het webinar hieronder terug of lees het verslag.

 5. Webinar 27 september | Toolkit 'Blend je onderwijs'

  Blended leren. Een concept dat in onderwijsland hoog op de agenda staat. Ben jij binnen je instelling bezig met blended leren? Dan weet je als geen ander dat het een omvangrijke en complexe taak is, die op verschillende niveaus om actie vraagt. Een taak voor docenten, maar ook voor ondersteuners en managers. Een echte team effort, dus. In dit webinar lanceren we de toolkit ‘Blend je onderwijs’ van het Versnellingsplan. Een toolkit met concrete handvatten en hulpmiddelen voor het ontwerpen en implementeren van blended leren. Datum: dinsdag 27 september Tijd: 15.00 – 16.30 uur Meld je aan voor dit webinar

 6. Deze week: Webinar Samenwerkend leren op de werkplek

  Hoe faciliteer je dat studenten uit verschillende opleidingsniveaus en domeinen met en van elkaar leren? In dit webinar laten we zien hoe peerfeedback en reflectie de competentie om samen te werken versterken.

 7. 5 tips voor een inclusieve studiestart

  Een goede studiestart, oftewel een warm welkom, is extra belangrijk voor studenten met een ondersteuningsvraag. Een goede voorbereiding maakt het volhouden van hun studie een stuk makkelijker. Hoe zorg je ervoor dat ze hun studie succesvol kunnen doorlopen? Verschillende tools en handreikingen die je hierbij helpen, lichten we met vijf tips toe.

 8. 10 modellen voor blended onderwijsontwerp, spaar ze allemaal! Deel 3: de Blended Learning Wave

  Vandaag start het nieuwe academisch jaar dan echt. Studenten, docenten, iedereen staat in de startblokken. Hoog tijd dus om verder te gaan met onze serie over modellen voor blended onderwijsontwerp. Allemaal zijn ze weer net anders, maar met hetzelfde doel: goed doordacht blended onderwijs ontwikkelen. Wil je aan de slag met onderwijsontwerp, maar zie je door de bomen het blended bos niet meer? Je bent niet de enige. In deze nieuwe reeks lichten we tien ontwerpmodellen voor blended learning uit, samen met de SIG Blended Learning van SURF. Deze keer: de Blended Learning Wave.

 9. Efficiënt onderwijs met delen en hergebruiken van leermaterialen

  Zou je dit studiejaar efficiënter willen omgaan met de tijd die je hebt voor het ontwikkelen van je onderwijs? Samenwerken aan leermaterialen klinkt misschien tijdsintensief maar het kan ook veel opleveren. Door het delen en hergebruiken hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden en door in een vakcommunity te werken kun je de leermaterialen gemakkelijk vertalen naar jouw lespraktijk. Samen zorg je ervoor dat de materialen van goede kwaliteit zijn voor nog beter onderwijs. Ben je op zoek naar collega’s die leermaterialen willen delen? Of zou je zelf een vakcommunity willen starten? Laat het ons weten.

 10. Hoe zet je toetsen in om te leren?

  Wil je studenten activeren in plaats van af te rekenen? Sturen op leren van de toets in plaats van leren voor de toets? En wil je weten hoe je dat doet bij grote studentenaantallen? Dankzij de Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs en de Werkgroep Toetsen op afstand zijn inspirerende voorbeelden ontwikkeld. Lees meer over deze projecten om je op weg te helpen.