Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

846 artikelen

  1. Verslag Webinar Team Based Leren: ‘Docenten geven hun werkgeluk nu een 9,3’

    Stel je voor: een opleiding zonder lessen, zonder tentamens en zonder cijfers...! Werkt dat echt? Jazeker! In het Vraagbaak-webinar over Team Based Leren vertelde opleidingsmanager Gert van Hardeveld over de opleiding Open ICT. Deze opleiding startte in 2019 bij de Hogeschool Utrecht (HU) en is een succes. De uitval is gedaald, de studententevredenheid hoog, en docenten geven hun werkgeluk een 9,3! Hoe is de opleiding opgezet?

  2. “Door de tool Perusall zie ik voor de les al wat studenten het interessantst en lastigst vinden”

    Als UvA-docent Esther Quaedackers een favoriete onderwijstool ‘moet kiezen’ dan is dat Perusall. Met Perusall kun je studenten collectief lesmateriaal laten annoteren voorafgaand aan je les, legt ze uit. “Studenten komen zo beter voorbereid naar de les. Bovendien krijg ik als docent snel een beeld van wat studenten interessant én moeilijk vinden. Op basis daarvan ontwerp ik mijn lessen.”  

  3. AI4feedback-tool voor bachelorscripties: ‘Studenten krijgen liever feedback van de AI4feedbacktool dan van hun medestudenten’

    Hoe goed kan een AI-tool feedback geven op bachelorscripties, en hoe ervaren studenten zo’n tool? De Expertisegro ep GenAI in het Onderwijs van UMC Amsterdam ontwikkelde de AI4feedback-tool en test deze nu. Onderwijskundig adviseur Floor van der Steijle vertelde in het Vraagbaak-webinar waarom en hoe de tool is gemaakt - en wat de eerste bevindingen zijn. 

  4. AI in het HRM-onderwijs: ‘We hebben AI geïntegreerd in alle vakken en jaren van onze HRM-opleiding - en toetsen waar nodig aangepast”

    Al snel nadat AI opkwam, besloot de HvA-opleiding Human Resource Management om AI te omarmen. Het was volgens docenten Eva Kunst en Renske van Geffen niet de vraag of maar hoe ze met AI in het HRM-onderwijs aan de slag zouden gaan. De opleiding stelde een visie op. AI is nu in het hele HRM-curriculum geïntegreerd en toetsen zijn zo nodig aangepast. Hoe pakte de opleiding dit aan?

  5. Hoe onderwijs je kritisch denken in het tijdperk van social media en AI?

    “Je kunt niet vrij zijn als je niet zelfstandig kunt denken”, zegt docent Vincent Hernot. Nu studenten AI kunnen gebruiken voor het schrijven van essays en veel informatie tot ons komt via social media, is kritisch denken belangrijker dan ooit. Daarom ontwikkelt Vincent met een Comenius Teaching Fellow beurs een module kritische vaardigheden voor de hbo-master eerstegraads lerarenopleiding. Hoe geeft hij dit vorm? 

  6. AI en kansengelijkheid: kansrijk of kansarm?

    Eind 2024 publiceerde Npuls de visie ‘AI en kansengelijkheid’. De belangrijkste boodschap van de visie: als we niets doen, neemt kansengelijkheid voor studenten door AI eerder af dan toe. Er is dus werk aan de winkel. In deze blogserie nemen we je mee in de manier waarop AI kan bijdragen aan eerlijke kansen in het onderwijs. En ook hoe onderwijsinstellingen AI kunnen gebruiken om studenten beter te begrijpen en te ondersteunen. Met aandacht voor de risico’s en praktische stappen voor instellingen om AI op een zorgvuldige en ethische manier toe te passen. Dit is deel 1 in de serie.

  7. AI-Reflectiechatbot ‘Holli’ leert studenten dieper reflecteren op hun handelen

    Het winnende idee van de Hackaton ‘AI in het Onderwijs’ was dit jaar de reflectiechatbot ‘Holli’. Deze AI-gestuurde reflectietool helpt studenten om hun reflectievaardigheden te verdiepen, vertelt Klaas-Jan Lammers, pabo-docent en onderzoeker bij Hogeschool Inholland. Hij zat in het team dat ‘Holli’ ontwikkelde. Waarom hebben pabo-studenten Holli nodig en hoe werkt Holli?  

  8. De wetenschap achter blended onderwijs | Deel 28: De impact van AI en LMS-integratie op het onderwijs

    Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 28 in de reeks. English follows Dutch

  9. Onderzoek naar AI-Geletterdheid bij Inholland: ‘Veel studenten zijn zich niet bewust dat AI fundamenteel anders werkt dan Google’

    “Studenten gebruiken AI nu vooral als hulpmiddel bij het studeren, nog niet als een transformatieve technologie. Het potentieel wordt onderbenut”, zegt pabo-docent-onderzoeker Klaas-Jan Lammers (Inholland). Hij onderzoekt met collega-onderzoekers wat nodig is om docenten en studenten AI-geletterd te maken. Ze doen onderzoek, organiseerden pre-AI-hackatons, en maakten deel uit van het team dat met reflectiechatbot ‘Holli’ de AI Hackaton 2025 won. Wat zijn de eerste onderzoeksbevindingen?

  10. AI Act Estafette: de tweebaansbenadering voor toetsen in het tijdperk van AI en de taxonomie van Bloom op zijn kop

    Bij de AI Act Estafette-bijeenkomsten die Npuls in juni door het hele land organiseert, draait het om meer dan alleen de AI Act, bleek tijdens de aftrap bij Inholland. Er was ook aandacht voor: de kersverse landelijke 'Visie op Toetsing en Examinering in het tijdperk van AI'; hoe AI de taxonomie van Bloom verandert; en de AI-geletterdheid zelfevaluatie-scan.