Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

426 artikelen

 1. 5 tips voor begeleiding op afstand

  Studenten goed online begeleiden bij het aanleren van vaardigheden, hoe doe je dat? Hoe richt je het in en wanneer kies je voor begeleiding op afstand? De werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden organiseerde in de tweede helft van 2021 vanuit de Vraagbaak Online Onderwijs vier webinars met praktijkvoorbeelden. We haalden er vijf universele tips uit die je mee kunt nemen bij het ontwerpen van jouw onderwijs.
  Meerdere studenten wijzen naar scherm van 1 laptop
 2. SURF Communities is vernieuwd!

  Heb je het gezien? SURF Communities is vernieuwd. SURF Communities is hét platform voor iedereen die binnen het onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie met ICT. Kennis delen, elkaar inspireren en contacten leggen staan centraal. En vanaf nu kan dat nog makkelijker! Lees nu wat er is veranderd en neem vooral een kijkje op de vernieuwde site!
  SURF Communities is vernieuwd
 3. Blended onderwijs in de praktijk: de 6 belangrijkste conclusies

  Hoe ziet blended onderwijs eruit in de praktijk? Hoe geven docenten dat vorm? Afgelopen jaar namen we je mee in een reeks inspirerende voorbeelden van blended onderwijs in de praktijk. We blikken terug met de zes belangrijkste tips en conclusies.
  een patroon met veel gekleurde blokken
 4. Landelijke Kennisbank Studentenwelzijn ter bevordering welbevinden hoger onderwijsstudenten

  Om hogescholen en universiteiten te ondersteunen bij het werken aan studentenwelzijn lanceerde ECIO vandaag de landelijke Kennisbank Studentenwelzijn. De coronapandemie blijft onvoorspelbaar en de psychische en emotionele klachten nemen alsmaar toe. Grootschalig onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd, toont aan dat de helft van de studenten psychische klachten ervaart. Hoewel de zorgen rondom toenemende psychische klachten bij studenten al langer bestaan, is aandacht voor het welzijn van studenten extra urgent vanwege de invloed van de coronacrisis.
  illustraties met laptop, computer, zittend persoon, hersenen en geel hart naast elkaar, daaronder acht thema's met bijpassende illustraties
 5. Evidence-informed blended onderwijs implementeren? Onderwijskennis.nl helpt.

  De afgelopen jaren is veel kennis opgedaan over blended learning en het toepassen van blended onderwijs. Onderwijskennnis.nl bundelt evidence-informed bronnen op een toegankelijke manier voor docenten, beleidsmakers en ondersteuners in het hoger onderwijs. Vragen als ‘Hoe begin je met het ontwerpen van blended learning?’ en ‘Hoe richt je de kwaliteitszorg rond blended onderwijs in?’ komen aan bod.
  Onderwijskennis.nl
 6. De transitieagenda als nieuw perspectief voor innovatie van het onderwijs

  Derk Loorbach presenteerde namens Drift en het Versnellingsplan de transitieagenda ‘Leren Digitaliseren’ op de SURF Onderwijsdagen in Den Bosch. Als mede ondertekenaar laat ik graag mijn licht schijnen op de kansen die digitalisering het hoger onderwijs biedt, en waarom we juist nú het gesprek met elkaar moeten aangaan.
  foto van een brekende hoge golf
 7. Het eiland

  Nog voordat de lockdown afgelopen zaterdag een feit werd, schreef ik een column. Over mijn zorgen, en die van mijn studenten. Over hoe ik het online onderwijs een volgende lockdown zou aanpakken. Wat ik anders zou doen, of juist niet. En nu is het zover. Alles is dicht, het hoger onderwijs ook, en al het onderwijs is online. Ineens zijn mijn overpeinzingen actueel geworden.
  een eiland in de oceaan
 8. De Vraagbaak wenst jullie....

  2021. Zullen we maar gewoon doen alsof dat jaar klaar is en nu al met frisse moed aan 2022 beginnen? Want het jaar in lockdown afsluiten doet wel wat. Dan is het lastiger de lichtpuntjes die het afgelopen jaar opleverden te blijven zien. Dat is logisch. Maar wij van de Vraagbaak Online Onderwijs hebben er heel veel gezien.
  Kerstkaart Vraagbaak
 9. Hoe geef ik digitaal toegankelijk les? Inzichten en tips

  Bij digitale toegankelijkheid gaat het erom dat álle studenten, met of zonder beperking, gebruik kunnen maken van alle vormen van digitale informatie en dienstverlening. Het gaat niet alleen om studenten met een visuele, auditieve, cognitieve of motorische beperking. Ook studenten met een tijdelijke beperking, bijvoorbeeld een blessure, of studenten die een les willen volgen in een rumoerige omgeving, moeten zonder belemmering kunnen studeren. 
  ingezoomd student met blauwe pen schrijft in notitieblok die rechts naast de laptop ligt
 10. Highlights uit het webinar van 10 december 2021: Studenten op afstand begeleiden bij veldpractica. Hoe werkt dat?

  Heb je op 10 december het webinar over het op afstand begeleiden van studenten bij veldpractica gemist? De werkgroep Digitaal onderwijs in praktijkvaardigheden van het Versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT vertelde over hoe je ervoor kunt zorgen dat studenten hun tijd in het veld zo nuttig mogelijk besteden. En dat ruimte om te oefenen, begeleiding en feedback hierin belangrijk is. Twee voorbeelden uit de praktijk laten zien hoe je dit kunt organiseren. Dat en meer lees je in dit verslag. In dit webinar presenteren de Wageningen Research University en de Universiteit Utrecht twee praktijkvoorbeelden van op afstand begeleiden bij veldpractica. Deze projecten zijn mogelijk gemaakt door deelname aan de Stimuleringsregeling open en online onderwijs.
  Smartphone met daarop app Utrecht Companion to the Earth