Het moet makkelijker worden voor mbo-, hbo- en wo-studenten om hun eigen leerroutes samen te stellen, vinden studenten Salih Erdal en Giovanni Meijer. Er zijn nu veel barrières als studenten willen doorstromen of een eigen leerroute willen kiezen, weten ze. Giovanni: “Het draait nu te veel om het afstudeerrendement, in plaats van om hoe een student zich het best kan ontwikkelen.” Salih en Giovanni zijn enthousiast over de nieuwe, drempelvrije leerroutes die Npuls voorstelt.
Velen van ons zijn bezig met ontwerpen, vormgeven of geven van blended onderwijs. Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blended learning en daardoor is er veel kennis beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke artikelen relevant zijn? En welke kennis uit onderzoek kun je toepassen in je eigen praktijk? Speciaal voor jou bieden we daarom elke maand op een laagdrempelige manier kennis aan over blended onderwijs. Dit is deel 26 in de reeks.
English follows Dutch
Eén op de drie jongeren in Nederland kampt met mentale problemen. Tegelijkertijd zijn er ruim 80.000 wachtenden voor de GGZ. Tijdens het Vraagbaak-webinar over 'studentenwelzijn en technologie' vertelde mbo-docent Lieke Brugmans over de gratis online module ‘De Checkers’. Deze leert mensen in de omgeving van jongeren hoe ze steun kunnen geven. “Denk aan de buurman, een docent of tante.” De Checkers leert je signalen van beginnende mentale problemen te herkennen, in gesprek te gaan en zo nodig door te verwijzen.
AI gaat het onderwijs drastisch veranderen. Hoe ziet het onderwijs er dan uit in 2035? Tijdens het MondriAI-symposium daagde AI-expert Jos Dirkx onderwijsprofessionals uit om zich daar een voorstelling van te maken. Ze waarschuwde ook voor de ‘giftige’ vooroordelen die Large Language Models kunnen bevatten - en hoe dit kansenongelijkheid kan versterken. Wat kunnen we hiertegen doen?
Studenten met autisme verwerken informatie anders. Ze kunnen daardoor moeite hebben met plannen, schakelen tussen taken, sociale interacties en zintuiglijke prikkels. Tegelijkertijd zijn ze vaak analytisch sterk, creatief, loyaal en toegewijd. Door rekening te houden met hun sterke punten en uitdagingen, vergroot je hun welzijn en studiesucces. Lees hoe je een passende en stimulerende leeromgeving creëert, waar overigens alle studenten baat bij hebben!
Een man die verliefd wordt op zijn computer, met haar mooie stem en menselijke eigenschappen, is dat fictie of inmiddels werkelijkheid? De SIG Media & Education organiseerde op 17 maart een bijeenkomst waarin deelnemers meegingen op reis door de tijd met AI – langs media toen, nu en straks.
“Door AI gaan we tijd winnen in het onderwijs. Laten we daar de juiste dingen mee doen, zoals extra aandacht voor studenten!” Met deze woorden opende Rianne van der Meij, collegevoorzitter van ROC Mondriaan, het MondriAI-symposium. ROC Mondriaan wil met het MondriAI-Edu programma GenAI op een slimme, betekenisvolle manier een plek in het onderwijs geven.
“We denken dat studenten met een rugzak vol leerstrategieën van de middelbare school komen, maar dat is niet zo. Uit onderzoek weten we dat die rugzak behoorlijk leeg is”, aldus Patrick Sins, lector Leren aan de Hogeschool Rotterdam. Veel studenten lopen vast in het vervolgonderwijs, omdat ze niet goed kunnen plannen en moeite hebben met leren. Docenten hebben een belangrijke rol in het aanleren van zelfregulerend leren. Op de Kennisparade van de Hogeschool van Amsterdam gaven Patrick Sins en Andries Vroegrijk hierover een wervelende masterclass.
Als je ICT-systemen of AI in je onderwijs gebruikt, kan dat leiden tot het schenden van grondrechten, zoals bijvoorbeeld het grondrecht privacy. “Denk dus vooraf altijd na over de mogelijke risico’s”, benadrukte Niels Dutij in zijn workshop op de MBO Digitaal Conferentie. Hij gaf een kijkje in de praktijk en tips waar je op moet letten als je AI inzet in je onderwijs. Ook toonde hij een stroomschema dat helpt te bepalen wat je als onderwijsinstelling verplicht bent te doen.
Aan het eind van elke maand presenteert de Vraagbaak Online Onderwijs een webinar via Teams. Iedereen is van harte welkom onze webinars te volgen: deelname is kosteloos. Heb je een webinar gemist? Kijk het dan terug via ons YouTube-kanaal. Wil je automatisch een aankondiging in je emailbox ontvangen voor onze webinars? Klik dan op de "Volgen"-knop rechtsonder deze alinea.