Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

349 artikelen

 1. Webinars over online onderwijs terugkijken

  De Vraagbaak Online Onderwijs organiseert regelmatig webinars over actuele onderwerpen op het gebied van online onderwijs. Bekijk nu alle opnames terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet. Inclusief een eerste overzicht van openbare webinars bij instellingen. Ga direct naar: Hybride onderwijsBinding met studentenToetsen op afstandPeerfeedbackVideoToegankelijk online onderwijsOnline eventsData analyticsDigitale leermaterialen uitwisselenDocentprofessionalisering en -ondersteuningZelfregulatievaardigheden studentenOnline werkvormenOpenbare webinars van instellingen
  webinars terugkijken
 2. In je blootje voor de klas: een boek over verbinden

  Jezelf laten zien als docent kan veel opleveren voor het contact met je leerlingen of studenten. De ondertitel van het boek van Griet Severeyns  is niet voor niets: "Kwetsbaarheid tonen en verbinding zoeken als leraar.' Het boek geeft hiervoor bruikbare aanwijzingen. Toen het onderwijs verschoof online ging deed ze nieuwe ervaringen op voor haar eigen onderwijs.  Fragment: Griet over de invloed van wat je als docent van jezelf laat zien op je studenten (0:59). Klik op het plaatje om het fragment te starten.
  Cover "Blootje voor de klas"
 3. Toetsen op afstand: werken aan knelpunten en oplossingen voor de toekomst

  De coronamaatregelen en lockdown dwongen het hoger onderwijs tot afstandsonderwijs en toetsing op afstand. Docenten en examencommissies werkten hard om toetsen om te zetten naar plaats- en tijdonafhankelijke toetsen. Die nieuwe vormen van toetsing brachten ook veel uitdagingen met zich mee. Eind 2020 is daarom de landelijke werkgroep Toetsen op afstand opgericht, als onderdeel van het Versnellingsplan Onderwijsinnovatie met ICT.
  lege tafels en stoelen in een tentamenzaal
 4. Toegankelijk toetsen en examineren: van onmogelijkheden tot kansen

  Toegankelijk toetsen en examineren houdt in dat alle studenten kunnen deelnemen aan het toetsprogramma. Bij toegankelijk toetsen ligt de nadruk er op dat studenten kunnen aantonen dat ze aan de eindkwalificaties voldoen: is het altijd nodig om een bijvoorbeeld een multiple choice toets te kiezen of kun je de competenties ook met andere vormen toetsen?
  persoon maakt met potlood een toets op papier
 5. De recente hoorcollege-discussie: wat werd er zoal gezegd?

  Kunnen hoorcolleges net zo goed online? Moeten we terug naar de oude vertrouwde vorm? Of is het tijd voor afschaffing of op zijn minst een innovatieve variant van het hoorcollege? De afgelopen weken laaide de hoorcollegediscussie weer op. Met interessante publicaties en reacties uit verschillende hoeken. Wat werd er zoal gezegd?  
  hoorcollege
 6. Structuur als sleutel tot interactie en inclusiviteit in online onderwijs

  Interactie speelt een grote rol bij (actief) leren, zo weten we uit onderzoek. In een fysieke onderwijsruimte komt interactie vaak vanzelf op gang. Bij online onderwijs gaat dat minder vanzelf en is expliciete aandacht voor interactie nodig. Hoe stimuleer je interactie in live online onderwijs? Patricia Turner en Margaret Merrill van de University of California zoomen in op het belang van structuur bij online interactie.
  structuur van een houten gebouw