Ga naar 'Vraagbaak Online Onderwijs'

Alle artikelen van Vraagbaak Online Onderwijs

563 artikelen

 1. Ga jij naar Open Education Conference (OER 23)?

  Ben je van plan om naar de Open Education Conference (OER 23) te gaan? Laat van je horen!

 2. Hoe ChatGPT jouw werk als docent makkelijker maakt

  Op de valreep van 2022 ontplofte het internet, want ‘ineens’ was daar ChatGPT. ChatGPT is een chatbot van OpenAI gebaseerd op het taalmodel GPT-3. Kenners zagen dit systeem al een tijdje aankomen. Een chatbot die zelf teksten kan schrijven, dat betekent nogal wat voor ons onderwijs. Terwijl steeds meer studenten ChatGPT inzetten als handige tool, wordt er door AI-kenners en onderwijsprofessionals verhit gediscussieerd over het gebruik ervan. Tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden die ChatGPT biedt om het werk van docenten makkelijker te maken.

 3. De vaardigheden van studenten verbeteren binnen practicumonderwijs 

  Hoe kun je de vaardigheden van studenten binnen practicumonderwijs verbeteren? En hoe zorg je ervoor dat het aanleren van vaardigheden minder tijdrovend is voor docenten? Binnen de Stimuleringsregeling open en online onderwijs zijn breed inzetbare oplossingen ontwikkeld voor instellingen die studenten praktische vaardigheden willen aanleren. Je kunt gebruikmaken van de materialen, ervaring en kennis die zijn ontwikkeld in deze projecten.

 4. Naar welk type kennisclip kijken studenten het liefst?

  Kennisclips. Sinds de coronacrisis worden ze veel ingezet in het onderwijs. Docenten hebben de meerwaarde van kennisclips ontdekt. En studenten al helemaal. Tijdens de coronacrisis gaf 90% van de studenten aan te hopen dat kennisclips ook na corona nog gebruikt zullen worden. Maar er zijn veel verschillende kennisclips. Charlotte Meijer onderzocht welk type kennisclip studenten het liefst zien. Wat werkt voor hen het beste? Waar leren zij het meest van?

 5. Tips, discussies en verhalen over digitale onderwijsinnovatie op LinkedIn | December

  Tips, discussies en verhalen over digitale onderwijsinnovatie en blended onderwijs. Dagelijks komen ze op LinkedIn voorbij. De Vraagbaak Online Onderwijs verzamelt elke maand speciaal voor jou de posts die je niet wilt missen. Deze vonden wij in december.  Heb je aanvullingen of opmerkingen? Deel het in de reacties!  

 6. Nieuwe werkvormen voor hybride onderwijs – verslag van de SURF Onderwijsdagen 2022

  Met een beetje creativiteit en een paar simpele denkstappen kan iedereen nieuwe werkvormen voor hybride onderwijs bedenken. Dat lieten Len Dijstelbloem (Universiteit Utrecht), Jet Bierman (Universiteit van Amsterdam) en Michel Jansen (SURF) de deelnemers ervaren tijdens een wervelende sessie over hybride werkvormen op de SURF Onderwijsdagen 2022. De zaal zat bomvol.

 7. Blended Learning in de praktijk - vier vragen aan Barend Last over zijn nieuwste boek

  Een praktisch handboek en naslagwerk voor docenten in één. Zo zou je het nieuwste boek ‘Blended Learning in de praktijk’ van Barend Last kunnen omschrijven. Een boek dat je er telkens weer bij kunt pakken wanneer je je afvraagt hoe een blended onderwijsontwerp er in de praktijk uitziet. Of hoe je nieuwe technologieën effectief inzet of studenten motiveert. ‘Blended learning in de praktijk’ gaat over wat goed onderwijs is, hoe je studenten aanzet tot leren en hoe blended learning in de praktijk het middel is om daar te komen.

 8. Dit zijn de best gelezen artikelen

  We selecteerden de vijf best gelezen artikelen die het afgelopen half jaar gepubliceerd werden op de Vraagbaak Online Onderwijs. De top-5 artikelen gaan over blended onderwijs, VR en Centers for Teaching & Learning. Zijn dit thema’s waarin jij geïnteresseerd bent? Laat je dan inspireren voor komend jaar!

 9. Wat vind jij van de Vraagbaak Online Onderwijs? Vul de enquête in

  Volg jij de Vraagbaak Online Onderwijs? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw mening. Wat heb jij aan de Vraagbaak? Helpt het je in je werk? Inspireert het je? Of mis je juist zaken? Het invullen van de enquête duurt niet meer dan 2 minuten en is anoniem. Jouw mening is belangrijk voor ons, want daarmee kunnen wij de Vraagbaak verder verbeteren. Dank je wel alvast voor je tijd!

 10. 10 modellen voor blended onderwijsontwerp, spaar ze allemaal! Deel 5: De Blended Learning Puzzle

  Er zijn tientallen modellen voor blended onderwijsontwerp. Allemaal zijn ze weer net anders, maar met hetzelfde doel: goed doordacht blended onderwijs ontwikkelen. Wil je aan de slag met onderwijsontwerp, maar zie je door de bomen het blended bos niet meer? Je bent niet de enige. In deze reeks lichten we verschillende ontwerpmodellen voor blended learning uit, samen met de SIG Blended Learning van SURF. Deze keer: de Blended Learning Puzzle.