Webinars over online onderwijs terugkijken

De partners in de Vraagbaak online onderwijs organiseren regelmatig webinars over actuele onderwerpen op het gebied van online onderwijs. Bekijk nu alle opnames terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet. 

 

Webinars over Toetsen op afstand

De toekomst van online proctoring | 14 december 2020

Sinds de lockdown in maart 2020 is de aandacht voor digitaal toetsen enorm toegenomen. Vooral online proctoring was onderwerp van discussie. Wat zijn de kansen voor online proctoring voor na corona? In dit webinar worden de verschillende toekomstscenario’s besproken.

Ga naar het verslag en de opname.

Alternatieve toetsvormen | 17 april 2020

Ben je op zoek naar alternatieven voor het afnemen van toetsen? Tijdens dit webinar vertellen we over de alternatieven die er zijn voor de klassieke eindtoets.

Ga naar het verslag en de opname.

Webinarreeks online proctoring | maart en april 2020

 • Deel 1: Online proctoring | 27 maart
  Hoe realistisch is het om tussen nu en de komende weken op grote schaal online proctoring in te zetten? Verschillende onderwijsinstellingen delen hun aanpak en ervaring. Onderwerpen die aan bod komen zijn: fraudebestendigheid, risico’s, stabiliteit, organisatie, kosten en juridische aspecten. 
 • Deel 2: Online proctoring  | 3 april 2020
  Een panel van experts van onderwijsinstellingen beantwoordt vragen van de deelnemers. Vervolgens presenteren drie aanbieders van online proctoring -RPnow, ProctorExam en Proctoriohun - oplossing. 
 • Deel 3: Online proctoring  | 17 april 2020
  Wat is de stand van zaken van online proctoring bij de verschillende onderwijsinstellingen? TU Eindhoven, Vrije Universiteit en Tilburg University geven een update en een student deelt zijn ervaringen met online proctoring. 
 • Deel 4: Online proctoring | 15 mei 2020
  Wat is de stand van zaken van online proctoring bij de verschillende onderwijsinstellingen?  De onderwijsinstellingen geven een update. Gevolgd door een discussie over: authenticatie vs. surveillance, regelgeving en privacy, communicatie en proctored inzage in tentamen. 

 

 

Webinars over Peerfeedback

Webinarreeks Peerfeedback | November en december 2020

 • Deel 1: Peerfeedback en Online Binding | 25 november 2020
  De overgang naar online onderwijs, de toenemende stroom aan studenten en de werkdruk van docenten vormen een bedreiging voor diepgaand leren. In dit webinar hoor je hoe peerfeedback een schaalbaar en interactief antwoord is en hoe studenten ook online dieper leren.
 • Deel 2: Verschillende Smaken van Peerfeedback | 2 december 2020
  Aan de hand van vier casussen laten we zien hoe je peerfeedback online kunt inzetten. Hoe maak je bijvoorbeeld gebruik van game-elementen, storylines, zelfgestuurde peerfeedback en hoe kun je peerfeedback beoordelen?
 • Deel 3: Het invoeren van peerfeedback  | 9 december 2020
  Je wilt aan de slag met peerfeedback, maar welke stappen zijn nodig om peerfeedback succesvol in te zetten? Hoe bereid je docenten en studenten voor? En welke tips en tricks zijn uit de praktijk al naar voren gekomen om peerfeedback succesvol in te zetten? 

Peerfeedback | 8 mei 2020

Studenten geven feedback op het werk van medestudenten. Dat noemen we peerfeedback. Een onderwijsvorm die goed online kan en dus uitermate geschikt is voor deze tijd. In dit webinar leggen we de principes van peer feedback uit, laten we voorbeelden zien en geven we tips en tricks.

Ga naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Video

Effectieve video’s voor online onderwijs | 6 november 2020

Sinds de coronacrisis heeft vrijwel iedere docent ermee te maken: video’s voor online onderwijs. Hoe maak je thuis een goede educatieve video? En waar kan je video het beste voor inzetten? Daarover gaat dit webinar met didactische tips en ideeën van docenten, onderzoekers en studenten. 

Ga naar het verslag en de opname.

Activerend leren met video: studenten aan het woord | 19 juni 2020

Hoe hebben studenten dit ‘nieuwe normaal’ ervaren? Wat werkt wel, wat werkt niet en welke aanbevelingen doen zij voor komend studiejaar? Deze vragen werden besproken in een panel met studenten.

Ga naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Hybride onderwijs

De snelle opkomst van de Hybrid virtual classroom | 30 Oktober 2020

Door de corona-maatregelen is er veel aandacht voor Hybrid virtual classrooms. De afgelopen maanden stapten veel instellingen over op deze combinatie van fysieke en online onderwijsruimtes. Hoe is dat gegaan? Tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Ga naar het verslag en de opname.

Het onderwijs van 2020 is hybride onderwijs | 26 juni 2020

Het onderwijs van 2020 ziet er plots uit alsof het dat van 2030 is, grotendeels digitaal. In dit webinar blikken we terug op de omslag van fysiek naar online onderwijs en de transitie naar hybride onderwijs. Wat zijn dan de belangrijkste nieuwe inzichten en wat kunnen we daarvan leren? En wat nemen we mee? 

Ga naar het verslag en de opname.

De 1,5-meter-campus | 12 juni 2020

De verwachting is dat vanaf begin september de campus iets wijder opengesteld zal worden. Maar wat is er dan mogelijk? En welke impact heeft dit op het onderwijs? In dit webinar laten we vanuit een aantal invalshoeken zien hoe instellingen zich hierop voorbereiden.

Ga naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Toegankelijk online onderwijs

Online onderwijs – Toegankelijk voor iedereen | 9 oktober 2020

Studenten met een extra ondersteuningsvraag kunnen baat hebben bij online onderwijs. Maar voor een deel van deze studenten werpt het juist extra drempels op. Als je thuis niet de juiste faciliteiten hebt bijvoorbeeld. Of als je je eenzaam gaat voelen. Hoe houd je ook deze studenten betrokken? 

Ga naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Online binding

Online Binding: Sticky campus goes online? | 2 oktober 2020

Campussen van hogescholen en universiteiten zijn prettige plaatsen om na de (werk)colleges te verblijven. Met restaurants, sportmogelijkheden en fancy werkruimtes blijven studenten er graag hangen. Door corona valt dat (grotendeels) weg. Kunnen we dat online oplossen?

Ga naar het verslag en de opname.

Binding met de nieuwe lichting studenten | 24 juni 2020

Vanaf september start een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten binnen het hoger onderwijs. Het merendeel van het onderwijs zal ook na de zomervakantie online plaatsvinden. Voor studentsucces is het van groot belang dat er bij aanvang meteen aandacht is voor studentbinding.

Ga naar het verslag en de opname.

 

Wat doet online onderwijs met de zelfregulatie van de student? | 15 mei 2020

Door online onderwijs neemt de eigen verantwoordelijkheid van studenten voor hun eigen leerproces toe. Wat weten we over zelfregulatie en hoe kunnen we dit inzetten om studenten te helpen? In dit webinar nemen we je mee in de theorie en praktijk en krijg je tips over hoe je studenten ondersteunt bij zelfregulatie. 

Ga naar het verslag en de opname.

Interactie met studenten | 3 april 2020

In dit webinar staat online interactie met studenten centraal. Hoe werkt het en hoe kun je het zelf organiseren. We presenteren een theoretisch kader en een aantal ervaringsdeskundigen deelt hun ervaring over het organiseren van online interactie met hun studenten op afstand. 

Ga naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Online events

De waarde van Cliffhangers bij online events en online onderwijs | 20 augustus 2020

Hoe kun je jouw studenten en bezoekers verleiden om deel te nemen aan het volgende online event of college? Het gebruik van een rode draad door al je lessen of events heen en het maken van cliffhangers zijn de sleutel tot het maken van een aantrekkelijke reeks online bijeenkomsten.

Ga naar het verslag en de opname.

Grote online evenementen organiseren | 2 juli 2020

Hoe organiseer je grootschalige online evenementen zoals de introductieweken? Wat zijn de prangende vragen en waar hebben onderzoeks- en onderwijsinstellingen op dit moment behoefte aan? Drie ervaringsdeskundigen delen hun verhaal en tips.

Ga  naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Inzet van data analitics

Webinar Building Intelligence Software in de anderhalve-meter samenleving | 16 juni 2020

Hoe kan Building Intelligence Software (BIS) jouw onderwijsinstelling ondersteunen bij het ruimtegebruik in de anderhalve-meter-samenleving? Die vraag stond centraal tijdens dit webinar. Vijf leveranciers (Lone Rooftop, Twiqel, 12CU, Mapiq en TimeEdit) lichten de mogelijkheden van hun oplossing toe.

Ga naar het verslag en de opname.

Hoe kun je data-analyse inzetten om Corona effecten te simuleren? |

De komst van Corona heeft het onderwijs in Nederland in korte tijd beïnvloed. Er is geen eindexamen, het BSA wordt uitgesteld en er wordt online lesgegeven en getoetst. Hoe kan Building Intelligence Software (BIS) jouw onderwijsinstelling ondersteunen bij het ruimtegebruik in de anderhalve-meter-metersamenleving?

Ga naar het verslag en de opname.

 

Webinars over Digitale leermaterialen uitwisselen

Digitaal onderwijsmateriaal van anderen gebruiken | 24 april 2020

Er is tegenwoordig ontzettend veel onderwijsmateriaal gratis beschikbaar. Als je dat inzet in je eigen onderwijs kan je dat veel tijdwinst opleveren, juist in deze tijd bij online onderwijs. Hoe vind en gebruik je dit onderwijsmateriaal?

Lees het verslag en bekijk de opname van dit webinar.

 

Webinars over Docentondersteuning

Hoe ondersteunen we docenten in crisistijd? | 9 april 2020

De meeste instellingen hebben op websites en intranetten informatie verzameld voor docenten over online onderwijs. In dit webinar gaan we in gesprek met de makers van deze informatiepagina's over de inhoud. En we gaan een stap verder: is de informatie voldoende? En waar hebben docenten binnenkort behoefte aan?

Ga naar het verslag en de opname.

Author

Comments

Dit artikel heeft 0 reacties