Webinars over online onderwijs terugkijken

De partners in de Vraagbaak online onderwijs organiseren regelmatig webinars over actuele onderwerpen op het gebied van online onderwijs. Bekijk nu alle opnames terug. We hebben ze per onderwerp voor je op een rijtje gezet.
Webinars over Toetsen op afstand
De toekomst van online proctoring | 14 december 2020
Sinds de lockdown in maart 2020 is de aandacht voor digitaal toetsen enorm toegenomen. Vooral online proctoring was onderwerp van discussie. Wat zijn de kansen voor online proctoring voor na corona? In dit webinar worden de verschillende toekomstscenario’s besproken.

Alternatieve toetsvormen | 17 april 2020
Ben je op zoek naar alternatieven voor het afnemen van toetsen? Tijdens dit webinar vertellen we over de alternatieven die er zijn voor de klassieke eindtoets.

Webinarreeks online proctoring | maart en april 2020
- Deel 1: Online proctoring | 27 maart
Hoe realistisch is het om tussen nu en de komende weken op grote schaal online proctoring in te zetten? Verschillende onderwijsinstellingen delen hun aanpak en ervaring. Onderwerpen die aan bod komen zijn: fraudebestendigheid, risico’s, stabiliteit, organisatie, kosten en juridische aspecten. - Deel 2: Online proctoring | 3 april 2020
Een panel van experts van onderwijsinstellingen beantwoordt vragen van de deelnemers. Vervolgens presenteren drie aanbieders van online proctoring -RPnow, ProctorExam en Proctoriohun - oplossing. - Deel 3: Online proctoring | 17 april 2020
Wat is de stand van zaken van online proctoring bij de verschillende onderwijsinstellingen? TU Eindhoven, Vrije Universiteit en Tilburg University geven een update en een student deelt zijn ervaringen met online proctoring. - Deel 4: Online proctoring | 15 mei 2020
Wat is de stand van zaken van online proctoring bij de verschillende onderwijsinstellingen? De onderwijsinstellingen geven een update. Gevolgd door een discussie over: authenticatie vs. surveillance, regelgeving en privacy, communicatie en proctored inzage in tentamen.
Webinars over Peerfeedback
Webinarreeks Peerfeedback | November en december 2020
- Deel 1: Peerfeedback en Online Binding | 25 november 2020
De overgang naar online onderwijs, de toenemende stroom aan studenten en de werkdruk van docenten vormen een bedreiging voor diepgaand leren. In dit webinar hoor je hoe peerfeedback een schaalbaar en interactief antwoord is en hoe studenten ook online dieper leren. - Deel 2: Verschillende Smaken van Peerfeedback | 2 december 2020
Aan de hand van vier casussen laten we zien hoe je peerfeedback online kunt inzetten. Hoe maak je bijvoorbeeld gebruik van game-elementen, storylines, zelfgestuurde peerfeedback en hoe kun je peerfeedback beoordelen? -
Deel 3: Het invoeren van peerfeedback | 9 december 2020
Je wilt aan de slag met peerfeedback, maar welke stappen zijn nodig om peerfeedback succesvol in te zetten? Hoe bereid je docenten en studenten voor? En welke tips en tricks zijn uit de praktijk al naar voren gekomen om peerfeedback succesvol in te zetten?
Peerfeedback | 8 mei 2020
Studenten geven feedback op het werk van medestudenten. Dat noemen we peerfeedback. Een onderwijsvorm die goed online kan en dus uitermate geschikt is voor deze tijd. In dit webinar leggen we de principes van peer feedback uit, laten we voorbeelden zien en geven we tips en tricks.

Webinars over Video
Effectieve video’s voor online onderwijs | 6 november 2020
Sinds de coronacrisis heeft vrijwel iedere docent ermee te maken: video’s voor online onderwijs. Hoe maak je thuis een goede educatieve video? En waar kan je video het beste voor inzetten? Daarover gaat dit webinar met didactische tips en ideeën van docenten, onderzoekers en studenten.

Activerend leren met video: studenten aan het woord | 19 juni 2020
Hoe hebben studenten dit ‘nieuwe normaal’ ervaren? Wat werkt wel, wat werkt niet en welke aanbevelingen doen zij voor komend studiejaar? Deze vragen werden besproken in een panel met studenten.

Webinars over Hybride onderwijs
De snelle opkomst van de Hybrid virtual classroom | 30 Oktober 2020
Door de corona-maatregelen is er veel aandacht voor Hybrid virtual classrooms. De afgelopen maanden stapten veel instellingen over op deze combinatie van fysieke en online onderwijsruimtes. Hoe is dat gegaan? Tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Het onderwijs van 2020 is hybride onderwijs | 26 juni 2020
Het onderwijs van 2020 ziet er plots uit alsof het dat van 2030 is, grotendeels digitaal. In dit webinar blikken we terug op de omslag van fysiek naar online onderwijs en de transitie naar hybride onderwijs. Wat zijn dan de belangrijkste nieuwe inzichten en wat kunnen we daarvan leren? En wat nemen we mee?

De 1,5-meter-campus | 12 juni 2020
De verwachting is dat vanaf begin september de campus iets wijder opengesteld zal worden. Maar wat is er dan mogelijk? En welke impact heeft dit op het onderwijs? In dit webinar laten we vanuit een aantal invalshoeken zien hoe instellingen zich hierop voorbereiden.

Webinars over Toegankelijk online onderwijs
Online onderwijs – Toegankelijk voor iedereen | 9 oktober 2020
Studenten met een extra ondersteuningsvraag kunnen baat hebben bij online onderwijs. Maar voor een deel van deze studenten werpt het juist extra drempels op. Als je thuis niet de juiste faciliteiten hebt bijvoorbeeld. Of als je je eenzaam gaat voelen. Hoe houd je ook deze studenten betrokken?

Webinars over Online binding
Online Binding: Sticky campus goes online? | 2 oktober 2020
Campussen van hogescholen en universiteiten zijn prettige plaatsen om na de (werk)colleges te verblijven. Met restaurants, sportmogelijkheden en fancy werkruimtes blijven studenten er graag hangen. Door corona valt dat (grotendeels) weg. Kunnen we dat online oplossen?

Binding met de nieuwe lichting studenten | 24 juni 2020
Vanaf september start een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten binnen het hoger onderwijs. Het merendeel van het onderwijs zal ook na de zomervakantie online plaatsvinden. Voor studentsucces is het van groot belang dat er bij aanvang meteen aandacht is voor studentbinding.
Ga naar het verslag en de opname.

Wat doet online onderwijs met de zelfregulatie van de student? | 15 mei 2020
Door online onderwijs neemt de eigen verantwoordelijkheid van studenten voor hun eigen leerproces toe. Wat weten we over zelfregulatie en hoe kunnen we dit inzetten om studenten te helpen? In dit webinar nemen we je mee in de theorie en praktijk en krijg je tips over hoe je studenten ondersteunt bij zelfregulatie.

Interactie met studenten | 3 april 2020
In dit webinar staat online interactie met studenten centraal. Hoe werkt het en hoe kun je het zelf organiseren. We presenteren een theoretisch kader en een aantal ervaringsdeskundigen deelt hun ervaring over het organiseren van online interactie met hun studenten op afstand.

Webinars over Online events
De waarde van Cliffhangers bij online events en online onderwijs | 20 augustus 2020
Hoe kun je jouw studenten en bezoekers verleiden om deel te nemen aan het volgende online event of college? Het gebruik van een rode draad door al je lessen of events heen en het maken van cliffhangers zijn de sleutel tot het maken van een aantrekkelijke reeks online bijeenkomsten.

Grote online evenementen organiseren | 2 juli 2020
Hoe organiseer je grootschalige online evenementen zoals de introductieweken? Wat zijn de prangende vragen en waar hebben onderzoeks- en onderwijsinstellingen op dit moment behoefte aan? Drie ervaringsdeskundigen delen hun verhaal en tips.

Webinars over Inzet van data analitics
Webinar Building Intelligence Software in de anderhalve-meter samenleving | 16 juni 2020
Hoe kan Building Intelligence Software (BIS) jouw onderwijsinstelling ondersteunen bij het ruimtegebruik in de anderhalve-meter-samenleving? Die vraag stond centraal tijdens dit webinar. Vijf leveranciers (Lone Rooftop, Twiqel, 12CU, Mapiq en TimeEdit) lichten de mogelijkheden van hun oplossing toe.

Hoe kun je data-analyse inzetten om Corona effecten te simuleren? |
De komst van Corona heeft het onderwijs in Nederland in korte tijd beïnvloed. Er is geen eindexamen, het BSA wordt uitgesteld en er wordt online lesgegeven en getoetst. Hoe kan Building Intelligence Software (BIS) jouw onderwijsinstelling ondersteunen bij het ruimtegebruik in de anderhalve-meter-metersamenleving?

Webinars over Digitale leermaterialen uitwisselen
Digitaal onderwijsmateriaal van anderen gebruiken | 24 april 2020
Er is tegenwoordig ontzettend veel onderwijsmateriaal gratis beschikbaar. Als je dat inzet in je eigen onderwijs kan je dat veel tijdwinst opleveren, juist in deze tijd bij online onderwijs. Hoe vind en gebruik je dit onderwijsmateriaal?

Webinars over Docentondersteuning
Hoe ondersteunen we docenten in crisistijd? | 9 april 2020
De meeste instellingen hebben op websites en intranetten informatie verzameld voor docenten over online onderwijs. In dit webinar gaan we in gesprek met de makers van deze informatiepagina's over de inhoud. En we gaan een stap verder: is de informatie voldoende? En waar hebben docenten binnenkort behoefte aan?

Author
Nina Reimert
Samen met het kernteam en de redactie werk ik aan actuele publicaties om… Meer over Nina Reimert

Comments
Dit artikel heeft 0 reacties